Reconstrucția drumurilor prin reciclare la rece, de două ori mai rapidă și cu 30% mai puțin costisitoare – STRABAG

Metoda ecologică de reabilitare a drumurilor prin reciclare la rece ia amploare și în România. Având în vedere bugetul insuficient alocat modernizării și întreținerii infrastructurii rutiere, această metodă este mai mult decât binevenită. Și asta pentru că permite economii ce pot depăși 30%, iar timpul de execuție scade la 50%, in raport cu solutiile clasice, potrivit specialiștilor din echipa SAT a grupului STRABAG.
Filip Stan
27 oct. 2023, 14:22
Reconstrucția drumurilor prin reciclare la rece, de două ori mai rapidă și cu 30% mai puțin costisitoare – STRABAG
Reconstrucția drumurilor prin reciclare la rece, de două ori mai rapidă și cu 30% mai puțin costisitoare – STRABAG

Practica utilizării tehnologiilor de reciclare conduce la modernizarea drumurilor în timp record, într-o manieră sustenabilă, facându-le mai rapide, mai sigure și mai durabile, pe măsura așteptărilor beneficiarilor, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanții echipei SAT care se ocupă de reciclare și stabilizare în cadrul grupul STRABAG.

Potrivit lor, reciclarea la rece este una dintre cele mai eficiente metode de reconstrucție a drumurilor și constă în utilizarea integrală a materialului rezultat din frezarea îmbrăcăminții rutiere existente, degradate, prin adăugarea de lianți hidraulici si/sau bituminoși și agregate naturale şi punerea în operă cu ajutorul reciclatorului sau a stațiilor mobile de reciclare.

Grijă pentru mediu

Astfel, materialele din structura rutieră veche, degradată, sunt refolosite în același loc, ele fiind reintroduse în ciclul de viață al noului drum. În timp ce, în reabilitarea rutieră convențională, straturile de asfalt și celelalte materiale din corpul drumului, degradate, trebuie frezate și depozitate, uneori într-o manieră costisitoare, cu risc ridicat de afectare a mediului, au explicat specialiștii în reciclare: „La STRABAG utilizăm procedeele de reciclare la rece și oferim astfel o alternativă sustenabilă, eficientă din punct de vedere a costurilor și la o calitate ridicată”.

Calea ferată București-Craiova: STRABAG vrea să finalizeze lucrări Quick Wins pe 10 km până în toamna anului viitor
Pentru a fi aplicată această metodă, in cele mai multe cazuri este necesara recalcularea si redimensionarea structurilor rutiere,  fiind analizate o multitudine de date ce țin de: situația locală, starea drumului existent și a zestrei din structura rutieră, studiile geotehnice ale terenului de fundare, studiile hidrologice, datele de trafic precum compoziția, intensitatea și evoluția în perspectivă, proximitatea și disponibilitatea materiilor prime în cantitate suficientă și de calitate, în strânsă corelare cu cerințele standardelor și normativelor în domeniu, dar și cu experiența echipelor implicate din partea beneficiarului, proiectantului și constructorului.

Reduceri de costuri și productivitate sporită

Conform profesioniștilor STRABAG, tehnologiile de reciclare asigură productivități ridicate, reducerea costului cu materiale noi, cu transportul greu ce are impact negativ asupra drumurilor existente, reducerea emisiilor de CO2 pe perioada execuției și, nu în ultimul rând, reducerea timpului de execuție.

Mai exact, economiile pot depăși 30% în cazul tehnologiilor de reciclare la rece, față de tehnologiile clasice de reciclare. De asemenea, datorită productivității mult mai mari în raport cu tehnologiile clasice și a logisticii reduse, timpul de execuție scade cu aproximativ 50%, au explicat specialiștii Strabag.

„În fiecare proiect de infrastructură, oricât de mic ar fi, există oportunități de reciclare. Cunoștințele tehnice și experiența angajaților noștri sunt puse în valoare de cele mai noi tehnologii în care STRABAG a investit și ne permit sa abordăm o gama largă de aplicații. Acestea permit creșterea gradului de reciclare a îmbrăcăminților rutiere din asfalt și/sau beton, a pământurilor, pietrișurilor si balasturilor din sistemele rutiere degradate, depășite ca durată de viață“, au mai spus experții în reciclare ai STRABAG.

Drumuri construite „la linie”: scanerul folosit de STRABAG care verifică corectitudinea execuției în orice moment

Lista celor mai recente proiecte naționale ale Strabag este impresionantă și oferă speranță că o practică ce poate reduce amprenta de carbon a lucrărilor de infrastructură are șanse să fie adoptată la o scară mai largă. Vorbim despre drumul județean DJ 107A Limită județ Alba – Homorod – Bârsău (Culoarul Mureșului, Lot 2), lucrările de modernizare la drumul județean DJ 691 A – Tronsoanele 1 și 2 Dumbrăvița – Centura Timișoara – Autostrada A1, lucrările de reabilitare a drumului național DN19B între Marghita și Marginea, Drum de legătură Centura Oradea (Girație Calea Sîntandrei) – Autostrada 3 (Biharia), Modernizarea drumurilor județene DJ 108R, din DN19A Beltiug-Beltiug Băi-Dobra-Hurezu Mare-DJ 108P-DJ 196 Corund-Bogdand-Hodod-Limită județ Sălaj, Modernizare DJ 193A: Satu Mare (DJ 193) – Amati – Ruseni – Tătărești – Necopoi – Homorodu de Jos – Homorodu de Mijloc – Homorodu de Sus – Soldoba – Hodișu – Socond – Rătești ( DN19A), km 0+000 (0+900) – km 49+124 (49+099), Reabilitare DJ 182B, sector Coaş (int.DJ 182C) – Remeți pe Someș (int. DJ 108E), Tronsonul Şomcuta Mare (int.DN 1C) – Remeţi pe Someş (int. DJ108E), etc.

Proiectele din zona de Nord – Vest a țării sunt derulate de către ARL Cluj, o companie Strabag.

O tehnologie a viitorului

Tehnologiile de reciclare în domeniul rutier vor fi din ce în ce mai folosite, potrivit estimărilor experților STRABAG: „Evoluția legislativă, introducerea obiectivelor de reducere a emisiilor de CO2, creșterea investițiilor pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii rutiere și de transport, creșterea investițiilor în dezvoltare tehnologică și pentru creșterea expertizei personalului implicat în execuția proiectelor sunt factorii care vor conduce la creșterea utilizării și dezvoltării tehnologiilor de reciclare în domeniul rutier.”

 

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!