Când se decide redeschiderea şcolii. Anunţ de ultimă oră al ministrului Educaţiei: „A fost o solicitare a mea de a nu avea dreptul să prelungesc şcoala online”

Ministrul Educaţiei a făcut noi precizări despre modul în care va începe şcoala din 8 februarie. Sorin Cîmpeanu a explicat că a cerut, prin ordonanţă de urgenţă, ca şcoala online să nu fie prelungită după data la care începe semestrul al doilea.

12 ian. 2021, 11:34
Când se decide redeschiderea şcolii. Anunţ de ultimă oră al ministrului Educaţiei: „A fost o solicitare a mea de a nu avea dreptul să prelungesc şcoala online”

Redeschiderea şcolii în format fizic din 8 februarie este un subiect intens dezbătut dascăli, părinţi şi elevi deopotrivă. Ministrul Educaţiei a precizat că „cele trei săptămâni rămase din semestrul întâi se vor derula online. Semestrul întâi se va încheia online”.

„Săptămâna trecută am adoptat o OUG nr 2 prin care se restrânge la data de 8 februarie dreptul ministrului Educaţiei de a introduce în sistemul online şcoala românească. Această ordonanţă a fost adoptată de comun acord cu toţi membrii Guvernului, deci a fost o solicitare a mea ca ministru al Educaţiei de a nu avea dreptul să prelungesc şcoala online peste data de 8 februarie.

Este o dovadă a faptului că Guvernul doreşte deschiderea şcolii în format fizic în data de 8 februarie, dată planificată pentru începutul celui de-al doilea semestru”, a declarat Sorin Cîmpeanu, conform Libertatea.

Ministrul Educaţiei a explicat că redeschiderea şcolii se va putea face „în funcţie de evoluţia ratei de infectare, de evoluţia epidemiologică”.

„După vacanţa de iarnă, care s-a încheiat, duminică, 10 ianuarie, vom avea un număr de 14 zile pentru a vedea care sunt efectele la nivelul ratei de infectare. În a doua jumătate a lunii ianuarie, în ultima decadă a lunii ianuarie, vom avea o decizie cu privire la modul în care se va redeschide şcoala în semestrul al doilea”, a afirmat Cîmpeanu.

Redeschiderea şcolii din 8 februarie. Care sunt scenariile luate în calcul

„Am spus, de asemenea, că nu excludem nici sceneariul deschiderii prioritare pentru zonele cu rate de infectare mai scăzută, nici scenariul deschiderii prioritare pentru cei mici – învăţământul primar şi grădiniţă, nici prioritatea acordată celor care susţin examene naţionale, elevii claselor a VIII-a şi a XII-a, nici un alt scenariu sau o combinaţie a acestor scenarii.

Totul va putea fi decis responsabil de către decidenţii din Sănătate şi Educaţiei, pe baza evoluţiei pe care o vom vedea în a doua jumătate a lunii ianuarie.

Cert este că ne-am propus şi m-am angajat să dăm un răspuns părinţilor cu privire la data începerii semestrului al doilea şi forma până la finalul lunii ianuarie, cu o săptămână înainte de începerea cursurilor din semestrul al doilea”, a dat asigurări ministrul Educaţiei.

Ministrul Educaţiei îl contrazice pe Ludovic Orban privind redeschiderea şcolii, după modelul altor state. „Nu cred că poate exista model”

Întrebat dacă Ministerul Educaţiei se uită la soluţiile adoptate de alte state europene, precum Italia, Franţa sau Germania, Sorin Cîmpeanu a spus că pot exista „exemple de bune practici, dar în niciun caz model”.

„Nu cred că poate exista model. Pot exista exemple de bune practici, dar în niciun caz model, pentru că niciun sistem de educaţie nu poate garanta în acest moment că a luat cele mai bune măsuri. Doar viitorul va confirma sau nu aceste măsuri. Un model nu există, dar nici nu este indiferent ce fac celelalte state europene.

Am cerut deja o analiză cu măsurile adoptate în această perioadă de către alte state care confruntă cu situaţii asemănătoare. Vom avea rezultatul acestei care va conta în decizie”, a spus ministrul Educaţiei.

Redeschiderea şcolii va fi decisă şi de dorinţa dascălilor de se vaccina

„Va conta şi răspunsul pe care-l vom primi la sfârşitul acestei săptămâni, în ziua de vineri, cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţământ”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Întrebat dacă dascălii au încredere să se vaccineze împotriva noului coronavirus, Sorin Cîmpeanu a afirmat că deocamdată există date parţiale în acest sens.

„Avem date parţiale. Sunt situaţii în care, dau exemplul unei universităţi, în 40 de minute de la deschiderea platformei, raportul a fost 88% pentru vaccinare, 12% împotriva vaccinării.

Avem multe unităţi de învăţământ preuniversitar care s-au situat în prima perioadă pe undeva pe la 66%, deci 2 din 3 angajaţi ai sistemului de învăţământ vor să se vaccineze”; a menţionat Cîmpeanu.

Citeşte şi: Ludovic Orban, anunţ de ultimă oră despre redeschiderea şcolii. „Vor fi 3-4 scenarii. Ne uităm la ce se întâmplă afară”