Reducerea contribuţiilor la Consiliului Europei de către Turcia şi Rusia afectează funcţionarea CEDO

Tensiunile provocate de reducerea contribuţiei Turciei şi a Rusiei la bugetul Consiliului Europei nu ar trebui să aibă niciun impact asupra funcţionării Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), au declarat responsabili ai Curţii.

RomaniaTV.net
25 ian. 2018, 17:08
Reducerea contribuţiilor la Consiliului Europei de către Turcia şi Rusia afectează funcţionarea CEDO

”Suntem în discuţie cu Comisia de finanţe şi Curtea rămâne un domeniu prioritar”, a afirmat Roderick Liddell, grefierul Curţii, în cadrul conferinţei de presă anuale a preşedintelui Guido Raimondi, la sediul CEDO de la Strasbourg.

”Nu aş vrea să fie reduse efectivele, pentru că ne-ar fi greu să lucrăm cu mai puţin personal”, a avertizat el, potrivit Agerpres. 714 agenţi şi judecători activează în prezent la CEDO, conform datelor furnizate de Curte.

Turcia a decisă să înceteze să mai fie un contributor major în 2018 şi şi-a redus cota anuală la bugetul Consiliului Europei, de la 33 la 13 milioane de euro.

Rusia – un alt contributor major, de acelaşi nivel cu Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie – a alocat doar o treime din contribuţia sa în 2017 şi nu a oferit niciun indiciu cu privire la intenţiile sale pentru anul 2018. Moscova ar urma să deblocheze la sfârşitul lunii februarie prima parte a contribuţiei sale la bugetul pe anul 2018.

”Dacă Rusia nu îşi va plăti contribuţia de 33 de milioane de euro, bugetul Consiliului Europei riscă să aibă o gaură de 50 de milioane de euro. Asta e mult”, a spus reprezentantul unui stat membru.

Citeşte şi România, pe primul loc în privinţa plângerilor de pe rolul CEDO, aproape 18% din total

Moscova şi-a îngheţat contribuţia în iunie 2017 în semn de protest faţă de suspendarea, în aprilie 2014, a dreptului de vot pentru delegaţia rusă la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei din cauza anexării Crimeii de către Rusia.

În 2017, CEDO, care asigură punerea în aplicare a Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, a judecat aproape 86.000 de plângeri venite din 47 de state membre ale Consiliului Europei, o creştere de 123% faţă de 2016. Plângerile introduse de rezidenţii turci practic s-au triplat, de la 8.300 în 2016 la aproape 26. 000 în 2017, precizează CEDO.