PDL nu depune MOŢIUNE de cenzură după asumarea răspunderii, dar ATACĂ proiectul la CCR

PDL va ataca la CCR proiectul de lege privind retrocedările pe care Guvernul şi-a asumat, miercuri, răspunderea în Parlament. Democrat-liberalii au abandonat varianţa iniţierii unei moţiuni de cenzură deoarece nu pot strânge semnăturile necesare iniţierii demersului, în condiţiile în care UDMR şi PPDD au anunţat că nu susţin o moţiune împotriva Guvernului.

17 apr. 2013, 10:14
PDL nu depune MOŢIUNE de cenzură după asumarea răspunderii, dar ATACĂ proiectul la CCR

După asumarea răspunderii de către Guvern, liderul PDL, Vasile Blaga, a anunţat că PDL va contesta proiectul de lege la CCR.

„Într-un stil demagogic perfect, domnul prim-ministru Ponta şi-a asumat răspunderea că viitoarele guvernări, de după 2016, vor rezolva problema restituirii. (…) Această lege are foarte multe neajunsuri, cel mai mare fiind acela că nu rezolvă absolut nimic, nici măcar hotărârile definitive ale instanţelor nu vor mai fi puse în aplicare decât după 2016. Domnia sa vorbea de samsari imobiliari – şi sunt de acord cu măsura pe care o propune de a fi impozitaţi cu 85% – numai că nu face nicio trimitere la viitorii samsari, la cei de puncte … de ce nu sunt şi ei trataţi la fel? Noi vom contesta la Curtea Constituţională acest proiect de lege„, a spus Blaga.

El a precizat că în sesizarea adresată CCR se va puncta faptul că există deja un proiect de lege în procedură parlamentară care priveşte subiectul restituirii proprietăţilor. „Guvernul n-avea dreptul să vină cu această asumare şi există un caz clar la CC, când un proiect de lege al Guvernului Boc a fost respins pe această temă„, a susţinut preşedintele PDL.

Blaga a mai afirmat că prin proiectul promovat de Guvern se încalcă dreptul de proprietate al celor care au hotărâri definitive în instanţă privind restituirea unor proprietăţi.

Preşedintele PDL a precizat că nu sunt şanse ca PDL să obţină numărul necesar de semnături din partea parlamentarilor pentru introducerea unei moţiuni de cenzură, deoarece parlamentarii UDMR şi PPDD nu se aliază în acest demers.

Pentru a depune o moţiune de cenzură este nevoie de un număr matematic de parlamentari. PDL nu-i are singur, deci nu poate să-i aducă de pe Lună pe ceilalţi parlamentari acum, ca să ne semneze moţiunea„, a mai declarat Blaga.

CITEŞTE ŞI Cezar Preda: Lipsa unei coeziuni a opoziţiei îi permite premierului Ponta să facă absolut orice

Guvernul şi-a asumat miercuri, în plenul comun al Parlamentului, răspunderea pe Legea retrocedărilor. 

Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ultima tranşă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017.

Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

Premierul Ponta a asigurat că noua lege privind imobilele naţionalizate nu îi va afecta în niciun fel pe foştii chiriaşi care au cumpărat astfel de imobile în baza Legii 112/1995 şi nu vor exista cazuri în care aceştia să fie scoşi din casă de fostul proprietar, deoarece vor fi acordate despăgubiri.