Recepţia de Ziua Independenţei, dedicată baseball-ului şi personalităţii lui Jackie Robinson

Recepția de Ziua Independenței care a avut loc marți, la Ambasada SUA la București, a fost dedicată baseball-ului și personalității lui Jackie Robinson, fiica sportivului, Sharon Robinson, fiind oaspete special al evenimentului.

04 iul. 2017, 19:01
Recepţia de Ziua Independenţei, dedicată baseball-ului şi personalităţii lui Jackie Robinson

De altfel, în discursul de deschidere a evenimentului, ambasadorul SUA la București Hans Klemm a vorbit despre modul în care performanțele lui Jackie Robinson au contribuit la mișcarea pentru drepturile civile.

„Un alt lucru pe care îl împărtășesc națiunile noastre este dragostea pentru sporturi. Anul acesta sărbătorim 70 de ani de când Jackie Robinson a spart bariera rasială în Liga Profesionistă de Baseball. Acest moment de referință din istoria americană nu doar a schimbat jocul de baseball, ci a și deschis drumul pentru Dr. Martin Luther King, Jr. și mișcarea modernă pentru drepturi civile”, a afirmat diplomatul american.

El i-a adus un omagiu fiicei lui Robinson.

„Străduința Americii de a fi o societate mai tolerantă, îmbrățișându-și pe deplin diversitatea, a fost vizibilă pentru întreaga lume în 1947. Astăzi, la 70 de ani distanță, suntem încântați să o primim la București pe Sharon Robinson, fiica lui Jackie Robinson. Suntem inspirați de curajul tatălui său de a face ceea ce este corect, chiar dacă era extrem de dificil. Jackie Robinson ne-a învățat că nu putem sta pe margine sperând ca totul să fie bine, trebuie să fim cetățeni activi și să facem eforturi să obținem ce este mai bun pentru țara noastră, pentru poporul nostru”, a spus Klemm.

La rândul său, Sharon Robinson a vorbit despre implicarea tatălui ei în lupta pentru drepturile civile, dar și despre mișcările pentru drepturile omului din prezent.

Anterior, Sharon Robinson a participat la proiecția la București a filmului despre viața tatălui său, „42”. „A fost incredibil, pentru că am avut copii de toate vârstele, au pus întrebări”, a spus ea. De altfel, numărul purtat de Jackie Robinson pe tricou, „42” a fost afișat pe clădirea Ambasadei, alături de fotografii cu Jackie Robinson alături de familie sau de Martin Luther King Jr.

Sharon Robinson a vorbit despre lupta pentru drepturile civile din prezent.

„Trebuie să le arăți (aleșilor — n.r.) că ești aici, ești cu ochii pe ei și că vrem să protejăm toate lucrurile pe care le-am câștigat. Este vorba de faptul că ne protejăm, evoluăm”, a punctat ea. Robinson a subliniat că, dacă în SUA „inițial, mișcarea pentru drepturile omului a fost o chestiune legată de rasă, acum este o problemă universală”. „Este mai complexă, dar o luptă foarte importantă”, a punctat ea.

Și președintele Iohannis a vorbit despre drepturile cetățenilor, în alocuțiunea sa de la recepție. „Cetățenii români știu astăzi că valorile democratice nu pot fi negociate. Acestea sunt principii înscrise și în Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii și, iată, ele aduc popoarele noastre cu atât mai aproape”, a afirmat Iohannis.

Șeful statului a punctat că românii de azi „și-au demonstrat maturitatea și verticalitatea morală”. „Acum este timpul ca țara să fie guvernată responsabil și predictibil, punând interesul cetățeanului pe primul loc și dovedind partenerilor noștri străini că România este același partener stabil, care își respectă angajamentele asumate”, a adăugat el.

În mesajele ambasadorului Klemm și președintelui Iohannis a fost subliniat de mai multe ori parteneriatul militar, în special în contextul recentei vizite a șefului statului român în SUA. De altfel, câțiva militari americani de la baza „Mihail Kogălniceanu” au fost prezenți la recepție.

La eveniment au fost invitate trei foste vedete ale Ligii Profesioniste de Baseball: Scott Erickson, LaTroy Hawkins și Marlon Anderson. Evenimentul a inclus un zbor demonstrativ al Iacărilor Acrobați.

În debutul evenimentului, imnul SUA a fost cântat de Monica Anghel, iar cel român de orchestra Ministerului Apărării Naționale. Ceremonia oficială a fost urmată de va fi un recital al Monicăi Anghel, urmat de un altul al trupei Freestay. Printre cei prezenți la recepția de Ziua Independenței s-au numărat membri ai corpului diplomatic, ai mediului politic.