REFERENDUM 2012 – DEMITERE BĂSESCU. Românii decid dacă Băsescu pleacă definitiv de la Cotroceni

România votează! Urnele de vot s-au deschis, iar românii s-au mobilizat încă de la primele ore să îşi exprime opţiunea. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi în cele peste 18.000 de secţii de votare deschise în ţară şi cele 306 în străinătate, pentru a se pronunţa în favoarea sau împotriva demiterii preşedintelui Traian Băsescu. Peste 300 de jurnalişti ai RTV.NET şi ai România TV transmit în direct duminică cele mai importante momente ale unui eveniment crucial pentru România: referendumul din 29 iulie.

RomaniaTV.net
27 iul. 2012, 15:01
REFERENDUM 2012 – DEMITERE BĂSESCU. Românii decid dacă Băsescu pleacă definitiv de la Cotroceni

UPDATE 22.15 Varujan Vosganian a venit şi el la vot. „Eu sper să închidem o pagină dezamăgitoare în istoria tranziţiei româneşti. Am venit cu acest gând la vot, să le arătăm românilor că, după Băsescu şi Boc, imaginăm România şi după litera B.

UPDATE 19.30 Turiştii din staţiunile montane harghitene au votat în număr mare, în timp ce localnicii au ales să nu îşi exercite dreptul constituţional la referendum, la Băile Tuşnad, de exemplu, înregistrându-se, până la ora 18.00, 310 voturi din partea turiştilor şi doar 40 din partea celor 1.400 de localnici. În staţiunile Băile Tuşnad, Lacu Roşu, Izvoru Mureşului, Harghita Băi şi Borsec turiştii au fost cei care au votat în număr mare, până la ora 18:00, transmite corespondentul MEDIAFAX. În staţiunea Lacu Roşu, au votat de aproape 11 ori mai mulţi turişti decât localnici. 

UPDATE 19.00 Fostul preşedintele Emil Constantinescu şi-a exercitat dreptul la vot, declarând că „în ultimii 22 de ani este prima dată când votul are şi o componentă morală”, că „de peste 2000 de ani politica este o alternativă la războiul civil” şi că „boicotul este justificat într-un regim autoritar”. „Am votat mereu, dar în ultimii 22 de ani este prima dată când votul are şi o componentă morală, pentru că nu este moral ca prin neprezentare la vot să anulezi votul unei majorităţi care se exprimă democratic. De peste 2000 de ani politica este o alternativă la războiul civil. Boicotul este justificat într-un regim autoritar”, a declarat Emil Constantinescu.

UPDATE 18.10 Victor Ponta a votat la Şcoala nr. 17 din Capitală. El a declarat că este foarte mulţumit de modul în care decurge referendumul, spunând că nu s-a înregistrat nicio reclamaţie, iar „toate ţipetele” privind fraudarea votului reprezintă „simple şmecherii de campanie”.

UPDATE 18.00. Până la ora 17.00, 27% din alegători au votat la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu,  conform numărătorii paralele.

UPDATE 16.45 Până la ora 16.00, 24,94% din alegători au votat la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, potrivit numărătorii paralele.

UPDATE 16.24. În satul vrâncean Lepşa, secţia de vot a rămas fără buletine de vot, în doar câteva ore de la deschiderea urnelor.

UPDATE 15.36 Aproape 500 de turişti aflaţi pe Transalpina şi în zona staţiunii Rânca au votat, duminică, până la ora 15.00, la secţia de votare amenajată la Rânca pentru prima dată, transmite Mediafax. 

UPDATE 15.35 Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, duminică după-amiază, că a votat pentru normalitate, pentru respectarea Constituţiei şi pentru „eliminarea conflictului permanent din viaţa publică”, transmite corespondentul MEDIAFAX. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda şi-a exercitat dreptul electoral la secţia de votare din localitatea Câmpul Cetăţii. El a afirmat că a optat pentru normalitate. „Am votat pentru normalitate, pentru eliminarea conflictului permanent din viaţa publică, pentru respectarea literei şi spiritului Constituţiei. Am mai votat pentru aşezarea lucrurilor într-un făgaş normal şi pentru cetăţenii ţării”, a spus Frunda.

UPDATE 15.32. Potrivit estimării BEC, 21,37% dintre alegători au votat până la ora 14.00.

UPDATE 15.00 Până la ora 14.00, 21,55% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, potrivit numărătorilor paralele ale partidelor.

UPDATE 14.51 Până la ora 13.00, 20% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne, conform România TV.

UPDATE 13.46 „Pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrată astăzi, 29.07.2012, o plângerea formulată de Partidul Democrat Liberal împotriva numitului Dragnea Liviu sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu în formă calificată precum şi pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art.52 alin.3 din Legea nr.3/2000, ca urmare a cererii acestuia de a-i fi comunicată prezenţa la vot de către birourilor electorale de pe raza judeţului Teleorman”, a anunţat Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

UPDATE 13.45 USL a transmis, duminică, un comunicat în care se adresează reprezentanţilor presei străine acreditate la Bucureşti, în care arată că referendumul se desfăşoară în parametri legali, iar PDL încearcă să inducă informaţii false privind fraudarea scrutinului, scrie Mediafax. „USL doreşte să informeze presa străină acreditată la Bucureşti asupra derulării procesului electoral de astăzi. În opinia noastră, acest referendum se desfăşoară în parametri legali, Guvernul României asigurând condiţiile de desfăşurare normale”, se arată în comunicatul USL. Potrivit sursei citate, până la această oră, nu a fost semnalat niciun incident sau situaţie care să pună sub semnul întrebării corectitudinea procesului de votare, nici din partea autorităţilor, nici din partea observatorilor. 

UPDATE 13.30 Până la ora 12.30, 18,1% dintre românii s-au prezentat la urne, potrivit unei numărători paralele ale partidelor.

UPDATE 13.25 Aproape 3.000 de turişti au votat, duminică, pe liste suplimentare, în staţiunile Buşteni, Sinaia şi Azuga, în primele cinci ore de la deschiderea urnelor, Sinaia fiind singura localitate din Prahova în care a fost înfiinţată o secţie de votare în plus comparativ cu alegerile locale din 10 iunie, informează Mediafax.

UPDATE 13.20 PDL a depus plângeri penale împotriva unor cetăţeni din Teleorman şi Mehedinţi care au introdus în urne mai multe buletine de vot, a anunţat, duminică, vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu, semnalând şi faptul că mai multe persoane au votat în alte sectoare decât unde au domiciliul.

UPDATE 12.24. Potrivit numărători paralele ale partidelor, până la ora 11.30 s-a înregistrat o prezenţă la vot de 14,1%.

UPDATE 12.00 Prezenţa la vot la referendum, până la ora 10.00, a fost de 9,05% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale, a anunţat BEC după centralizarea datelor primite de la 2.889 de secţii de votare din totalul de 18.242 de secţii organizate pe teritoriul României. În mediul urban, prezenţa la vot a fost de 9,01%, iar în mediul rural prezenţa înregistrată a fost de 9,10%.

UPDATE 11. 00 Deputatul democrat-liberal Doiniţa Chircu a sesizat autorităţile duminică cu privire la faptul că un membru al comisiei electorale de la o secţie de votare din localitatea Eşelniţa, situată în Clisura Dunării, ar fi introdus mai multe buletine de vot în urnă. În urma verificărilor s-a stabilit că reclamaţia nu se confirmă, iar deputatul PDL Doiniţa Chircu a fost sancţionată contravenţional.

UPDATE 11.24 Liberalul Călin Popescu Tăriceanu a votat.

UPDATE 11.15. Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, a votat.

UPDATE 10.38. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a votat.

UPDATE 10.35. La ora 9:30, conform numărătorii paralele ale partidelor, prezenţa la vot a fost de 5,23%.

UPDATE 10.15. Incidente la REFERENDUMUL pentru DEMITEREA LUI TRAIANA BĂSESCU. La secţia 24 din Piteşti un lucrător al Jandarmeriei a sesizat că o persoană şi-a fotografiat buletinul de vot, potrivit sesizării înregistrate duminică dimineaţa la centrul de comandă al MAI. Poliţia efectuează verificări în acest caz, informează Mediafax.

UPDATE 10.05 Până la ora 9.00, 4,62% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, potrivit unei numărători paralele efectuate de PSD, informează România TV.

UPDATE 09.30 Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a votat la Şcoala „Pia Brătianu” din Capitală, aceeaşi secţie în care a votat şi la alegerile locale.

UPDATE 09.14 Crin Antonescu a ajuns la vot. Preşedintele interimar şi-a exercitat dreptul la vot la o secţie din cadrul Şcolii 73 „Barbu Delavrancea”, din sectorul 3 al Capitală. La intrare a fost întâmpinat de liderul PNL Eugen Nicolaescu.

Am votat pentru că sunt cetăţean al României. E un moment important pentru destinul acestei ţări. Este un referendum constituţional şi spre sfârşitul acestei zile să cunoaşteam şi apoi să aplicăm voinţa cetăţenilor acestei ţări. Sper că va fi o prezenţă decisiv. Mesajul meu este: Cetăţene, votează!”, a spus Crin Antonescu după ce a votat.

UPDATE 09.11 Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, au mers la vot la tot la Liceul „Jean Monnet”.

„Deşteaptă-te române şi vino la vot”, a fost mesajul lui Liviu Dragnea pentru români.

UPDATE 08.54 Fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a venit la vot însoţit de soţie

UPDATE 08.34 Ministrul Internelor, Ioan Rus, a votat la o secţie de vot din Capitală.

UPDATE 08.23 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a mers să voteze la Craiova.

UPDATE 07.43 Fostul preşedinte al României Ion Iliescu a venit la vot la Liceul „Jean Monnet”, însoţit de soţia lui Nina. Chiar pe holurile liceului, cei doi s-au întâlnit cu familia lui Adrian Năstase. Dana Năstase a venit împreună cu cei doi băieţi, Andrei şi Mihnea.

Tot la o secţie de votare amenajată în incinta liceului „Jean Monnet” a votat duminică dimineaţă şi Cornel Dinu, administrator delegat la Dinamo.

UPDATE 07.39 Dana Năstase şi cei doi fii ai lui Adrian Năstase au venit să voteze la Liceu „Jean Monnet”. Familia lui Adrian Năstase nu a dorit să dea declaraţii.

UPDATE 07.00 Europarlamentarul Gigi Becali a ajuns, duminică, la secţia votare de la Liceul Ion Luca Caragiale din Capitală, cu puţin timp înainte de deschiderea urnelor. Acesta le-a spus jurnaliştilor că a vrut să fie primul votant, în acest fel, îndemnându-i pe cei nehotărăţi să meargă să voteze.

Secţiile de votare din ţară s-au deschis la ora 7.00. Pentru a doua oară în cinci ani, electoratul este chemat la urne pentru a-i decide soarta lui Traian Băsescu. La capătul a trei săptămâni de campanie electorală, referendumul din 29 iulie aduce cu sine şi câteva premiere ale istoriei electorale recente. 

UPDATE 22.00 Procesul de votare la referendumul pentru demiterea preşedintelui României a început în afara ţării, la secţia de votare nr.229, organizată la Auckland, în Noua Zeelandă, la ora 22.00.

„Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?”, este întrebarea la care electoratul prezent la urne va răspunde duminică. Alegătorii pot opta pentru răspunsul „DA” sau „NU” din buletinul de vot, aplicând ştampila o singură dată în interiorul unuia dintre cele două patrulatere aferente celor două opţiuni.

Buletinul de vot în care ştampila este aplicată în afara unuia dintre patrulatere sau aplicată de mai multe ori este considerat nul.

VEZI CUM ARATĂ BULETINUL DE VOT

Secţiile vor fi deschise între orele 7 dimineaţa şi 23, cu patru ore mai mult decât în urmă cu cinci ani. Cei care la ora închiderii urnelor se află în secţia de votare îşi pot exprima opţiunea la referendum. Nu doar orarul de vot este mai generos. Guvernul a mărit şi numărul de secţii, care vor fi cu peste o mie mai multe decât în anul 2007.

La referendumul de duminică, cetăţenii români pot vota la orice secţie din ţară sau din străinătate, în baza documentelor de identitate. Singura restricţie constă în faptul că cei care se află în localitatea de domiciliu trebuie să voteze la secţia de votare la care sunt arondaţi.

În situaţia alegătorilor cu domiciliul în România, aceştia îşi pot exprima opţiunea electorală pe baza cărţii de identitate valabilă, a cărţii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate.

În total, alegătorii vor avea la dispoziţie 18.242 de secţii, pe teritoriul ţării, în timp ce 306 de secţii vor fi amenajate în străinătate.

Vezi SECŢIA DE VOT la care eşti arondat

În cadrul procesului electoral, votanţilor le este interzis accesul în cabina de votare cu aparate de înregistrat cu ajutorul cărora să fotografieze sau să filmeze buletinul electora. Cei care încearcă să imortalizeze buletinul de vot cu opţiunea la referendum riscă o pedeapsă cu închisoarea între 6 luni şi 3 ani.

Reporterii ROMÂNIATV.NET şi ai România TV vor transmite duminică din toate colţurile ţării, de la cele mai importante instituţii şi în secţiile unde votează liderii politici importanţi.

În studioul România TV vor veni pe parcursul zilei cei mai apreciaţi analişti şi cei mai cunoscuţi politicieni. Pe ROMÂNIATV.NET şi la România TV aflaţi în timp real cum votează românii şi prezenţa la vot din oră în oră.

Pe ROMÂNIATV.NET şi la România TV, la ora 23, când se închid urnele, aflaţi primii cum au votat românii si daca s-a înregistrat prezenţa necesară validării referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu.

În 29 iulie, pe ROMÂNIATV.NET şi la România TV afli primul toate informaţiile care contează!