Reconstrucția drumurilor prin reciclare la rece, de două ori mai rapidă și cu 30% mai puțin costisitoare – STRABAG

Metoda ecologică de reabilitare a drumurilor prin reciclare la rece ia amploare și în România. Având în vedere bugetul insuficient alocat modernizării și întreținerii infrastructurii rutiere, această metodă este mai mult decât binevenită. Și asta pentru că permite economii ce pot depăși 30%, iar timpul de execuție scade la 50%, in raport cu solutiile clasice, potrivit specialiștilor din echipa SAT a grupului STRABAG.
Filip Stan
27 oct. 2023, 14:22
Reconstrucția drumurilor prin reciclare la rece, de două ori mai rapidă și cu 30% mai puțin costisitoare – STRABAG
Reconstrucția drumurilor prin reciclare la rece, de două ori mai rapidă și cu 30% mai puțin costisitoare – STRABAG

Practica utilizării tehnologiilor de reciclare conduce la modernizarea drumurilor în timp record, într-o manieră sustenabilă, facându-le mai rapide, mai sigure și mai durabile, pe măsura așteptărilor beneficiarilor, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanții echipei SAT care se ocupă de reciclare și stabilizare în cadrul grupul STRABAG.

Potrivit lor, reciclarea la rece este una dintre cele mai eficiente metode de reconstrucție a drumurilor și constă în utilizarea integrală a materialului rezultat din frezarea îmbrăcăminții rutiere existente, degradate, prin adăugarea de lianți hidraulici si/sau bituminoși și agregate naturale şi punerea în operă cu ajutorul reciclatorului sau a stațiilor mobile de reciclare.

Grijă pentru mediu

Astfel, materialele din structura rutieră veche, degradată, sunt refolosite în același loc, ele fiind reintroduse în ciclul de viață al noului drum. În timp ce, în reabilitarea rutieră convențională, straturile de asfalt și celelalte materiale din corpul drumului, degradate, trebuie frezate și depozitate, uneori într-o manieră costisitoare, cu risc ridicat de afectare a mediului, au explicat specialiștii în reciclare: „La STRABAG utilizăm procedeele de reciclare la rece și oferim astfel o alternativă sustenabilă, eficientă din punct de vedere a costurilor și la o calitate ridicată”.

Calea ferată București-Craiova: STRABAG vrea să finalizeze lucrări Quick Wins pe 10 km până în toamna anului viitor
Pentru a fi aplicată această metodă, in cele mai multe cazuri este necesara recalcularea si redimensionarea structurilor rutiere,  fiind analizate o multitudine de date ce țin de: situația locală, starea drumului existent și a zestrei din structura rutieră, studiile geotehnice ale terenului de fundare, studiile hidrologice, datele de trafic precum compoziția, intensitatea și evoluția în perspectivă, proximitatea și disponibilitatea materiilor prime în cantitate suficientă și de calitate, în strânsă corelare cu cerințele standardelor și normativelor în domeniu, dar și cu experiența echipelor implicate din partea beneficiarului, proiectantului și constructorului.

Reduceri de costuri și productivitate sporită

Conform profesioniștilor STRABAG, tehnologiile de reciclare asigură productivități ridicate, reducerea costului cu materiale noi, cu transportul greu ce are impact negativ asupra drumurilor existente, reducerea emisiilor de CO2 pe perioada execuției și, nu în ultimul rând, reducerea timpului de execuție.

Mai exact, economiile pot depăși 30% în cazul tehnologiilor de reciclare la rece, față de tehnologiile clasice de reciclare. De asemenea, datorită productivității mult mai mari în raport cu tehnologiile clasice și a logisticii reduse, timpul de execuție scade cu aproximativ 50%, au explicat specialiștii Strabag.

„În fiecare proiect de infrastructură, oricât de mic ar fi, există oportunități de reciclare. Cunoștințele tehnice și experiența angajaților noștri sunt puse în valoare de cele mai noi tehnologii în care STRABAG a investit și ne permit sa abordăm o gama largă de aplicații. Acestea permit creșterea gradului de reciclare a îmbrăcăminților rutiere din asfalt și/sau beton, a pământurilor, pietrișurilor si balasturilor din sistemele rutiere degradate, depășite ca durată de viață“, au mai spus experții în reciclare ai STRABAG.

Drumuri construite „la linie”: scanerul folosit de STRABAG care verifică corectitudinea execuției în orice moment

Lista celor mai recente proiecte naționale ale Strabag este impresionantă și oferă speranță că o practică ce poate reduce amprenta de carbon a lucrărilor de infrastructură are șanse să fie adoptată la o scară mai largă. Vorbim despre drumul județean DJ 107A Limită județ Alba – Homorod – Bârsău (Culoarul Mureșului, Lot 2), lucrările de modernizare la drumul județean DJ 691 A – Tronsoanele 1 și 2 Dumbrăvița – Centura Timișoara – Autostrada A1, lucrările de reabilitare a drumului național DN19B între Marghita și Marginea, Drum de legătură Centura Oradea (Girație Calea Sîntandrei) – Autostrada 3 (Biharia), Modernizarea drumurilor județene DJ 108R, din DN19A Beltiug-Beltiug Băi-Dobra-Hurezu Mare-DJ 108P-DJ 196 Corund-Bogdand-Hodod-Limită județ Sălaj, Modernizare DJ 193A: Satu Mare (DJ 193) – Amati – Ruseni – Tătărești – Necopoi – Homorodu de Jos – Homorodu de Mijloc – Homorodu de Sus – Soldoba – Hodișu – Socond – Rătești ( DN19A), km 0+000 (0+900) – km 49+124 (49+099), Reabilitare DJ 182B, sector Coaş (int.DJ 182C) – Remeți pe Someș (int. DJ 108E), Tronsonul Şomcuta Mare (int.DN 1C) – Remeţi pe Someş (int. DJ108E), etc.

Proiectele din zona de Nord – Vest a țării sunt derulate de către ARL Cluj, o companie Strabag.

O tehnologie a viitorului

Tehnologiile de reciclare în domeniul rutier vor fi din ce în ce mai folosite, potrivit estimărilor experților STRABAG: „Evoluția legislativă, introducerea obiectivelor de reducere a emisiilor de CO2, creșterea investițiilor pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii rutiere și de transport, creșterea investițiilor în dezvoltare tehnologică și pentru creșterea expertizei personalului implicat în execuția proiectelor sunt factorii care vor conduce la creșterea utilizării și dezvoltării tehnologiilor de reciclare în domeniul rutier.”

 

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Veste bună pentru elevi și profesorii. Vor avea o zi liberă chiar în iunie, înainte de vacanța de vară
Capital.ro
Nu primesc omologare RAR. Românii au interzis să circule pe stradă cu aceste vehicule
Playtech.ro
Cine e Roxana, soția lui Radu Mazăre. A lăsat-o ÎNSĂRCINATĂ în pușcărie
DailyBusiness
Lovitură dură pentru industria jocurilor de noroc! Apar noi modificări în lege!
Adevarul
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Se strică vremea în România. Temperaturile scad, revin ploile
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Cum a fost prinsă Bianca Iordache de iubit în timp ce îl ”traducea” cu vestitul crai, Cătălin Cazacu! ”Pentru ăsta îmi ceri tu bani?!” + Diva s-a lipit de perete
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
La ce sumă ajunge, de la 1 septembrie, pensia unui român care și-a desfășurat întreaga activitate în condiții normale! Daniel Baciu anunță măriri de peste 40%
Capital.ro
Decizie pentru cei care au aceste telefoane mobile! Devine total INETRZIS de la 1 iunie 2024
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite pe 13 iunie în 2024: Tradiții și simboluri creștine pe care fiecare credincios ar trebui să le respecte
MediaFlux
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'