Rectificare bugetară 2021. Violeta Alexandru a luat foc după anunţul lui Cîţu: „Rectificarea nu trebui să pară o vânătoare de vrăjitoare”

Violeta Alexandru a răbufnit după ce Florin Cîţu a anunţat că aşteaptă ca toţi miniştri să prezinte execuţia bugetară. Fostul ministru al Muncii a declarat că rectificarea bugetară nu trebuie să fie o vânătoare de vrăjitoare.

03 aug. 2021, 11:47
Rectificare bugetară 2021. Violeta Alexandru a luat foc după anunţul lui Cîţu: „Rectificarea nu trebui să pară o vânătoare de vrăjitoare”
Rectificare bugetară 2021. Violeta Alexandru a luat foc după anunţul lui Cîţu

Rectificare bugetară 2021. Violeta Alexandru a luat foc după anunţul lui Cîţu privind execuţia bugetată. Ea a precizat că a simţit că nu a contat toată străduinţa atunci când a întors Ministerul Muncii „cu susul în jos”, iar Ministerul de Finanţe a făcut cum a dorit.

Rectificare bugetară 2021. Violeta Alexandru a luat foc după anunţul lui Cîţu

Citeşte şi Florin Cîţu, despre rectificarea bugetară: Bugetele unor ministere vor beneficia de resurse suplimentare, dar în limita deficitului bugetar asumat

„Când vine vorba despre rectificare, nu trebuie să pară că şi când ar fi o vânătoare de vrăjitoare. Nu trebuie să vină rectificarea ca şi cum ar fi cineva aşteptat la cotitură. Ministerele de linie şi Ministerul Finanţelor trebuie să funcţioneze ca o echipă. Finanţele au un rol capital în construirea/rectificarea bugetului. Acest rol nu poate fi exercitat din 6 în 6 luni.

Este adevărat că nu există o evaluare severă a costurilor la momentul întocmirii bugetelor instituţiilor. Are legătură cu toată cultura organizaţională din sistemul public. Nimeni nu recunoaşte că nu are capacitatea de a cheltui şi nu vrea să renunţe la nimic, visând că îşi va reveni miraculos în perioada ulterioară rectificării. Nu prea se întâmplă.

Se merge mult pe criteriul istoric în bugetarea unei instituţii. Eu am întors Ministerul şi instituţiile din coordonare anul trecut cu susul în jos ca să fundamenteze bine fiecare leu cerut. Martori îmi sunt colegii din structurile cheie din Ministerul Muncii. Şi tot nu am fost mulţumită, deşi se vedea diferenţa faţă de momentul iniţial, la finalul procesului, care nu a fost uşor pentru cei care au lucrat cu mine.

Este adevărat că am simţit o imensă responsabilitate faţă de cheltuirea banilor publici, cu atât mai mult cu cât eram în vârful pandemiei şi ştiam câtă nevoie de resurse publice este şi cât sunt de limitate. După ce am făcut asta, după ce am avut şedinţe de lucru cu responsabilii structurilor din coordonare, Ministerul Finanţelor a făcut cum a dorit. Poate nu chiar cum a dorit, dar pe acolo. Am avut sentimentul că nu a contat toată străduinţa de a optimiza cheltuielile”, a mai transmis fostul ministru al Muncii pe pagina de Facebook.

Alexandru  este de părere că „sunt două zone mari care îţi dau poza managementului banilor publici. 1 – cheltuieli care reprezintă obligaţii de plată (pensii, salarii, etc) unde banii trebuie să fie în buget şi în legătură cu care nu se pune problema să nu se cheltuiască şi 2 – bani pentru proiecte (din resurse naţionale, co-finanţări la proiecte europene).

Dacă nu există capacitate pentru implementarea proiectelor, atunci poate mai bine externalizăm, de exemplu. Dacă aici nu se cheltuiesc fondurile, Ministerul Finanţelor vede din timp, dacă chiar vrea disciplină, şi poate atenţiona, printr-un sistem de Alertă situaţie cheltuieli, Ministerul de resort asupra necheltuirii/cheltuirii premature a banilor prevăzuţi în buget.

Asta dacă obiectivul este de a urmări şi de a gestiona cheltuielile publice. Aşa am şi vedea mai bine dacă digitalizarea duce şi la eficientizarea muncii şi, implicit, a cheltuielilor ca să nu o facem de dragul de a ne lăuda că facem digitalizare”.

Citeşte şi Florin Cîţu, avertisment dur în plin episod de caniculă în România: Românii trebuie să știe că nimeni nu e mai presus de lege

Fostul ministru al Muncii a mai precizat că  nu contează doar investiţiile în softuri şi programe ci şi efectul acestora asupra eficienţei managementului.

„Dacă obiectivul nu este acesta, înseamnă că ne comportăm ca şi cum aşteptăm la cotitură să se găsească un pretext contra unor ministere şi contra unor miniştri. Nu este o abordare de echipă ci pare un pretext pentru ca un singur om să pară că face treabă şi ordine iar ceilalţi să pară că sunt slabi, incapabili, nepricepuţi. Deci ar fi iresponsabili. Ori interesul este să meargă lucrurile. Nu mai avem timp în România pentru agende personale, e de făcut treabă. Am toată încrederea”, a mai spus Violeta Alexandru.

Reamintim că Florin Cîţu a transmis pe Facebook că a realizat o primă variantă a rectificării bugetare, cu toate că încă aşteaptă ca toţi miniştrii să prezinte execuţia bugetară pentru primul semetru.

„Am făcut o primă variantă a rectificării bugetare. În cel mai scurt timp voi transmite documentul liderilor Coaliției de guvernare. Încă aștept ca TOȚI miniștrii să prezinte execuția bugetară pentru primul semestru.

Pentru următoarele 6 luni, solicit mai multă responsabilitate în cheltuirea banului public și atingerea tuturor țintelor din buget, pe care ni le-am asumat la începutul anului”, este mesajul publicat de Florin Cîţu, pe Facebook.