Recesiunea loveşte Europa în 2012

Economişti de seamă prevăd o revenire a recesiunii pe continentul european anul viitor.

30 dec. 2011, 21:52
Recesiunea loveşte Europa în 2012

O cincime dintre economiştii intervievaţi de BBC online în cadrul unui sondaj de opinie anticipează că zona euro nu va rezista în actual a”formaţie” de 17 membri, în timp ce majoritatea consideră că sunt şanse de până la 40% ca zona euro să colapseze.

Sondajul mai arată că rata dobânzii în Marea Britanie ar putea să se menţină la 0,5% pe parcursul anului viitor. Sondajul a fost făcut pe un eşantion de 34 de economişti britanici şi europeni, care sunt supravegheaţi de Banca Angliei. Din 27 de respondenţi, 25 au anticipat că Europa va fi afectată anul viitor de recesiune.

Creşterea economică a încetinit în ultimele luni ale acestui an, pe fondul crizei datoriilor în zona euro, care a forţat guvernele să intre în datorii şi a subminat încredrea în pieţele globale.

Economia din zona euro a înregistrat o creştere de 0,2% în perioada iulie-septembrie, în timp ce cele 27 de economii din UE, o creştere colectivă de 0,3%, scrie BBC online. Iar cu cât criza datoriilor se adânceşte, cu atât europa va recădea în recesiune, este părerea experţilor.