Reducerea gheţurilor din Oceanul Arctic aduce frig şi zăpadă în Europa

Reducerea gheţii în Oceanul Arctic datorată încălzirii ar putea explica iernile pline de zăpadă şi foarte reci din ultimii ani în unele părţi ale emisferei nordice, afirmă cercetători americani într-o lucrare publicată luni.

RomaniaTV.net
28 feb. 2012, 07:19
Reducerea gheţurilor din Oceanul Arctic aduce frig şi zăpadă în Europa

Întrucât suprafaţa banchizei s-a redus la un nivel record în 2007, căderi de zăpadă mult mai abundente decât normale s-au observat în multe regiuni din America de Nord, ale continentului european şi Chinei, subliniază cercetătorii, potrivit Agerpres.

În timpul iernilor 2009-2010 şi 2010-2011, emisfera nordică a înregistrat a doua şi a treia acumulare puternică de zăpadă din istorie.

Datele colectate din 1979, când au început observaţiile prin satelit, până în 2010, arată o diminuare de un milion de km2 a suprafeţei de gheaţă a Oceanului Arctic sau 29,4% din suprafaţa sa şi echivalentul de două ori al Franţei, precizează oamenii de ştiinţă de la Institutul de Tehnologie din Georgia,sud-estul SUA.

Această reducere a gheţii arctice a corespuns unei acoperiri de zăpadă hibernale mult mai ridicate decât în mod normal în nord-estul Statelor Unite, nord-vestul şi centrul Europei, precum şi în nordul Chinei, adaugă ei.

„Studiul nostru demonstrează că diminuarea gheţii Oceanului Arctic este legată de schimbările în circulaţia atmosferică a emisferei de nord în timpul iernii”, afirmă Judith Curry, preşedinte al Şcolii de Ştiinţe Atmosferice şi ale Pământului la Institutul de Tehnologie din Georgia şi principal autor al acestui document.

Aceste lucrări sunt publicate în versiunea online a Analelor Academiei naţionale americane de ştiinţe (PNAS) din data de 27 februarie 2012, menţionează AFP.