Rectorii ar putea deveni veşnici la conducerea universităţilor. Senatul a hotărât eliminarea limitei de două mandate

Senatul a adoptat, în calitate de cameră decizională, o modificare la Legea Educaţiei nr. 1/2011. Aceasta vizează eliminarea limitei de "două mandate complete" pentru rectorii universităţilor, Legea pleacă acum la promulgare, informează edupedu.ro.

RomaniaTV.net
10 feb. 2020, 18:28
Rectorii ar putea deveni veşnici la conducerea universităţilor. Senatul a hotărât eliminarea limitei de două mandate

Articolul 213 din LEN prevedea la alineatul 7 că “Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete.

Noul alineat 7 prevede doar că “Durata mandatului de rector este de 4 ani”. A fost eliminată astfel condiţia de a nu ocupa mai mult de două mandate complete în aceeaşi universitate.

În plenul Senatului, la dezbaterea dinaintea votului, senatorul USR Vlad Alexandrescu a declarat: “În schimb un lucru negativ este faptul că prin actuala lege, printr-un amendament introdus în ultimul moment în comisie s-a eliminat limitarea mandatelor de rector. Numărul mandatelor de rector, care până acum erau limitate la două mandate, printr-o modificare a Legii Educației naționale ulterior s-a spus două “mandate complete” și de aceea sunt rectori care au intrat în cel de-al treilea mandat. Prin acest amendament nu vor mai fi limitate mandatele de rector, ceea ce USR consideră că este inadmisibil. Motiv pentru care USR se va abține la votul pe actuala lege”

Legea a fost votatată cu 73 de voturi pentru şi 34 de abţineri.

În prezent, legea educației în vigoare prevede că “Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete.” Ceea ce înseamnă că rectorii care s-au suspendat pe perioada mandatelor, fie pentru că au fost miniștri ai educației, fie pentru orice alte motive, pot să candideze și la al treilea mandat.

Citeşte şi: Legea educaţiei se modifică. Proiectul a fost adoptat de Senat