Reconstrucția drumurilor prin reciclare la rece, de două ori mai rapidă și cu 30% mai puțin costisitoare – STRABAG

Metoda ecologică de reabilitare a drumurilor prin reciclare la rece ia amploare și în România. Având în vedere bugetul insuficient alocat modernizării și întreținerii infrastructurii rutiere, această metodă este mai mult decât binevenită. Și asta pentru că permite economii ce pot depăși 30%, iar timpul de execuție scade la 50%, in raport cu solutiile clasice, potrivit specialiștilor din echipa SAT a grupului STRABAG.
Filip Stan
27 oct. 2023, 14:22
Reconstrucția drumurilor prin reciclare la rece, de două ori mai rapidă și cu 30% mai puțin costisitoare – STRABAG
Reconstrucția drumurilor prin reciclare la rece, de două ori mai rapidă și cu 30% mai puțin costisitoare – STRABAG

Practica utilizării tehnologiilor de reciclare conduce la modernizarea drumurilor în timp record, într-o manieră sustenabilă, facându-le mai rapide, mai sigure și mai durabile, pe măsura așteptărilor beneficiarilor, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanții echipei SAT care se ocupă de reciclare și stabilizare în cadrul grupul STRABAG.

Potrivit lor, reciclarea la rece este una dintre cele mai eficiente metode de reconstrucție a drumurilor și constă în utilizarea integrală a materialului rezultat din frezarea îmbrăcăminții rutiere existente, degradate, prin adăugarea de lianți hidraulici si/sau bituminoși și agregate naturale şi punerea în operă cu ajutorul reciclatorului sau a stațiilor mobile de reciclare.

Grijă pentru mediu

Astfel, materialele din structura rutieră veche, degradată, sunt refolosite în același loc, ele fiind reintroduse în ciclul de viață al noului drum. În timp ce, în reabilitarea rutieră convențională, straturile de asfalt și celelalte materiale din corpul drumului, degradate, trebuie frezate și depozitate, uneori într-o manieră costisitoare, cu risc ridicat de afectare a mediului, au explicat specialiștii în reciclare: „La STRABAG utilizăm procedeele de reciclare la rece și oferim astfel o alternativă sustenabilă, eficientă din punct de vedere a costurilor și la o calitate ridicată”.

Calea ferată București-Craiova: STRABAG vrea să finalizeze lucrări Quick Wins pe 10 km până în toamna anului viitor
Pentru a fi aplicată această metodă, in cele mai multe cazuri este necesara recalcularea si redimensionarea structurilor rutiere,  fiind analizate o multitudine de date ce țin de: situația locală, starea drumului existent și a zestrei din structura rutieră, studiile geotehnice ale terenului de fundare, studiile hidrologice, datele de trafic precum compoziția, intensitatea și evoluția în perspectivă, proximitatea și disponibilitatea materiilor prime în cantitate suficientă și de calitate, în strânsă corelare cu cerințele standardelor și normativelor în domeniu, dar și cu experiența echipelor implicate din partea beneficiarului, proiectantului și constructorului.

Reduceri de costuri și productivitate sporită

Conform profesioniștilor STRABAG, tehnologiile de reciclare asigură productivități ridicate, reducerea costului cu materiale noi, cu transportul greu ce are impact negativ asupra drumurilor existente, reducerea emisiilor de CO2 pe perioada execuției și, nu în ultimul rând, reducerea timpului de execuție.

Mai exact, economiile pot depăși 30% în cazul tehnologiilor de reciclare la rece, față de tehnologiile clasice de reciclare. De asemenea, datorită productivității mult mai mari în raport cu tehnologiile clasice și a logisticii reduse, timpul de execuție scade cu aproximativ 50%, au explicat specialiștii Strabag.

„În fiecare proiect de infrastructură, oricât de mic ar fi, există oportunități de reciclare. Cunoștințele tehnice și experiența angajaților noștri sunt puse în valoare de cele mai noi tehnologii în care STRABAG a investit și ne permit sa abordăm o gama largă de aplicații. Acestea permit creșterea gradului de reciclare a îmbrăcăminților rutiere din asfalt și/sau beton, a pământurilor, pietrișurilor si balasturilor din sistemele rutiere degradate, depășite ca durată de viață“, au mai spus experții în reciclare ai STRABAG.

Drumuri construite „la linie”: scanerul folosit de STRABAG care verifică corectitudinea execuției în orice moment

Lista celor mai recente proiecte naționale ale Strabag este impresionantă și oferă speranță că o practică ce poate reduce amprenta de carbon a lucrărilor de infrastructură are șanse să fie adoptată la o scară mai largă. Vorbim despre drumul județean DJ 107A Limită județ Alba – Homorod – Bârsău (Culoarul Mureșului, Lot 2), lucrările de modernizare la drumul județean DJ 691 A – Tronsoanele 1 și 2 Dumbrăvița – Centura Timișoara – Autostrada A1, lucrările de reabilitare a drumului național DN19B între Marghita și Marginea, Drum de legătură Centura Oradea (Girație Calea Sîntandrei) – Autostrada 3 (Biharia), Modernizarea drumurilor județene DJ 108R, din DN19A Beltiug-Beltiug Băi-Dobra-Hurezu Mare-DJ 108P-DJ 196 Corund-Bogdand-Hodod-Limită județ Sălaj, Modernizare DJ 193A: Satu Mare (DJ 193) – Amati – Ruseni – Tătărești – Necopoi – Homorodu de Jos – Homorodu de Mijloc – Homorodu de Sus – Soldoba – Hodișu – Socond – Rătești ( DN19A), km 0+000 (0+900) – km 49+124 (49+099), Reabilitare DJ 182B, sector Coaş (int.DJ 182C) – Remeți pe Someș (int. DJ 108E), Tronsonul Şomcuta Mare (int.DN 1C) – Remeţi pe Someş (int. DJ108E), etc.

Proiectele din zona de Nord – Vest a țării sunt derulate de către ARL Cluj, o companie Strabag.

O tehnologie a viitorului

Tehnologiile de reciclare în domeniul rutier vor fi din ce în ce mai folosite, potrivit estimărilor experților STRABAG: „Evoluția legislativă, introducerea obiectivelor de reducere a emisiilor de CO2, creșterea investițiilor pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii rutiere și de transport, creșterea investițiilor în dezvoltare tehnologică și pentru creșterea expertizei personalului implicat în execuția proiectelor sunt factorii care vor conduce la creșterea utilizării și dezvoltării tehnologiilor de reciclare în domeniul rutier.”

 

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”