Recensământ 2022. Site-ul pe care vă puteţi autorecenza s-a blocat. Ce amenzi riscaţi dacă nu participaţi

Platforma pe care oamenii se pot înregistra pentru a se autorecenza s-a blocat marţi. Asta în contextul în care românii mai au la dispoziţie doar cinci zile pentru a se autorecenza. În perioada mai-iulie 2022 se realizează în teren colectarea prin interviu față-în-față asistată de calculator a înregistrărilor individuale, pentru acele persoane pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line.

10 mai 2022, 10:20
Recensământ 2022. Site-ul pe care vă puteţi autorecenza s-a blocat. Ce amenzi riscaţi dacă nu participaţi

Site-ul https://autorecenzare.insse.ro/, pus la dispoziţia populaţiei pentru a se autorecenza, este nefuncţional la ora publicării acestei ştiri. Persoanele care accesează platforma de autorecenzare a INS sunt întâmpinate cu mesajul „Site temporar închis”.

Site-ul pe care se poate face autorecenzarea este picat în condiţiile în care românii mai au cinci zile în care se pot recenza singuri. Dacă nu reuşesc să se autorecenze până la 15 mai, vor fi nevoiţi să aştepte vizita recenzorului pentru a completa chestionarul de recensământ. Din 16 mai 2022, recenzorii ies pe teren cu chestionare pe tablete. Colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, se va încheia în 17 iulie 2022, potrivit Economica.net.

Citeşte şi: Recensământ 2022. Cum poţi verifica dacă ai răspuns corect la întrebări la autorecenzare şi nu iei amendă

Reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică avertizează că românii care refuză sau completează greşit formularul de recensământ riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei.

”Participarea la recensământ şi furnizarea de informaţii corecte şi complete fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului faţă-în-faţă cu un recenzor sunt obligatorii. Refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum şi furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei, în conformitate cu prevederile OUG nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România runda 2021, modificată şi aprobată prin Legea nr. 178/2020″, precizează INS.

Citeşte şi: Recensământ 2022. Cine primeşte o zi liberă, cine riscă amenzi de 3000 de lei. Ghid recensământ 2022