Rectificare bugetară 2021. Violeta Alexandru a luat foc după anunţul lui Cîţu: „Rectificarea nu trebui să pară o vânătoare de vrăjitoare”

Violeta Alexandru a răbufnit după ce Florin Cîţu a anunţat că aşteaptă ca toţi miniştri să prezinte execuţia bugetară. Fostul ministru al Muncii a declarat că rectificarea bugetară nu trebuie să fie o vânătoare de vrăjitoare.
Filip Stan
03 aug. 2021, 11:47
Rectificare bugetară 2021. Violeta Alexandru a luat foc după anunţul lui Cîţu:
Rectificare bugetară 2021. Violeta Alexandru a luat foc după anunţul lui Cîţu

Rectificare bugetară 2021. Violeta Alexandru a luat foc după anunţul lui Cîţu privind execuţia bugetată. Ea a precizat că a simţit că nu a contat toată străduinţa atunci când a întors Ministerul Muncii „cu susul în jos”, iar Ministerul de Finanţe a făcut cum a dorit.

Rectificare bugetară 2021. Violeta Alexandru a luat foc după anunţul lui Cîţu

Citeşte şi Florin Cîţu, despre rectificarea bugetară: Bugetele unor ministere vor beneficia de resurse suplimentare, dar în limita deficitului bugetar asumat

„Când vine vorba despre rectificare, nu trebuie să pară că şi când ar fi o vânătoare de vrăjitoare. Nu trebuie să vină rectificarea ca şi cum ar fi cineva aşteptat la cotitură. Ministerele de linie şi Ministerul Finanţelor trebuie să funcţioneze ca o echipă. Finanţele au un rol capital în construirea/rectificarea bugetului. Acest rol nu poate fi exercitat din 6 în 6 luni.

Este adevărat că nu există o evaluare severă a costurilor la momentul întocmirii bugetelor instituţiilor. Are legătură cu toată cultura organizaţională din sistemul public. Nimeni nu recunoaşte că nu are capacitatea de a cheltui şi nu vrea să renunţe la nimic, visând că îşi va reveni miraculos în perioada ulterioară rectificării. Nu prea se întâmplă.

Se merge mult pe criteriul istoric în bugetarea unei instituţii. Eu am întors Ministerul şi instituţiile din coordonare anul trecut cu susul în jos ca să fundamenteze bine fiecare leu cerut. Martori îmi sunt colegii din structurile cheie din Ministerul Muncii. Şi tot nu am fost mulţumită, deşi se vedea diferenţa faţă de momentul iniţial, la finalul procesului, care nu a fost uşor pentru cei care au lucrat cu mine.

Este adevărat că am simţit o imensă responsabilitate faţă de cheltuirea banilor publici, cu atât mai mult cu cât eram în vârful pandemiei şi ştiam câtă nevoie de resurse publice este şi cât sunt de limitate. După ce am făcut asta, după ce am avut şedinţe de lucru cu responsabilii structurilor din coordonare, Ministerul Finanţelor a făcut cum a dorit. Poate nu chiar cum a dorit, dar pe acolo. Am avut sentimentul că nu a contat toată străduinţa de a optimiza cheltuielile”, a mai transmis fostul ministru al Muncii pe pagina de Facebook.

Alexandru  este de părere că „sunt două zone mari care îţi dau poza managementului banilor publici. 1 – cheltuieli care reprezintă obligaţii de plată (pensii, salarii, etc) unde banii trebuie să fie în buget şi în legătură cu care nu se pune problema să nu se cheltuiască şi 2 – bani pentru proiecte (din resurse naţionale, co-finanţări la proiecte europene).

Dacă nu există capacitate pentru implementarea proiectelor, atunci poate mai bine externalizăm, de exemplu. Dacă aici nu se cheltuiesc fondurile, Ministerul Finanţelor vede din timp, dacă chiar vrea disciplină, şi poate atenţiona, printr-un sistem de Alertă situaţie cheltuieli, Ministerul de resort asupra necheltuirii/cheltuirii premature a banilor prevăzuţi în buget.

Asta dacă obiectivul este de a urmări şi de a gestiona cheltuielile publice. Aşa am şi vedea mai bine dacă digitalizarea duce şi la eficientizarea muncii şi, implicit, a cheltuielilor ca să nu o facem de dragul de a ne lăuda că facem digitalizare”.

Citeşte şi Florin Cîţu, avertisment dur în plin episod de caniculă în România: Românii trebuie să știe că nimeni nu e mai presus de lege

Fostul ministru al Muncii a mai precizat că  nu contează doar investiţiile în softuri şi programe ci şi efectul acestora asupra eficienţei managementului.

„Dacă obiectivul nu este acesta, înseamnă că ne comportăm ca şi cum aşteptăm la cotitură să se găsească un pretext contra unor ministere şi contra unor miniştri. Nu este o abordare de echipă ci pare un pretext pentru ca un singur om să pară că face treabă şi ordine iar ceilalţi să pară că sunt slabi, incapabili, nepricepuţi. Deci ar fi iresponsabili. Ori interesul este să meargă lucrurile. Nu mai avem timp în România pentru agende personale, e de făcut treabă. Am toată încrederea”, a mai spus Violeta Alexandru.

Reamintim că Florin Cîţu a transmis pe Facebook că a realizat o primă variantă a rectificării bugetare, cu toate că încă aşteaptă ca toţi miniştrii să prezinte execuţia bugetară pentru primul semetru.

„Am făcut o primă variantă a rectificării bugetare. În cel mai scurt timp voi transmite documentul liderilor Coaliției de guvernare. Încă aștept ca TOȚI miniștrii să prezinte execuția bugetară pentru primul semestru.

Pentru următoarele 6 luni, solicit mai multă responsabilitate în cheltuirea banului public și atingerea tuturor țintelor din buget, pe care ni le-am asumat la începutul anului”, este mesajul publicat de Florin Cîţu, pe Facebook.

DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Călin Georgescu fuge din România?! Adevărul despre boala de care suferă. A recunoscut
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Compania de stat în care angajații sunt plătiți regește. Șefii încasează lunar 10.000 de euro, iar membrii CA primesc 14.500 de lei pentru fiecare ședință la care participă
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
De ce fug turiștii de pe litoral. Prețuri uluitoare
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
BREAKING | Preotul Ioan Mihai Măriuța, de la Gugești, a murit la doar 35 de ani
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Anunțul oficial al autorităților. Plata se face exclusiv cu card bancar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Trump îi dă lovitura decisivă lui Putin! Rusia va trebui să plătească tot
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă