REFERENDUM 2012: Dosare penale după votul de duminică

Procesul de votare s-a lăsat cu dosare penale în ţară. În Ialomiţa, un bărbat care nu avea drept de vot, a votat totuşi, ba mai mult, chiar a făcut parte din comisia unei secţii de votare. La Suceava, toţi cei care au votat, au primit bere gratis într-un bar. La Timişoara, votanţii au mers la un ştrand, fără să plătească taxa de intrare.

RomaniaTV.net
30 iul. 2012, 04:32
REFERENDUM 2012: Dosare penale după votul de duminică

În judeţul Ialomiţa, un barbat de 60 de ani din localitatea Bărbuleşti, s-a ales cu dosar penal după ce a votat, deşi acest drept îi era suspendat de justiţie. Mai mult, chiar făcea parte din comisia unei secţii de votare, unde de altfel a şi votat.

„Bărbatul, membru al secţiei de votare din comuna Bărbuleşti, s-a prezentat la secţia de votare unde era arondat conform domiciliului. Pentru că nu era pe listele permanente, a votat în secţia unde era membru. A fost întocmit un dosar penal pe numele bărbatului”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Ialomiţa, Iulia Fecioru.

La Suceava, în localitatea Părhăuţi, preşedintele unei secţiei de votare, care este şi patronul unui bar, a dat bere gratis celor care au venit la vot. Cu buletinul în mână, oamenii au fost trimiși la bar, unde vânzătoarea îi prelua şi le oferea premiul.

Şi la Rădăuţi, preşedinta unei secţii de votare s-a ales cu dosar penal, pentru că a întrerupt votul de mai multe ori, nejustificat.

Mită electorală s-a dat şi la Timişoara. Şase persoane s-au ales cu dosar penal după ce la două ştranduri din oraş, cei care au prezentat dovada votului au intrat gratis.

„În cauză, au fost conduse la sediul poliţiei şase persoane, printre care şi angajaţi ai respectivelor ştranduri. Se continuă cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de legea referendumului. Se continuă cercetările de către Parchet, în vederea activităţii infracţionale”, a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş, Mădălina Mezdrea.

Cei cărora li s-a întomit dosar penal pentru nerespectarea legii referendumului sau pentru vot fraudulos, riscă între 6 luni şi 5 ani de închisoare dacă vor fi găsiţi vinovaţi.