Guvernul Orban a adoptat rectificarea bugetară. Ce ministere rămân fără bani şi care primesc fonduri în plus

Guvernul a decis în ședinţa de guvern ce ministere rămân fără bani și care primesc fonduri în plus. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, anunţă suplimentări de plăţi, în cadrul rectificării bugetare, pentru plata concediilor, returnări de TVA şi lucrări în cadrul PNDL - alocări destinate companiilor private. În ceea ce priveşte sistemul bugetar, Cîţu anunţă că la rectificare au fost alocate sume pentru pensii, salarii în domeniul sanitar şi universitar, medicamente, prestaţii sociale, programul Tomata sau titluri de plată.

RomaniaTV.net
28 nov. 2019, 11:08
Guvernul Orban a adoptat rectificarea bugetară. Ce ministere rămân fără bani şi care primesc fonduri în plus

UPDATE. „Am suplimentat plăţile pentru decontarea indemnizaţiilor de asigurări sociale şi concediilor medicale cu 1,2 miliarde de lei. Asta înseamnă că nu au mai fost bani în buget în ultimele patru luni pentru plata acestor concedii medicale. Până la sfârşitul anului ne asigurăm că toate companiile vor primi TVA-ul, cele care au avut deja controale şi au avut raport favorabil de a avea TVA returnat. Facem o suplimentare cu 1,8 miliarde de lei pentru plata facturilor pentru companii care au efectuat proiecte aferente pentru programul PNDL”, a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, joi seară, după şedinţa de Guvern.
 
Acesta a precizat că, în cazul în care nu ar fi fost alocate aceste sume, există companii private care ar fi riscat falimentul.
 
„Nu este normal ca sectorul privat să fie cel care susţine iresponsabilitatea guvernului precedent. Sunt companii care, dacă nu ar fi primit aceşti bani, unele dintre ele chiar ar fi intrat în  faliment”, a arătat Cîţu.
 
Ministrul Finanţelor a anunţat, de asemenea, că în cadrul rectificării bugetare Guvernul a suplimentat cu două miliarde de lei plata drepturilor de asistenţă socială, bani care nu erau incluşi în buget, ceea ce ar fi însemnat că nu s-ar fi putut plăti pensii, alocaţii de stat pentru copii, indemnizaţii pentru persoane cu handicap sau aflate în concediul de creştere a copilului.
 
Alte 813 milioane de lei au fost alocaţi plăţilor angajaţilor din spitale publice, 766,6 milioane de lei au fost alocaţi pentru medicamente şi 460 de milioane de lei au fost suplimentaţi pentru plăţi restante în universităţile de stat.
 
„La pensii a fost suplimentat iniţial cu suma de 585,9 milioane de lei, pentru asigurarea plăţii integrale a drepturilor de pensii pentru luna decembrie, dar în şedinţa de guvern de astăzi am suplimentat cu încă 40 de milioane de lei pentru că s-a făcut recalcularea pentru 5.685 de persoane, acestea vor intra în plată de la 1 decembrie, a fost suplimentat bugetul şi cu această sumă”, a spus el.
 
Cîţu a constatat o „surpriză neplăcută” şi anume că Programul Tomata nu avea sume alocate, Executivul anunţând că a alocat 70 de milioane de lei acestui program, iar alte 279 de milioane de lei au fost alocate pentru plata sumelor din titluri de plată emise de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.
 
„Nu au existat în buget aceşti bani deşi aceste programe existau pe acolo şi doar au fost ignorate de guvernul precedent. Această practică de a ascunde sub preş gunoiul, de a arunca facturile în viitor se opreşte în acest moment. Asta a făcut această rectificare: a arătat o stare de fapt, cum arată de fapt România lăsată de PSD şi am corectat toate aceste probleme pentru anul viitor, de aceea a trebuit să facem aceste rectificări, să ne asigurăm că nimeni dintre cei care au trebuit să primească bani din partea statului nu are de suferit în această perioadă”, a afirmat Florin  Cîţu.
 
Ministrul Finanţelor a spus că rectificarea bugetară a fost făcută „pe structura guvernului vechi”, iar ţinta bugetară anunţată pentru anul viitor este de 3,5%, Cîţu arătându-se convins că şi restructurarea Executivului va contribui la scăderea cu un punct procentual a deficitului bugetar.
 
În ceea ce priveşte avertismentul Băncii Naţionale privind majorarea pensiilor, Câţu a precizat că în cursul zilei de joi guvernatorul BNR a spus că „ceea ce face Guvernul este corect”.
 
„Astăzi a venit un mesaj de la domnul guvernator care a spus că ceea ce face Guvernul este corect, ceea ce spune dl guvernator trebuie luat în seamă, avertismente sunt foarte multe şi le-am făcut şi noi înainte de a prelua guvernarea”, a mai afirmat ministrul Finanţelor Publice.
 
Acesta a precizat că economiştii pot avea păreri diferite pe foarte multe subiecte, arătând că măsurile propuse pentru anul următor prevăd un deficit bugetar mai mic, dar şi că va semna declaraţie pe proprie răspundere în ceea ce priveşte bugetul pe anul viitor, scrie News.ro.

_________________________________________________________________________________________________

 

Ministerul Finanțelor a pus marți în dezbatere publică proiectul de OUG pentru rectificare bugetară. Se taie bani de la Educaţie şi Transporturi şi se dau la primării, Sănătate şi Muncă.

Principalele informații făcute publice de Ministerul Finanțelor:

  • Deficitul bugetar estimat pe anul 2019 reprezintă 4,3% din PIB, față de ținta asumată de guvernul PSD de 2,76%.
  • Execuția bugetară pe primele zece luni scoate în evidență faptul că veniturile bugetului general consolidat sunt în sumă de 261,1 miliarde lei reprezentând 25,3% din PIB, cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 289,9 miliarde lei, reprezentând 28,1% din PIB cu un deficit de 28,83 miliarde lei, respectiv 2,8% din PIB peste nivelul de 2,76% din PIB cât a fost estimat deficitul bugetar pentru tot anul 2019 la prima rectificare bugetară
  • Potrivit datelor operative înregistrate în primele 10 luni, veniturile bugetare colectate de ANAF prezintă o nerealizare de 8,3 miliarde lei față de program (grad de realizare de 96,5%)
  • Se estimează o creștere economică de 4,0%, față de o creștere economică de 5,5% avută în vedere la prima rectificare, pentru anul 2019

Principalele schimbări aduse

  • Cheltuielile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 2.090,6 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 16.266,3 milioane lei
  • Cheltuielile cu asistența socială cresc cu 2,19 miliarde de lei, din care 2 miliarde lei sunt alocate Ministerului Muncii și Justiției Sociale pentru plata până la finele anului a drepturilor de asistență socială (pensii, alocații de stat pentru copii, indemnizații persoane cu handicap, indemnizații pentru persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului etc);
  • Primăriile și CJ-urile primesc în plus 6,5 miliarde de lei pentru plata facturilor din PNDL (1,8 miliarde de lei) și echilibrarea bugetului de asigurări sociale de stat și bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate
  • Bugetul alocat plății proiectelor cu finanțare UE scade masiv, cu 5,6 miliarde de lei, ca urmare a execuției pe primele zece luni ale anului precum și a estimărilor de plăți până la sfârșitul anului. Reducerea s-a realizat la propunerea ordonatorilor principali de credite

MINISTERELE CARE PRIMESC MAI MULTI BANI:

Ministerul Muncii și Justiției Sociale: +3.982,3 milioane lei per sold astfel:

* majorarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului de asigurări sociale de stat cu 1.975,9 milioane lei ca urmare a: 

-diminuării veniturilor curente ale sistemului public de pensii cu suma 1.423,6 milioane lei, datorată în principal încasărilor din contribuția de asigurări sociale datorate de asigurați și

-majorării cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii cu suma de 552,3 milioane lei, în principal pentru asigurarea plății integrale a drepturilor de pensii pe luna decembrie;

* suplimentarea fondurilor destinate plății drepturilor de asistență socială până la finele anului (pensii, alocații de stat pentru copii, indemnizații persoane cu handicap, indemnizații pentru persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului etc.).

Ministerul Sănătății: +2.898,9 milioane lei per sold, astfel

* suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate cu 3.125,2 milioane lei;

* diminuarea cheltuielilor bugetare ca urmare a gradului de execuție a cheltuielilor, precum și a necesarul estimat a se plăti până la finele anului; s-au identificat economii în principal la cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă (-97,0 milioane lei), proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (-73,5 milioane lei la propunerea ministerului), la alte transferuri (-27,8 milioane lei) și cheltuieli de personal (-28 milioane lei).

* Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice: +1.763,7 milioane lei per sold. Se propune asigurarea suplimentară a 1.800 milioane lei pentru Programul Național de Dezvoltare Locală, precum și pentru derularea proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă (+10 milioane lei) și reduceri la alte naturi de cheltuieli în funcție de gradul de execuție și de necesarul de finanțare până la finalul anului al anumitor proiecte/programe. Astfel, s-au identificat economii în principal la transferuri între unități ale administrației publice (-45,3 milioane lei) și bunuri și servicii (-1 milion lei);

* Ministerul Finanțelor Publice – Acțiuni Generale: +388,3 milioane lei, din care: -347 milioane lei Dobânzi, -129,7 milioane lei Subvenții – Susținerea exportului, a mediului de afaceri și a tranzacțiilor internaționale, +650 milioane lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, -50 milioane lei Plăți în contul creditelor garantate și/sau subîmprumutate, +15 milioane lei Contribuția României la bugetul UE și +250 milioane lei Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020.

Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat: +299,0 milioane lei per sold. Se propune asigurarea fondurilor necesare pentru derularea programelor de susținere a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, respectiv a Programului pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii START-UP NATION România (+300 milioane lei). S-au identificat economii la cheltuieli de personal (-1 milion lei);

* Ministerul Finanțelor Publice: +236,0 milioane lei per sold. Se propune asigurarea suplimentară a 279 milioane lei pentru plata sumelor din titlurile de plată emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, conform legislației în vigoare. S-au identificat economii la proiecte cu finanțare externă nerambursabilă (-15 milioane lei la propunerea ministerului) și la cheltuieli de capital (-28 milioane lei);

MINISTERELE DE UNDE SE TAIE FONDURI:

* Ministerul Educației Naționale: -2.080,0 milioane lei, reprezentând în principal economii la proiecte cu finanțare externă nerambursabilă. Ministerul a propus reducerea sumelor alocate proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă.

Totodată, pentru învățământul universitar prin rectificare se propune majorarea veniturilor proprii și a cheltuielilor din acestea cu suma de 129 milioane lei, pentru cheltuieli de personal și pentru realizarea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Ministerul Afacerilor Interne: -1.187,8 milioane lei, per sold. Diminuarea propusă de către minister este în principal de la proiecte cu finanțare externă nerambursabilă avându-se în vedere gradul de execuție a cheltuielilor, precum și necesarul estimat a se plăti până la finele anului;

* Ministerul Transporturilor: -1.084,2 milioane lei per sold. Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut în vedere gradul de execuție a cheltuielilor, precum și necesarul estimat a se plăti până la finele anului. S-au identificat economii în principal la proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (-1.300 milioane lei la propunerea ministerului), transferuri către instituții publice, pentru întreținerea infrastructurii feroviare și întreținerea și dezvoltarea infrastructurii rutiere (-200 milioane lei), proiectele de investiții finanțate din fonduri rambursabile (-57,4 milioane lei), cheltuieli de personal (-1,0 milioane lei), dobânzi (-2,6 milioane lei) și rambursări de credite (-5,0 milioane lei). S-au alocat fonduri pentru decontarea facilităților și gratuităților de care beneficiază diferite categorii sociale (185,4 milioane lei) și pentru finalizarea proiectelor ISPA;

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: -1.065,9 milioane lei. Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut în vedere execuția cheltuielilor pe anul 2019 raportată la prevederile bugetare anuale. S-au identificat economii în principal la proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020 (- 950,0 milioane lei la propunerea ministerului), transferuri între unități ale administrației publice (-100,0 milioane lei), bunuri și servicii (-15,0 milioane lei), cheltuieli de capital (-2,3 milioane lei) și împrumuturi (-1 milion lei). S-au asigurat fonduri pentru cheltuielile de personal (2,46 milioane lei).

* Ministerul Fondurilor Europene: -302,3 milioane lei, propunerea având în vedere gradul de execuție a cheltuielilor, precum și necesarul estimat a se plăti până la finele anului; s-au identificat economii în principal la proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (-302,5 milioane lei la propunerea ministerului), cheltuieli cu bunurile și serviciile (-0,5 milioane lei) și alte transferuri (-0,53 milioane lei). S-au asigurat sume pentru plata drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătorești (+1,3 milioane lei).

* Secretariatul General al Guvernului: -227,5 milioane lei, per sold, propunerea având în vedere gradul de execuție a cheltuielilor, precum și necesarul estimat a se plăti până la finele anului; s-au identificat economii, în principal, la rambursări de credite, la dobânzi, la cheltuieli cu bunurile și serviciile, la alte transferuri, la subvenții, la cheltuieli de capital și la cheltuieli de personal. În același timp s-au majorat cu 28 milioane lei alocațiile pentru susținerea cultelor religioase.

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale: -110,9 milioane lei. Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut în vedere gradul de execuție, precum și necesarul de finanțare până la finele anului 2019. S-au identificat economii în principal la active nefinanciare (-110,2 milioane lei) și la cheltuieli de personal (-0,9 milioane lei). S-au asigurat fonduri pentru plata cotizațiilor la organismele internaționale (+0,2 milioane lei).

 

 

Proiectele de acte normative care vor fi incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 28 noiembrie 2019

I. PROIECTE DE ORDONANȚE DE URGENȚĂ
1. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019
2. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019

II. PROIECTE DE HOTĂRÂRI
1. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea unor măsuri destinate organizării, desfăşurării şi finanţării, în anul 2019, a paradei militare naţionale prilejuite de data de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României
2. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea art.2 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr.223/2019 privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A. pentru anul 2019
3. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea art.2 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr.224/2019 privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului S.A. pentru anul 2019
4. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind decertificarea definitivă a unor cheltuieli aferente proiectelor finanţate prin Programul Operaţional ”Asistenţă Tehnică” 2007 – 2013
5. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.246/2010 privind numirea guvernatorului şi a viceguvernatorului României în Consiliul Guvernatorilor Băncii pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre, a Hotărârii Guvernului nr.921/2018 pentru stabilirea nivelului de reprezentare a României în Consiliul Guvernatorilor şi Consiliul Directorilor Băncii Internaţionale de Investiţii şi în Consiliul Băncii Internaţionale de cooperare Economică, precum şi a Hotărârii Guvernului nr.110/2019 pentru stabilirea nivelului de reprezentare a României în Consiliul guvernatorilor Băncii Asiatice de Investiţii în Infrastructură
6. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea unor anexe la Hotărârea Guvernului nr.965/2002 privind atestarea domeniului public al judeţului Dolj, precum şi al municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Dolj
7. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind rechemarea unui consul general
8. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii ”Achiziţie sistem integrat pentru controlul de securitate”
9. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2019 al Regiei Autonome ”Administraţia Fluvială a Dunării de Jos” Galaţi aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor
10. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi

III. MEMORANDUMURI
1. MEMORANDUM cu tema: transmiterea către Parlamentul României a propunerii de acordare a cetăţeniei române cu titlul de ”cetăţenie de onoare”, pentru servicii deosebite aduse ţării şi naţiunii române, domnului Menachem Hacohen, cetăţean israelian

IV. INFORMĂRI
1. INFORMARE privind transferul unei sume de bani confiscate de către Monaco către Statul Român
2. INFORMARE privind activităţile derulate la nivelul MAI, în contextul desfăşurării procesului electoral pentru alegerea Preşedintelui României – Turul II (24 noiembrie 2019)
3. INFORMARE privind procedurile de selecţie a organizaţiilor neguvernamentale în cadrul Colegiului pentru Consultarea Asociaţiilor şi Fundaţiilor de pe lângă Prim-Ministru (C.C.A.F)