Recensământul populaţiei şi al locuinţelor începe joi. Află la ce întrebări vei răspunde

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor, care se va desfăşura între 20 şi 31 octombrie, este cel mai complex realizat după 1989 în România şi primul după intrarea în Uniunea Europeană, cu un buget de peste 45 de milioane de euro pentru perioada 2011 - 2014, a declarat marţi preşedintele INS.

RomaniaTV.net
19 oct. 2011, 13:51
Recensământul populaţiei şi al locuinţelor începe joi. Află la ce întrebări vei răspunde

Posibilitatea persoanelor de a-şi declara dubla cetăţenie, apartenenţa la o anumită etnie sau cult religios, dar şi întrebările pentru persoanele cu dizabilităţi sunt printre noutăţile introduse în Recensământul populaţiei şi al locuinţelor, potrivit preşedintelui Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu.

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor se va desfăşura în perioada 20 – 31 octombrie, iar primele date vor fi făcute publice cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie 2012. Chestionarele care vor trebui completate conţin informaţii importante despre fiecare persoană în parte, despre locul ei de muncă, veniturile obţinute sau proprietăţile sale. Autorităţile susţin că datele pe care le veţi furniza recenzorului sunt strict confidenţiale şi vor fi folosite numai în scopuri statistice.

Persoanele care lipsesc din ţară în perioada 20 – 31 octombrie să ridice formularele de la consiliile locale, organizate la nivelul fiecărei localităţi şi al fiecărui sector.

Cu o zi înainte de recensământ, recenzorii trebuie să viziteze toate locuinţele în care urmează să completeze fişele de recensământ pentru a stabili, de comun acord cu persoanele respective, o oră şi o zi în care se va desfăşura interviul. La vizita prealabilă recenzorii vor fi însoţiţi de administratorii/preşedinţii asociaţiilor de proprietari (în zonele de blocuri).

Se vor înregistra toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, persoanele de cetăţenie străină sau fără cetăţenie care au domiciliul în România sau o reşedinţă temporară.

Nu se vor înregistra persoanele de cetăţenie străină din cadrul reprezentanţelor diplomatice şi consulare sau al reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale şi membrii familiilor lor, personalul forţelor armate străine, personalul flotei comerciale navale şi aeriene, precum şi corespondenţii de presă care la momentul de referinţă al recensământului se află pe teritoriul ţării.

La recensământ se vor înregistra, de asemenea, toate clădirile de locuit, clădirile cu altă destinaţie în care se află locuinţe, clădirile cu unităţi de locuit în comun şi locuinţele din cadrul acestora.

Nu se vor înregistra clădirile cu altă destinaţie (administrative, industriale, comerciale, agrozootehnice, social-culturale, spaţii de depozitare), dacă în incinta acestora nu se află locuinţe sau unităţi de locuit în comun.

Toţi cetăţenii români sunt obligati să furnizeze informaţiile solicitate. Cetăţenii care refuză să răspundă pot fi amendaţi cu până la 5.000 lei.

Impiedicarea persoanelor implicate in actiunea de recensamant pentru efectuarea înregistrarilor si controlului datelor ce fac obiectul recensamantului, dar şi refuzul furnizarii personalului de recensamant a informatiilor prevazute in programul de inregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei.

Nerespectarea dispozitiilor legale si a instructiunilor privind modul de inregistrare si prelucrare a populatiei si de pastrare a caracterului confidential al datelor personale declarate de cetateni, nerespectarea de catre personalul a caracterului confidential al datelor şi utilizarea de catre personalul de recensamant a datelor obtinute in alte scopuri decat cele statistice se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei.