„Recolta” de 350 de combine agricole a unui fermier britanic se vede din spaţiu

John Manners a început să colecţioneze combine agricole în 1974. Acum a ajuns la o impresionantă colecţie de 350 de exemplare ce poate fi văzută din spaţiu, pe Google Earth. Fermierul a făcut bani buni din vânzarea de părţi componente pentru diferite modele pe care le deţin alţi agricultori.

RomaniaTV.net
21 aug. 2012, 16:54

Fermierul John Manners, în vârstă de 69 de ani, a adunat impresionanta sa colecţie de combine agricole întâmplător, începând cu un singur vehicul de acest gen, în 1974, când căuta roţi pentru excavatorul său. Habar nu avea pe-atunci unde avea să ajungă.

Prima lui combină a fost o MF 500, uzată. Cauciucurile de care avea nevoie costau mai mult dacă le-ar fi cumpărat nou-nouţe din magazin şi, neîndurându-se să dea atâţia bani, a luat combina uzată cu bani mai puţini.  Apoi, a aflat că un alt fermier avea nevoie de motorul combinei pe care tocmai o achiziţionase, iar el i l-a vândut, scrie Daily Mail.

După un an, la o expoziţie a întâlnit un agricultor care avea două combine MF 500 şi voia să le vândă, iar Manners le-a cumpărat. Le-a dezmembrat rând pe rând şi le-a vândut. Aşa s-a născut afacerea „Manners Combine Parts”, care a crescut cu timpul, ajungând la 350 de exemplare, iar acum se vede clar, din spaţiu. Este cea mai mare „recoltă” de combine din Marea Britanie, care le furnizează altor fermieri diferite componente uzate pentru utilajele lor.

Combinele ajung întregi în parcul lui Manners şi sunt dezmembrate numai în funcţie de comenzile ce le primeşte. Unele dintre piese sunt recondiţionate înainte de a fi revândute. Astfel, Manners a ajuns să furnizeze componente şi în străinătate, în ţări ca Lituania, Malaezia, Maroc, Cipru, Noua Zeelandă sau Thailanda.

În colecţia lui Manner se regăsesc vehicule agricole începând cu clasicul Bugatti din 1927, până la o motoretă-camion AA. Întreaga colecţie va fi scoasă în curând la licitaţie.