Volodimir Zelenski a depus solicitarea pentru aderarea „accelerată” a Ucrainei la NATO / Avertismentul lui Cristian Diaconescu

După ce Vladimir Putin a anunțat anexarea teritoriilor separatiste din Ucraina, Volodimir Zelenski a răspuns cu depunerea cererii de aderare a statului din nordul României la NATO. 

30 sept. 2022, 17:34
Volodimir Zelenski a depus solicitarea pentru aderarea „accelerată” a Ucrainei la NATO / Avertismentul lui Cristian Diaconescu

În opinia lui Volodimir Zelenski, Ucraina merită să fie protejată militar de aliații NATO. Dacă până acum ajutorul a venit prin mijloace indirecte, liderul de la Kiev vrea acum implicare totală.

„De facto, ne-am făcut deja drumul către NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitatea cu standardele Alianței. Ele sunt reale pentru Ucraina – reale pe câmpul de luptă și în toate aspectele interacțiunii noastre. Avem încredere unii în alții, ne ajutăm unul pe altul și ne protejăm. Aceasta este Alianța.

De facto. Astăzi, Ucraina solicită să o facă de jure. Într-o procedură care va fi în concordanță cu importanța noastră de a ne proteja întreaga comunitate. Pe o bază accelerată. Facem pasul nostru definitoriu prin semnarea cererii Ucrainei de aderare accelerată la NATO”, a anunțat Volodimir Zelenski.

 

Avertismentul lui Cristian Diaconescu, pentru România TV

 

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a oferit o reacție pe marginea acestui subiect, la România TV.

Diplomatul român a amintit că Volodimir Zelenski s-a mai lovit de refuzurile oficialilor de la NATO, deci în momentul de față nu se pune problema izbucnirii celui de-Al Treilea Război Mondial.

„Sunt multe elemente complicate în ceea ce privește această cerere. Zelenski a primit multe mesaje în momentul în care a mai făcut o astfel de solicitare, în urmă cu câteva luni. NATO a zis că nu se angajează în nicio decizie care presupune o confruntare militară cu Federația Rusă.

(…) Zelenski a mai făcut cereri similare. Ambele solicitări au fost discutate în NATO și s-a hotărât să se transmită un mesaj clar, că NATO e o alianță defensivă și nu se va angaja într-un conflict cu Federația Rusă”, a declarat Cristian Diaconescu, pentru România TV.

Vineri, 30 septembrie, Vladimir Putin a anunțat anexarea ilegală a regiunilor Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk, ce reprezintă 18% din teritoriul lui Volodimir Zelenski.

 

Din partea Comisiei Europene, războiul din Ucraina poate continua

 

Între timp, liderii de la Bruxelles au rămas pe poziție. Ursula von der Leyen l-a avertizat pe Vladimir Putin că războiul va continua, chiar și după anexarea teritoriilor pro-ruse.

„Anexarea ilegală proclamată de Putin nu va schimba nimic. Toate teritoriile ocupate ilegal de invadatorii ruşi sunt pământ ucrainean şi vor face întotdeauna parte din acest stat suveran”, a afirmat vineri preşedintele CE, pe Twitter.