Reducerea vitezei pe autostrăzi, duminica fără maşini şi circulaţia alternativă în funcţie de numărul de înmatriculare. Planul Agenției Internaționale pentru Energie pentru reducerea cererii de petrol

Reducerea viteze, oprirea aerului condiționat, duminica fără mașini și lucratul de acasă. Aceste măsuri ar trebuie adoptate de urgenţă pentru a reduce cererea globală de petrol, conform unui plan în 10 puncte al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).

19 mart. 2022, 10:29
Reducerea vitezei pe autostrăzi, duminica fără maşini şi circulaţia alternativă în funcţie de numărul de înmatriculare. Planul Agenției Internaționale pentru Energie pentru reducerea cererii de petrol

Reducerea vitezei pe autostrăzi, lucratul de acasă, duminica fără maşini şi circulaţie alternativă în funcţie de numărul de înmatriculare sunt câteva dintre măsurile pe care Agenția Internațională pentru Energie le propune pentru reducerea cererii de petrol.

Astfel de măsuri și modificări ale comportamentului consumatorilor ar permite lumii să-și reducă utilizarea petrolului cu 2,7 milioane de barili pe zi (bpd) în decurs de patru luni – echivalentul a mai mult de jumătate din exporturile Rusiei, a spus observatorul global al energiei, citat de The Guardian.

AIE a stabilit o serie de măsuri despre care a spus că ar contribui la reducerea cererii globale, în prezent aproape de 100 de milioane de barili pe zi, ajutând la reducerea vertiginoasă a prețului petrolului și la reducerea dependenței de resursele controlate de Kremlin.

Citeşte şi: Război în Ucraina, ziua 24. Ucraina a pierdut accesul la Marea Azov. Zelenski solicită negocieri cu Putin. „E timpul să ne întâlnim!”

Măsurile imediate propuse de AIE sunt reducerea limitelor de viteză, duminicile fără mașini și transportul public mai ieftin.

„Aceste eforturi ar reduce efortul financiar resimțit de consumatorii din întreaga lume, ar reduce daunele economice, ar reduce veniturile din hidrocarburi ale Rusiei și ar contribui la mutarea cererii de petrol către o cale mai sustenabilă”, se arată în comunicat.

AIE a spus că multe dintre propunerile sale ar putea fi implementate imediat de guvernele cu economii avansate și a estimat cât de mult petrol ar economisi făcând acest lucru.

Iată cele 10 puncte din planul AIE de reducerea a consumului de petrol:

  • Reducerea limitelor de viteză pe autostrăzi cu cel puțin 10 km/h
  • Lucratul de acasă până la trei zile pe săptămână, acolo unde este posibil
  • Duminica fără maşini
  • Transportul public mai ieftin și stimularea mersului pe jos și cu bicicleta
  • Circulaţie alternativă în funcţie de numărul de înmatriculare al maşinii pe drumurile din oraşe
  • Utilizarea în comun a mașinilor (car sharing) și adoptarea de practici pentru a reduce consumul de combustibil
  • Promovarea conducerii eficiente a camioanelor de marfă și livrarea mărfurilor
  • Folosirea trenurilor de mare viteză și de noapte în locul avioanelor
  • Evitarea călătoriilor cu avionul de afaceri acolo unde există opțiuni alternative
  • Utilizareade maşini electrice