Recomandările poliţiei de Paşte: Nu lăsaţi casa nesupravegheată, cumpăraţi cu cardul

Nu luaţi mulţi bani când mergeţi la cumpărături, folosiţi cardul când este posibil, rugaţi un vecin să vă ţină sub observaţie casa după ce plecaţi şi deplasaţi-vă în grup, evitând persoanele turbulente sau în stare de ebrietate, sunt câteva dintre sfaturile poliţiştilor pentru perioada Paştelui.

RomaniaTV.net
11 apr. 2012, 12:35
Recomandările poliţiei de Paşte: Nu lăsaţi casa nesupravegheată, cumpăraţi cu cardul

Cetăţenii sunt sfătuiţi, de asemenea, să fie prudenţi în magazinele aglomerate, să-şi supravegheze geanta şi să nu o pună în coşul de cumpărături, de unde poate fi sustrasă cu uşurinţă, potrivit setului de recomandări ale Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Poliţiştii recomandă, de asemenea, ca banii să fie păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil, şi nu în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor.

„Când sunteţi împins în aglomeraţie, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări a unui hoţ! Când achitaţi diferite bunuri, nu scoateţi tot teancul de bani ci numai suma necesară plăţii contravalorii acestora! Obiectele tentante (telefoane mobile, lap-top-uri, genţi, pungi de cadouri), lăsate la vedere în maşină, pot reprezenta adevărate ‘cadouri’ pentru hoţi! Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante”, mai recomandã oamenii legii.

În cazul plecării de la domiciliu cu ocazia Paştelui, oamenii sunt sfătuiţi să spună numai persoanelor de încredere că lipsesc de acasă pentru mai multe zile.

Poliţiştii mai sugerează, tot ca măsură de protecţie, ca pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret. „Atunci când părăsiţi locuinţa, o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune, pot deruta eventualii musafiri nepoftiţi! Obiectele de valoare mare şi volum mic sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, deci nu le lăsaţi în locuinţă”, recomandă oamenii legii.

Pentru noaptea de Înviere, cetăţenii sunt sfătuiţi să evite străzile cu baruri şi terase unde se consumă alcool şi sunt adunate persoanele gălăgioase.

Se recomandă, de asemenea, evitarea afişării cu bijuterii sau sume mari de bani, alegerea drumurilor intens circulate, luminate, şi evitarea zonelor în construcţie, a parcurilor pustii şi a străzilor lăturalnice.

„Dacă sunteţi abordaţi de diferite persoane, care vă solicită nejustificat sume de bani ori bunuri, ca plată pentru presupuse servicii (deratizare, colectarea gunoiului menajer), nu daţi curs unor astfel de solicitări. Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112! Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi toate amănuntele poliţiei”, mai spun poliţiştii.