Reclama care a scandalizat lumea: Pilulele de slăbit ale doctorului Mengele

Apariţia într-o publicaţie estonă a unei reclame ofensatoare prin care se "propovăduiau" virtuţile pilulelor de slăbit folosite în experimentele doctorului Mengele, în lagărele de concentrare naziste, însoţite de imaginile şocante ale deţinuţilor "descărnaţi", a stârnit furie.     

RomaniaTV.net
11 sept. 2012, 08:47

„Unu, doi, trei … Pastilele de slăbit ale Dr. Mengele fac minuni pentru dumneavoastră! La Buchenwald nu există oameni graşi!”, era textul ce însoţea reclama respectivă, care amintea de ororile din cel mai mare lagăr nazist unde au pierit peste 56.000 de oameni.

Imagini cu victimele nazismului chinuite în lagăre au mai circulat prin unele publicaţii, în special în cărţile istorice care au tratat subiectul, şi în producţii cinematografice. Dar apariţia recentă într-o publicaţie estonă a unei reclame la pastile de slăbit, în batjocură la adresa victimelor din lagărele morţii, a stârnit furie în lumea-ntreagă, amintind de ororile regimului nazist.

Reclama este de o cruzime rară, textul ei fiind însoţit de imagini şocante, cu deţinuţi numai piele şi os, stând înghesuiţi, în condiţii mizerabile, zdrenţuroşi şi desculţi, mai rău ca nişte animale, după gratii de lemn, scrie Daily Mail.

Organizaţiile evreieşti au denunţat săptămânalul eston Eesti Ekspress unde a apărut cinica reclamă, cu atât mai mult cu cât înfiorătoarele imagini şi textul ce le însoţeşte au apărut în pagina de „Umor” a publicaţiei.

Efraim Zuroff, de la Centrul Simon Wiesenthal din Ierusalima calificat reclama ca fiind „o tentativă perversă de umor, pe seama milioanelor de victime ale nazismului”.

Estonii au încă „probleme mari cu valorile etice şi morale”

Alla Jakobson, o purtătoare de cuvânt a Comunităţii Evreieşti din Estonia, a declarat ziarului Postimees că „societatea estonă se confruntă cu mari probleme în privinţa valorilor etice şi morale”. În replică, Sulev Vedler, directorul adjunct al publicaţiei, a afirmat că reclama era o replică care ironiza o companie de gaz estonă ce a folosit recent o imagine din lagărul din Aschwitz pentru a-şi promova serviciile. Velder şi-a cerut scuze şi a declarat că reclama cu Buchenwald „nu a vizat poporul evreu”.

Provocarea pentru Eesti Ekspress, după cum susţine conducerea publicaţiei, ar fi fost o altă reclamă de acest gen, făcută publică recent online, pe site-ul său, de către compania de gaz GasTerm Eesti. Aceasta îşi promova serviciile pe fundalul unei fotografii cu deţinuţi de la Auschwitz, însoţită de textul care cita sloganul naziştilor – „Munca te face liber!”-, iar sub captura foto, societatea de gaz scria: „Încălzirea cu gaz, flexibilă, convenabilă şi eficientă”.

Reclama respectivă a fost ştearsă de pe site chiar a doua zi, iar directorul companiei, Sven Linros, şi-a cerut scuze public.

„Hitler s-a sinucis pentru că a primit factura de gaze … Multă lume a râs de această glumă. Eu nu. Am vizitat lagărul de la Aschwitz. Îmi pare foarte pentru victime şi familiile lor. Noi am vrut doar să precizăm că gazul CH4 nu este toxic şi că poate fi folosit pentru încălzirea locuinţelor tuturor, chiar şi a celor care au asemenea amintiri triste”, scrie, la rândul său, site-ul de ştiri DzD.ee, citându-l pe directorul companiei de gaze.