Recep Erdogan, revoltat: „Politicile provocatoare ale Occidentului față de Rusia nu sunt corecte!”

Recep Erdogan, președintele Turciei, s-a poziționat ca un mediator pe fondul conflictului SUA - Rusia și a penalizat orice acțiune pe care a considerat-o derapaj, din partea ambelor părți implicate. 

08 sept. 2022, 11:55
Recep Erdogan, revoltat: „Politicile provocatoare ale Occidentului față de Rusia nu sunt corecte!”

Președintele de la Ankara a pus din nou piciorul în prag. Oficialul turc a acuzat miercuri statele occidentale de atitudini provocatoare față de Rusia.

Printre cauzele crizei energetice se numără sancțiunile Occidentului anti-Rusia, susține Erdogan.

„Pot spune foarte deschis că nu găsesc că actuala atitudine a Occidentului (…) este cea bună. Occidentul duce o politică bazată pe provocare”, a declarat președintele Turciei.

Erdogan a continuat discursul prin care a criticat dur Occidentul.

„Atât timp cât veţi încerca să duceţi un asemenea război de provocare, nu veţi putea obţine rezultatele scontate”, a adăugat Erdogan.

„Noi, Turcia, am menţinut mereu o politică de echilibru între Rusia şi Ucraina”, a mai spus preşedintele turc.

Toate sancțiunile anti-Rusia se vor întoarce ca un bumerang pentru Europa, a avertizat Erdogan.

„Europa culege ceea ce a semănat. Atitudinea Europei faţă de (Vladimir) Putin şi sancţiunile l-au făcut – fie că ne place sau nu – să spună: ‘Dacă voi faceţi aşa, eu o să fac asta’”, a afirmat preşedintele turc.

Declarațiile lui Erdogan au fost făcute în cadrul întâlnirii cu Aleksandr Vucic, omologul din Serbia, stat mult mai favorabil estului decât vestului.

 

Un nou scandal marca Volodimir Zelenski

 

De la începutul conflictului militar din Ucraina, Volodimir Zelenski a acuzat în repetate rânduri Rusia că bombardează centrala nucleară Zaporojie.

Totuși, de curând, armata ucraineană a fost cea care a atacat în apropiere de „zona roșie”. Vineri, 2 septembrie, armata Ucrainei a recunoscut că a lovit o bază rusească din Enerhodar, localizată aproape de centrala nucleară Zaporojie.

Într-un mesaj video difuzat joi seară, după declarațiile inițiale ale directorului general al AIEA, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a protestat, din nou. În opinia sa, organizația ar fi trebuit să ceară retragerea soldaților ruși din fabrică.

„Principalul lucru care ar trebui să se întâmple este demilitarizarea teritoriului centralei (…). Și este regretabil că nu am auzit încă mesajele corespunzătoare de la AIEA”, a declarat revoltat Zelenski.