Redeschiderea restaurantelor de la 1 iulie, pusă sub semnul întrebării

Președintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, că deschiderea restaurantelor în interior de la 1 iulie nu este o certitudine şi că totul depinde de evoluția situației epidemiologice.

RomaniaTV.net
21 iun. 2020, 13:40
Redeschiderea restaurantelor de la 1 iulie, pusă sub semnul întrebării

Începând cu 1 iulie, vor fi relaxate o serie de alte măsuri de restricţie. Chiar dacă redeschiderea incintelor restaurantelor şi a piscinelor acoperite este aşteptată de mulţi români, acest lucru este incert. Şeful ANSVSA spune că nu poate avansa o dată la care restaurantele vor fi deschise.

Nu putem spune cu precizie că la 1 iulie vor fi deschise restaurantele în interior, pentru că depinde de situaţia epidemiologică la nivel naţional. Pot să vă spun doar că am avut atât în perioada de urgenţă, cât şi în cea de alertă, patru tipuri de activităţi care au fost permise unităţilor de alimentaţie publică, respectiv cele de tip “drive-in”, “room-service”, livrare la domiciliu şi “take-away”. Aceste activităţi au fost permise în cadrul unităţilor de alimentaţie publică care îşi desfăşurau activitatea în baza autorizării sanitar-veterinare şi toţi agenţii economici care au dorit să funcţioneze trebuiau să respecte aceste cerinţe, precum şi cele stabilite de Ministerul Sănătăţii (MS) şi Ministerul Economiei”, a declarat Chioveanu.

Citeste si Ludovic Orban, veşti proaste pentru HoReCa. Ce se va întâmpla de la 1 iulie

Şeful ANSVSA a mai spus că, oricum, activitatea din incinta restaurantelor este, în prezent, în mare parte acoperită de activitatea de la nivelul teraselor.

Când se vor deschide restaurantele? Că va fi data de 1 iulie, de 2 sau de 5 sau de 7 iulie, asta depinde de Grupul de suport tehnic constituit la nivelul Ministerului Sănătăţii dacă va permite redeschiderea restaurantelor în interior. Această activitate la nivelul teraselor în mare parte este acoperitoare. Este vară, toată lumea vrea să stea afară să servească ceva, bineînţeles cu respectarea regulilor de distanţare fizică. Astăzi nu putem spune că pe 1 iulie se vor deschide restaurantele în interior sau piscinele acoperite„, a precizat Robert Chioveanu.

Șeful ANSVSA a ţinut să atragă atenţia că, după redeschidere, multe terase nu au respectat normele sanitare, motiv pentru care s-au aplicat sancţiuni. Astfel, în perioada 18 mai – 16 iunie, au fost verificate 3.886 de obiective la nivel national, iar în urma acestor controale, au fost aplicate 176 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 711.206 de lei, s-a suspendat temporar activitatea a trei terase şi s-a interzis activitatea unei terase.