Rectorul ales al UMF Târgu Mureş: Hotărârea de Guvern trebuie aplicată, însă întrebarea este de cine

Rectorul ales al UMF Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, afirmă că va cere opinia Senatului universităţii în legătură cu Hotărârea de Guvern emisă marţi, spunând că aceasta trebuie aplicată, însă nu ştie de cine, pentru că există un "vid administrativ", dat fiind că MECTS nu a recunoscut alegerile.

RomaniaTV.net
27 mart. 2012, 11:51
Rectorul ales al UMF Târgu Mureş: Hotărârea de Guvern trebuie aplicată, însă întrebarea este de cine

Leonard Azamfirei, numit până în prezent de Ministerul Educaţiei „ordonator interimar de credite”, a declarat, marţi, că Senatul universităţii a fost convocat lunea viitoare pentru a decide în legătură cu Hotărârea de Guvern emisă de Executiv, potrivit Mediafax.

Azamfirei a spus că HG trebuie aplicată, însă nu ştie de cine, pentru că în prezent există un „vid administrativ”, dat fiind că Ministerul Educaţiei nu a recunoscut alegerile.

„Aştept să văd forma exactă a HG, dacă este identică cu proiectul supus dezbaterii publice sau au intervenit modificări. După, avem convocată şedinţă a Senatului universităţii luni, vom cere opinia Senatului. Fiind vorba de o HG şi România fiind o ţară cu regim de drept funcţional, trebuie să o aplicăm. Întrebarea mea e cine să o aplice. Este nevoie de structuri funcţionale de conducere. Însă, când ministerul nu recunoaşte alegerile, suntem într-un vid administrativ. Luni, vom lua decizie în Senat”, a arătat Azamfirei.

Proiectul hotărârii prin care la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş sunt înfiinţate linii cu predare în limba maghiară a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului.

La finalul şedinţei, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a susţinut că prin acest act normativ nu este „inventat” niciun program nou de studii şi că Guvernul doar pune în aplicare prevederile Legii educaţiei, în caz contrar riscând să fie acuzat de „abuz în funcţie”.

Ministrul a precizat totodată că Guvernul a discutat şi posibilitatea înfiinţării în această universitate a unei linii de predare în limba germană, dar că acest proiect este unul pe termen lung.

Proiectul de act normativ, aflat în dezbatere publică pentru zece zile, prevede că universitatea va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.