Recep Erdogan, dezlănțuit. Președintele Turciei critică Occidentul pentru atitudinea ostilă față de Vladimir Putin: „E nepotrivită!”

Recep Erdogan a răbufnit. Din ce în ce mai mulți lideri politici din lume încep să critice pozițiile administrațiilor din vest, printre care și președintele Turciei - stat membru NATO. 

26 iul. 2022, 11:06
Recep Erdogan, dezlănțuit. Președintele Turciei critică Occidentul pentru atitudinea ostilă față de Vladimir Putin: „E nepotrivită!”

În opinia lui Recep Erdogan, politicienii occidentali au o atitudine greșită față de președintele rus, Vladimir Putin.

„Pentru că nu privim pe nimeni aici prin ochii unui inamic… Privim prin ochii unui prieten și, astfel, punctul nostru de vedere duce la o abordare cu adevărat sinceră din ambele părți.

De asemenea, așa cum știți, atitudinea Occidentului nu este aceeași atitudine care se potrivește politicienilor în acest moment. Ce fel de atitudine manifestați față de el, veți primi în schimb”, a declarat președintele turc, potrivit presei internaționale.

Recep Erdogan a avut o întâlnire cu liderul autoritar de la Moscova, pe care președintele turc a numit-o pozitivă. Oficialul de la Ankara a precizat că există dezacorduri cu Rusia, pe tema războiului, dar statul pe care-l reprezintă trebuie să mențină relații bilaterale, „în baza intereselor reciproce”.

 

Reacția lui Vladimir Putin, după întâlnirea cu Recep Erdogan

 

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat marţi ca „utile” discuţiile trilaterale de la Teheran cu omologii săi turc, Recep Tayyip Erdogan, şi iranian, Ebrahim Raisi, privind rezolvarea conflictului din Siria, notează AFP.

„Întâlnirea a fost utilă şi foarte instructivă (…) Am discutat puncte cheie ale coordonării noastre în ceea ce priveşte Siria”, a declarat Vladimir Putin la finalul discuţiilor, într-un discurs difuzat la televiziunea rusă, invitându-i pe cei doi omologi în Rusia pentru o nouă întâlnire legată de acest subiect.

„În ultimii ani, ameninţarea teroristă a scăzut (…) datorită eforturilor noastre comune”, a adăugat el. Liderul de la Kremlin a mai spus că următoarele consultări în format Astana privind Siria ar urma să aibă loc „înainte de sfârşitul anului”.

Vladimir Putin a mai afirmat că a discutat cu Recep Tayyip Erdogan despre problema exporturilor de cereale din Ucraina, care în prezent sunt blocate în ţară din cauza ofensivei ruse, ceea ce stârneşte temeri legate de o criză alimentară globală.

Cu toate acestea, preşedintele rus nu a oferit, deocamdată, mai multe detalii despre progresele înregistrate în cursul acestor discuţii.