Referatul DNA: Numele ministrului ATTILA KORODI, în Dosarul retrocedărilor ilegale

Numele ministrului Mediului, Attila Korodi, apare în dosarul retrocedărilor ilegale, potrivit referatului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) privind propunerea de arestare preventivă a şase inculpaţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

RomaniaTV.net
17 oct. 2014, 14:44
Referatul DNA: Numele ministrului ATTILA KORODI, în Dosarul retrocedărilor ilegale

În document se arată că inculpaţi din dosarul retrocedărilor ilegale susţineau că vor lua legătura cu Attila Korodi pentru a interveni pe lângă directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, scrie Agerpres.

Procurorii arată că, în august 2014, Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc şi Aurel Olari (persoană care a aderat la grup ulterior) intenţionau să efectueze demersuri pentru a interveni pe lângă trei judecători care soluţionau cererea de revizuire aflată pe rolul Tribunalului Sibiu în legătură cu respectivele retrocedări de păduri şi terenuri.

‘Pentru a realiza scopul urmărit de grup, respectiv punerea în posesie şi apoi valorificarea prin vânzare a pădurii, constatând că inculpatul Adam Crăciunescu nu a dat curs solicitării, inculpatul Hrebenciuc Viorel discută cu inculpatul Bengescu Dan Costin (discuţie în mediu ambiental din 13 august 2014) despre acţiunile pe care trebuie să le întreprindă în viitorul imediat apropiat pentru a-1 determina pe Crăciunescu să execute ordinele date. În această discuţie, Hrebenciuc propune ca variantă efectuarea de presiuni prin intermediul lui Sârbu Ilie: ‘Viorel Hrebenciuc: …?.., acuma să-l folosesc pe Ilie Sârbu. Să-l calce pe cap..?’, au reţinut anchetatorii.

În acelaşi context, discutând despre punerea în posesie asupra terenurilor din comuna Brusturoasa, Viorel Hrebenciuc i-a spus lui Bengescu: ‘Pot face presiuni pe ăia acolo că nu ştiu ce, merge în şedinţă peste ei. (…) Eu mâine după-amiază la 4 jumate vorbesc încă o dată… la Bacău, să văd dacă au primit vreun semnal. Şi dacă n-a primit, te trimit la Crăciunescu să-i spună Crăciunescu că ştie că ai avut o discuţie şi-i spune exact ce are de făcut. Ai înţeles? (…) Adică, o lucrăm… (…) Aşa.’ – arată procurorii.

DNA cere AVIZ pentru ARESTAREA PREVENTIVĂ a deputaţilor VIOREL HREBENCIUC şi IOAN ADAM

În document se menţionează că, având în vedere că promisiunile lui Viorel Hrebenciuc nu au dus la rezolvarea imediată a ‘problemei’ grupului, având în vedere şi problemele penale ale acestuia dintr-un alt dosar, în interiorul grupului au apărut persoane care dobândit un rol important, precum inculpaţii Sorin Iacob, Ioan Mătăşel, zis Nelu, Iosif Kadas, Claudiu Bocan, Aurel Olari, Jănică Poenaru sau Andrei Poteacă.

‘Din probe rezultă că acest grup extins are în desfăşurare şi alte ‘speţe’ privind retrocedări de imobile sau reconstituiri ale dreptului de proprietate în mod ilegal, nu numai Domeniul Ghica (în Călăraşi, Sinaia, Buzău, Galaţi, Vâlcea, Suceava). Referitor la acest din urmă caz, numiţii Kadas losif, Iacob Sorin Ioan şi Mătăşel Ioan au luat legătura cu ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru a interveni pe lângă directorul general al Romsilva, Crăciunescu Adam, reuşind să poarte o discuţie cu acesta pe tema dorită’, se arată în referat.

Referitori la cei patru inculpaţi reţinuţi preventiv pentru care DNA a solicitat ÎCCJ luarea măsurii arestării preventive, respectiv Costin Bengescu, Iosef Kadas, Sorin Iacob şi Jenică Poenaru, procurorii menţionează că, din materialul probator administrat au rezultat date certe că, profitând de dorinţa suspectului Paltin Gheorghe Sturdza de a primi o sumă de bani în schimbul pădurii, au constituit/aderat la un grup infracţional organizat, făcând ‘orice demers necesar’ pentru obţinerea posesiei pădurii.

Pentru aceasta s-a apelat la influenţa unor persoane din partide politice asupra conducerii instituţiilor/autorităţilor publice cu competenţe în această punere în posesie, iar pe de altă parte s-a acţionat pe plan local prin coruperea unor funcţionari din cadrul Direcţiei Silvice Bacău. Trebuie subliniat că demersurile întreprinse au fost motivate şi de urmărirea unui interes propriu, financiar, al membrilor grupului, respectiv un procent din preţul vânzării pădurii. În scopul coruperii funcţionarilor publici, inculpaţii au fost dispuşi ca din partea lor, din propriii bani, ‘să facă donaţii’ pentru a convinge’ funcţionarii publici să le rezolve favorabil cererile’, se susţine în document.

INTERCEPTĂRI în Dosarul retrocedărilor. VIOREL HREBENCIUC, înregistrat de procurori: Pot face PRESIUNI pe ăia

În referat este redată următoarea discuţie:

‘Jănică Poenaru : V-aţi gândit să-i lăsaţi suprafaţa aia cuiva …?…

Sorin Iacob: Depinde cât.

Jănică Poenaru: Să i-o donaţi.

Sorin Iacob: Depinde cât.

Jănică Poenaru: Păi… că se poate.

Sorin Iacob: Da, să zică cât. Deschis.

Jănică Poenaru: Că decât cu banul, care e periculos, o donaţie făcută pe nu ştiu ce neam al lui, de-a câta spiţă…

Sorin Iacob: N-am nimica împotrivă… Dur să ne zică… Adică clar ei ne contestă un drept…?…’

În referat se subliniază faptul că inculpaţii au înţeles că, ‘pentru a avea rapid câştig de cauză, trebuie să acţioneze la nivelul conducerii de vârf a Romsilva’, motiv pentru care, pe diferite căi, s-a încercat influenţarea directorului acestei instituţii, Adam Crăciunescu.

‘Spre exemplu, inculpatul Bengescu discută cu Viorel Hrebenciuc despre posibilitatea influenţării lui Crăciunescu prin intermediul suspectului Ilie Sârbu. Inculpaţii Iacob şi Kadas afirmă că s-au deplasat personal la biroul lui Crăciunescu şi acesta le-a promis o rezolvare favorabilă, iar inculpatul Poenaru Jănică a apelat la cunoştinţele sale din ministere pentru a găsi ‘o cale bătută’ pentru discuţie privată cu inculpatul Crăciunescu Adam. Sub protecţia şi pretextul unor mandate de reprezentare date de suspectul Sturdza, inculpaţii au efectuat orice fel de demers, inclusiv nelegal, pentru atingerea scopului grupului (dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă). Periculozitatea acestora rezultă şi din modul concret de acţiune, de faptul că nu au limite, iar pentru atingerea scopului grupului au fost dispuşi şi au încercat să corupă orice funcţionar sau demnitar din stat, inclusiv miniştri’, se mai arată în referat.