Rechinul la atac: Experiment de groază în direct la Nat Geo Wild

Subiect de coșmar și de filme de groazã. La kilometri depãrtare de țãrm, noaptea, barca ta se rãstoarnã în apele cu cea mai mare populație de rechini din lume. Vesta de salvare abia îți menține capul deasupra apelor întunecate. Poți practic auzi muzica amenințãtoare care anunțã apropierea rapidã de tine a șirurilor de dinți ascuțiți.

RomaniaTV.net
24 nov. 2011, 15:33
Rechinul la atac: Experiment de groază în direct la Nat Geo Wild

Și totuși, în ce mãsurã aceastã fricã a noastrã de impresionantul pește este fondatã pe realitate și în ce mãsurã pe informare greşită? Ce factori ne cresc șansele de a fi atacați de rechini și ce am putea face sã evitãm un atac?

Nat Geo Wild analizează câteva teorii și preconcepții rãspândite despre rechini pe parcursul a trei luni de teste, care culmineazã cu primele experimente transmise live la nivel global, în Rechini la atac – Experiment live online, difuzat în România pe 26 noiembrie, de la ora 4:00.

Mark Thompson, fosta gazdã a Guinness World Records Primetime și reporter pe covorul roșu la premiile Emmy organizate de Fox, va prezenta evenimentul LIVE Rechini la atac împreunã cu Anna Gilligan, fostã jurnalistã a postului Fox News, din Rocky Bay, Africa de Sud, cunoscut sub numele de ”Parcul rechinilor”. Aici se gãsesc populațiile cele mai dense și diverse de rechini din lume, inclusiv specii care au reputația de a ataca oameni, cum sunt marele alb, rechinul-taur, rechinul-tigru, rechinul de recif, rechinul de nisip sau rechinul albastru.

Echipa de cercetãtori, scufundãtori profesioniști și cameramani subacvatici, printre care se aflã Vic Peddemors, o autoritate internaționalã în comportamentul rechinilor, cercetãtorul Ryan Johnson și apreciatul cameraman Andy Cassagrande, a petrecut mai bine de 80.000 de ore scufundându-se liber în ape strãbãtute de rechini.

”National Geographic a produs zeci de filme în care cameramanii și cercetãtorii au studiat și filmat rechini, scufundându-se alãturi de aceștia în ape deschise”, spune Geoff Daniels, vicepreședinte senior pentru Nat Geo WILD. ”În mod obișnuit, publicul observã rezultatul final al acestor scufundãri, însã transmisiunea live le va permite sã ”trãiascã” și ei experiența.”

Cercetãtorii au monitorizat populațiile de rechini aflate în declin, parțial din cauza pescuitului fãrã discriminare și a utilizãrii rãspândite a acestor pești în prepararea medicamentelor tradiționale și a delicateselor.

”Cu peste 350 de specii diferite de rechini, fiecare ocean al lumii este strãbãtut de acești rãpitori impresionanți, vitali pentru ecosistemul apelor noastre”, afirmã expertul în rechini Ryan Johnson. ”Scopul nostru este sã reducem teama oamenilor prin educație, oferindu-le noi informații despre motivele care duc la producerea rarelor atacuri.”

Oamenii nu fac parte, în mod normal, din dieta rechinilor, iar experții considerã cã marea majoritate a atacurilor asupra oamenilor se produce din cauzã cã rechinii îi confundã pe cei din urmã cu prada lor obișnuitã. Dar ce alți factori duc la aceste întâlniri potențial fatale?

Echipa viziteazã cinci zone ”fierbinți” din punct de vedere al prezenței rechinilor pentru a testa o serie de mituri și întrebãri frecvente:

Înotul vs. plutitul. Ce transformã omul într-o țintã mai interesantã pentru rechini: plutirea calmã în apã sau înotul activ?

Culoare, contrast și suprafețe strãlucitoare. Oare anumite culori, bijuteriile strãlucitoare sau echipamentul de scafandru provoacã rechinii sã atace?

Fluide corporale. Știm cã rechinii pot detecta cantitãți infime de sânge. Așadar, sângele uman sau alte fluide precum urina semnalizeazã rechinilor cã o masã copioasã se gãsește în apropiere?

Pielea la vedere. Oare expunerea pielii umane, precum picioarele goale, îi atrage pe rechini sã atace?

Momentul zilei. Întunericul sau lumina zilei cresc probabilitatea unui atac?

Panica și frica. Reacțiile noastre involuntare la stres, precum un ritm cardiac accelerat, anunțã rechinii cã e ”ora mesei”?

În fiecare an, sute de milioane de oameni înoatã în ocean, teritoriul rechinilor. Cu toate acestea, în medie, numai 65 de atacuri sunt înregistrate anual, din care doar cinci decese. Însã, aceste atacuri apar rapid în presã în titluri de-o șchioapă și apoi  în conversațiile din pauza de cafea, creând o percepție disproporționatã a pericolului reprezentat de rechini. De fapt, în medie, în SUA, oamenii mor anual de patru ori mai frecvent uciși de vaci decât uciși de rechini în toatã lumea.

Totodatã, transmisiunea live le va aduce în prim-plan pe unele dintre victimele rechinilor, care vor avea ocazia sã-și înfrunte cele mai groaznice temeri. Acestea vor putea descoperi că probabilitatea ca un rechin să atace oamenii este foarte slabă, dar vor fi aceste dovezi suficiente pentru a-i convinge să intre din nou în apele dominate de rechini? Cu ajutorul experților, aceste victime vor avea ocazia să se apropie de rechini și, în cele din urmă, să înțeleagă de ce li s-a întâmplat lor să fie atacați.

Fiecare întâlnire cu un animal de pradă înseamnă un potențial pericol și realizarea oricărui documentar despre fauna sălbatică include un anumit grad de risc. Chiar și cei mai experimentați scufundători sunt precauți, iar realizatorii acestui program live sunt pregătiți pentru orice situație neprevăzută. O cușcă de siguranță se va afla în apropierea scufundătorilor, medici și vehicule de salvare vor fi gata să intervină dacă va fi necesar.

Rechini la atac – Experiment live este produs de Aquavision pentru Nat Geo Wild. Steve Eder este producătorul executiv pentru Aquavision. Pentru Nat Geo Wild, Ashley Hoppin este producător executiv, iar Geoff Daniels este vicepreședinte senior.

Pentru mai multe informații, vizitați http://natgeotv.com/ro/rechini-la-atac-experiment-live .