REFERENDUM 2012. Incidente electorale şi nereguli la vot VIDEO

Referendum 2012. La referendumul de duminică pentru demiterea lui Traian Băsescu, sesizările privind neregulile la vot curg pe bandă rulantă. Potrivit MAI, până la ora 17.00, au fost înregistrate 385 de incidente electorale. În plus, deputatul PDL, Doiniţa Chircu, a fost amendată după ce a sesizat autorităţile în legătură cu faptul că un membru al comisiei electorale de la o secţie de votare din localitatea Eşelniţa, situată în Clisura Dunării, ar fi introdus mai multe buletine de vot în urnă.
Romania TV
29 iul. 2012, 06:10
REFERENDUM 2012. Incidente electorale şi nereguli la vot VIDEO

UPDATE 22.41 Pedelistul Adriean Videanu acuză USL că încearcă fraudarea masivă a scrutinului prin folosirea ilegală a urnelor mobile în mediul rural, deşi nu există cereri întemeiate pentru deplasarea acestora. „Operaţiunea ‘Urna Mobilă’ nu mai are niciun fel de reguli. Urnele sunt trimise fără cerere şi cu fără limită de buletine de vot. Avem pelicule înregistrate şi de mâine vom face plângeri penale, inclusiv împotriva celor care au obligaţia să intervină şi nu o fac”, a declarat Videanu arătând că cele mai numeroase cazuri se înregistrează în Iaşi, Suceava, Teleorman, Mehedinţi şi Olt.

UPDATE 19:50 Poliţia Sibiu face cercetări în două dosare penale privind incidente electorale, într-un caz fiind reclamat primarul municipiului Mediaş, Teodor Neamţu (PDL), că ar fi îndemnat populaţia să nu participe la vot, iar celălalt vizand personalul Serviciului Pieţe, care a reţinut actele unor comercianţi Potrivit unui comunicat de presă transmis de Poliţia Judeţeană Sibiu, instituţia a fost sesizată, între orele 7.00 şi 17.00, despre şapte incidente electorale,

UPDATE 19.22 Poliţia Prahova a primit, duminică, până la ora 18.00, un număr de 17 sesizări privind presupuse încălcări ale legislaţiei electorale, în două dintre cazuri fiind deschise dosare de cercetare penală pentru fapte precum mita electorală sau obstrucţionarea dreptului la vot, scrie Mediafax. Purtătorul de cuvânt al Centrului de comunicare Prahova, Raluca Brezeanu, a declarat că în cursul zilei de duminică au fost primite 17 sesizări referitoare la presupuse încălcări ale legislaţiei electorale, iar în două dintre cazuri poliţiştii au deschis dosare de cercetare penală. Unul dintre dosare vizează infracţiunea de dare de mită electorală, cel de-al doilea fiind deschis pentru comiterea infracţiunii de împiedicarea alegătorilor de a-şi exercita dreptul de vot.

UPDATE 19.15 Primul dosar penal de la referendumul din județul Gorj a fost deschis pe numele unui septuagenar din comuna Bengești-Ciocadia, liderul organizaţiei locale PC, Ion Apostoiu, acuzat de fals în declarații după ce a solicitat urna mobilă pentru doi alegători care își exercitaseră deja dreptul la vot. Reprezentanții PDL Gorj au fost cei care au sesizat Poliția Novaci în acest caz. Dan Vâlceanu, purtătorul de cuvânt al PDL Gorj, a declarat că două persoane care depuseseră cerere pentru deplasarea urnei mobile s-au prezentat la secția de votare și au declarat că nu știu nimic despre solicitările care au fost depuse în numele lor. „Am sesizat acest incident la numărul unic 112 și a venit un echipaj de poliție la fața locului pentru a efectua cercetări“, a spus Vâlceanu.

UPDATE 19.10 Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor şi ai Secţiei 2 Poliţie Timişoara, cu sprijinul Serviciului Operaţiuni Speciale Inspectoratului de Poliţie Timiş s-au sesizat cu privire la faptul că în două ştranduri din Timişoara câteva persoane au intrat fără bilet, după ce au fost la votare şi aveau marcate cărţile de identitate în acest sens, scrie Agerpres. La sediul poliţiei au fost conduse 6 persoane pentru audieri, printre care şi angajaţi ai ştrandurilor care aveau obligaţia să ofere bilete contra taxei de acces în ştrand – arată un comunicat al Centrului de comunicare Timiş.

UPDATE 19.08 Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a declarat că PDL, prin organizaţia Teleorman a partidului, a depus a doua plângere penală la adresa lui Liviu Dragnea, pe motiv că acesta, într-o teleconferinţă, ar fi cerut ca după ora 21.00 să fie daţi afară toţi reprezentanţii PDL din secţiile de votare, scrie Mediafax. El a arătat că deja în judeţul Vrancea s-a întâmplat acest lucru şi au fost depuse şapte plângeri penale după ce reprezentanţii PDL din secţiile de votare ar fi fost daţi afară din aceste secţii „din motive puerile” de genul: „aţi întârziat la secţie, te dăm afară, o să-ţi povestim noi mâine ce s-a întâmplat în secţia de votare”. „Semnalul de alarmă este pentru toată ţara, după ora 21.00 aşteptăm tentative masive de fraude la vot, inclusiv cu violenţă”, a mai susţinut Boureanu. El a invocat tentative de vot multiplu, menţionând două cazuri în judeţul Dâmboviţa şi alte cazuri în judeţul Mehedinţi, precum şi nereguli la o secţie de votare din Râmnicu Vâlcea şi în Dolj.

UPDATE 19.07 Un observator al unei organizaţii civice a fost exclus, duminică, dintr-o secţie de votare din Cluj-Napoca, după ce a primit un pachet cu mâncare care semăna cu cel primit de membrii PDL din secţia respectivă, iar acesta a contestat decizia la BEJ, care a admis-o, fiind reprimit în secţie. Preşedintele Secţiei de votare nr. 131 Cluj-Napoca a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că un observator din partea Asociaţiei Tineretului Român Naţiunile Unite a fost exclus din această secţie pe motiv „că a primit un pachet de mâncare care semăna cu cel primit de membrii PDL”.

UPDATE 19.00  Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a declarat, duminică, la sediul USL, că mai mulţi primari PDL din Timiş, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Arad, Suceava şi Dâmboviţa notează în mod ostentativ persoanele care se prezintă la vot, ameninţându-le cu sistarea ajutoarelor sociale, scrie Mediafax. 

UPDATE 18.50 Purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Marius Militaru, a declarat că duminică, între orele 7.00 şi 17.00, au fost înregistrate 385 de sesizări privind incidente electorale, dintre care 179 confirmate, fiind verificate 680 de autovehicule şi legitimate 1.681 de persoane. Din cele 179 de incidente electorale confirmate, 63 la sută au fost semnalate la numărul unic de ugenţă 112. Poliţiştii au aplicat 43 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 16.200 de lei. Marius Militaru a precizat că au fost confirmate 53 de incidente de natură penală, din care 42 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, nouă privind articole din Codul penal şi alte două privind alte acte normative.

Din cele 42 de infracţiuni privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, 19 au vizat împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum, două au vizat violarea secretului votului, 15 au fost pentru promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze, alte şase pentru tipărirea şi utilizarea buletinelor de vot false, introducerea în urmă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegător sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.

Cele mai multe dintre acestea au fost înregistrate în mediul urban, respectiv 219. Marius Militaru a precizat că cele mai multe sesizări au fost în Bucureşti – 92 şi judeţele Dâmboviţa – 37, Ialomiţa – 22, Buzău – 20, Braşov – 19, Constanţa şi Vrancea – câte 16. Cele mai multe infracţiuni au fost în Vrancea – zece, Constanţa – şase, Bucureşti – patru, Galaţi – patru.

UPDATE 18:40 Un buletin de vot pe care era aplicată ştampila de control a fost găsit, duminică, aruncat pe o stradă din localitatea arădeană Dezna, la aproximativ 70 de metri de o secţie de votare, cazul fiind cercetat de către poliţişti. Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Arad, o femeie în vârstă de 70 de ani s-a prezentat la Secţia de votare 243, amenajată la Căminul Cultural din localitatea Dezna, judeţul Arad, având asupra sa un buletin cu ştampila de control a secţiei de votare menţionate, pe care l-a predat preşedintelui secţiei de votare.

UPDATE 18:15 Primarul oraşului arădean Ineu, Călin Abrudan (PNL), a transmis o scrisoare locuitorilor prin care le propune o „provocare”, spunând că, în funcţie de procentul de participare pe fiecare stradă la referedum şi la votul din toamnă, va exista un grafic cu străzile unde va începe asfaltarea. Scrisoarea a fost trimisă locuitorilor din Ineu în ultimele zile, inclusiv în noaptea de sâmbătă spre duminică, fiind pusă în cutiile poştale. În document, primarul Călin Abrudan (PNL) îi îndeamnă pe localnici să meargă la vot, enumerând o serie de „motive”, respectiv reproşuri la adresa lui Traian Băsescu

UPDATE, 17:30 PNL Alba a depus, duminică, la BEJ o sesizare prin care reclamă că patru primari PDL din judeţ ar constrânge locuitorii de etnie romă din localităţile pe care le conduc să nu se prezinte la vot, ameninţându-i că le vor tăia ajutoarele sociale, liberalii cerând şi Poliţiei să facă cercetări.Potrivit unui comunicat de presă transmis, duminică, de PNL Alba, primarii din comunele Cetatea de Baltă, Jidvei, Săsciori şi Ighiu, membri ai PDL Alba, „au ameninţat direct populaţia de etnie romă spre a nu participa la referendum”.

UPDATE 16.45 Un număr de 16 incidente electorale, cele mai multe din mediul rural, au fost semnalate Poliţiei Buzău, mulţi cetăţeni reclamând că nu sunt lăsaţi să voteze pe liste suplimentare, transmite corespondentul Mediafax. Potrivit comisarului şef Florina Crucianu, de la Biroul de Relaţii cu Presa al IPJ Buzău, de la deschiderea urnelor au fost semnalate 16 incidente în legătură cu desfăşurarea referendumului, cele mai multe provenind din mediul rural.

UPDATE 15.45  Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, a depus, duminică, o plângere penală pentru dare de mită în cazul primarului PNL din comuna Sânpaul, care, printr-un anunţ cu ştampila instituţiei, ar fi îndemnat alegătorii să meargă la vot, asigurându-i pe cei care vor vota de „ajutorul şi bunăvoinţa” sa. O altă plângere penală a fost depusă în cazul unui poliţist din comuna Corneşti care ar fi confiscat afişe electorale ale PDL, transmite corespondentul MEDIAFAX.

UPDATE 15.43 Procesul de votare a fost întrerupt timp de aproape o oră la secţia 116 din comuna vâlceană Tătărani, după ce un membru al comisiei de votare a fost surprins în timp ce ştampila mai multe buletine de vot, acesta fiind înlocuit, poliţiştii cercetând cazul, scrie Mediafax. 

UPDATE 15.40 Procesul electoral a fost a suspendat, duminică, timp de o jumătate de oră, la o secţie de votare din comuna Vătava, judeţul Mureş, după ce reprezentantul UDMR în biroul secţiei de votare a leşinat, transmite Mediafax. „Votarea a fost suspendată pe durata necesară sosirii ambulanţei şi preluării persoanei respective. E vorba de un membru, un delegat al UDMR din secţia de votare, căruia i s-a făcut rău, a leşinat. A fost luat de acolo. Pe durata acelor operaţiuni a fost suspendată votarea la secţia 526 Vătava”, a spus preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Mureş, Florin Lupaşcu. Potrivit acestuia, procesul de votare a fost reluat după aproape 30 de minute. Şeful SMURD Mureş, Cristian Boeriu, a declarat că reprezentantul UDMR din biroul electoral din Vătava căruia i s-a făcut rău a fost dus la Centrul de Primire a Urgenţelor din Reghin, dar va fi transportat la un spital din Târgu Mureş.

UPDATE 14.40 Procesul electoral a fost suspendat duminică la prânz la o secţie de votare din oraşul Băbeni în urma unui incident electoral în care au fost implicaţi doi membri ai comisiei. Potrivit informaţiilor furnizate de IPJ Vâlcea, doi membri din comisia de votare au fost surprinşi cu cinci buletine de vot gata ştampilate şi aşezate sub faţa de masă, scrie Agerpres. Poliţia s-a deplasat la faţa locului, procesul electoral s-a suspendat şi se fac investigaţii cu privire la incidentul semnalat.

UPDATE 14.21 Reprezentanţii PDL Dolj susţin că au depus mai multe plângeri la Poliţie în care reclamă că au văzut 22 de autocare înmatriculate în Bucureşti, Gorj, Ilfov şi alte zone din ţară au intrat în judeţ, de mai multe ori, pline cu persoane suspectate de „turism electoral”. Reprezentanţii PDL Dolj susţin că echipajele mobile ale democrat-liberalilor au luat toate numerele de înmatriculare ale celor 22 de autocare pe care le-au depistat în trafic, care ar transporta „turişti electorali”, unele dintre ele înmatriculate în Bucureşti, Gorj şi Ilfov, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit unui comunicat de presă al PDL, pe lângă autocare, reprezentanţii PDL au identificat şi patru autoturisme care au intrat de mai multe ori în Craiova.

UPDATE 14.18 Purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru, a declarat că duminică, între orele 7.00 şi 13.00, au fost înregistrate 177 de incidente electorale, fiind verificate 469 de autovehicule şi legitimate 395 de persoane. Din cele 177 de sesizări, doar 62 s-au confirmat, peste 20 la sută dintre ele au fost semnalate la numărul unic de urgenţă 112. Poliţiştii au aplicat 15 sancţiuni contravenţionale în valoare de 4.600 de lei. Pentru mită electorală s-au înregistrat trei infracţiuni (potrivit Legii 3/2000 privind desfăşurarea referendumului), iar pentru împiedicarea dreptului de vot nouă fapte. Pentru articolul 55 din legea 3 referitor la tipărirea buletinelor false s-au înregistrat patru situaţii. Pentru prevenirea tursimului electoral, poliţiştii, prin filtrele organizate, au verificat 469 de autovehicule, fiind legitimate 1.139 de persoane. Următoarea raportate a MAI va avea loc la ora 18.00.

UPDATE 13.54 Trei persoane care pretindeau că sunt observatori la referendum, dar nu aveau acreditări au fost eliminate din secţiile de votare din Bistriţa de către preşedinţii acestora, la sugestia Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Bistriţa-Năsăud, transmite corespondentul MEDIAFAX. Preşedintele BEJ Alexandru Petrişor a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că trei preşedinţi de secţii de votare l-au informat că în secţii s-au prezentat observatori care nu aveau acreditare. „Le-am spus că nu au ce căuta în secţiile de votare, aşa că nu li s-a permis să stea acolo. Am înţeles că erau desemnaţi de organizaţia de tineret a PDL, ori legea spune că pot fi acreditate ca observatori doar acele persoane care nu au apartenenţă politică”, a declarat Alexandru Petrişor.

UPDATE 13.20 Un număr de nouă incidente au fost semnalate, duminică, în judeţul Buzău, până la orele prânzului, cea mai mare parte dintre ele referindu-se la continuarea campaniei electorale şi în ziua votului, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Buzău, comisar şef Florina Crucianu, de la deschiderea urnelor, nouă incidente au fost semnalate la Serviciul unic de urgenţă 112, trei dintre acestea fiind din mediul urban şi şase din mediul rural. Conform sursei citate, două dintre sesizări nu s-au confirmat, în cazul celorlalte şapte poliţiştii făcând cercetări la faţa locului pentru stabilirea adevărului.

UPDATE 13.15 PDL a depus plângeri penale împotriva unor cetăţeni din Teleorman şi Mehedinţi care au introdus în urne mai multe buletine de vot, a anunţat, duminică, vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu, semnalând şi faptul că mai multe persoane au votat în alte sectoare decât unde au domiciliul.

UPDATE 13.02 Poliţia Braşov a deschis o anchetă în comuna Hârseni, după ce Biroul Electoral Judeţean (BEJ) a fost sesizat telefonic că viceprimarul comunei ar fi împiedicat mai mulţi cetăţeni să îşi exprime votul la referendum, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit preşedintelui BEJ Braşov, Graţiela Milu, s-a primit o sesizare telefonică anonimă din comuna Hârseni, în care se reclama că viceprimarul comunei, Milea Nicolae, ar fi împiedicat mai mulţi cetăţeni să îşi exprime votul. Poliţia Braşov a deschis o anchetă în urma sesizării pentru a stabili dacă situaţia reclamată se confirmă.

UPDATE 12.33 Procesul de votare a fost suspendat, timp de o jumătate de oră, în şase secţii de votare din judeţul Mureş, după ce s-a constatat că ştampilele de control au fost aplicate pe faţa, şi nu pe spatele buletinelor de vot, fiind anulate aproximativ 900 de buletine de vot dintr-o secţie, ştampilate greşit. Preşedintele BEJ Mureş, Florin Lupaşcu, a declarat pentru Mediafax că în jurul orei 10.30 s-a decis suspendarea procesului de votare, timp de o jumătate de oră, în şase secţii de votare din judeţ – patru din Glodeni, una din Bahnea şi una din Târgu Mureş. Potrivit acestuia, suspendarea votării a fost determinată de constatarea că ştampilele de control au fost aplicate pe faţa şi nu pe spatele buletinelor de vot.

UPDATE 12.32 Reprezentanţii PDL Dolj au depus, duminică, până la ora 11.00, un număr de 21 de plângeri penale la Prachetul Judecătoriei Craiova, unele vizând primari care le-ar fi cerut unor localnici datele personale, inclusiv CNP-ul, transmite corespondentul MEDIAFAX. Trei dintre plângerile penale îi vizează pe primarii localităţilor Mîrşani, Bistreţ şi Dăbuleni. Aceştia sunt acuzaţi că ar fi colectat date cu caracter personal ale locuitorilor. „Oamenii s-au speriat pentru că nu ştiu pentru ce le-au fost cerute datele personale, inclusiv CNP-ul. Datele personale pot fi utilizate pentru urna mobilă sau vot multiplu”, a declarat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

UPDATE 12.16 Poliţiştii hunedoreni au întocmit cinci dosare penale pe numele a cinci tineri care împărţeau fluturaşi pentru o tombolă organizată pentru persoanele care dovedesc că au votat la referendum, acestea putând câştiga, printre altele, un autoturism, maşini de spălat, aragazuri, un sejur în Grecia. Potrivit unui comunicat de presă transmis, duminică, de Centrul de Comunicare pentru Referendum Judeţean Hunedoara, cinci dosare penale au fost întocmite în judeţ pentru promisiune, oferire sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

UPDATE 12.15 Ministerul Administraţiei şi Internelor a comunicat că nu se confirmă cele sesizate de prefectul sucevean referitor la îndemnarea oamenilor de a nu merge la vot, prin distribuirea de fluturaşi electorali. Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a cerut Poliţiei, duminică, să facă verificări privind apariţia, în zona satului Poiana din comuna suceveană Zvoriştea, a unor materiale electorale prin care oamenii sunt îndemnaţi să nu se prezinte la vot.  Sinescu a declarat că, potrivit informaţiilor pe care le are, materiale electorale prin care oamenii sunt îndemnaţi să nu meargă la vot ar fi fost distribuite dintr-un avion de mici dimensiuni.

UPDATE 12.10 Procesul electoral a fost suspendat duminică la Secţia 369 din Techirghiol timp de peste 20 de minute, după ce fostul primar Nicolae Petre a cerut ajutor la Serviciul Unic de Urgenţă 112 pentru a împiedica un vot la vedere, scrie Agerpres. Potrivit preşedintelui Secţie de votare 369 – Techrighiol, Valerica Gherghinoiu, ex-primarul Nicolae Petre, membru al biroului secţiei din partea PDL, a cerut suspendarea procesului electoral după ce a reclamat la 112 faptul că o persoană a votat la vedere fără a folosi cabina de vot.

UPDATE 11.59 Reprezentanţii USL Cluj au reclamat Biroului Electoral Judeţean (BEJ) că primari sau viceprimari ai PDL din mai multe comune din judeţ i-au îndemnat şi „ameninţat” pe alegători să nu se prezinte la referendum, BEJ sesizând Parchetul pentru a verifica aceste cazuri.  Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că a depus, în numele USL, sesizări la BEJ Cluj în care a arătat că mai mulţi primari şi viceprimari PDL de comune au îndemnat alegătorii să nu se prezinte la referendum, unii oferind chiar băutură cetăţenilor.

UPDATE 11.03 Un bărbat în vârstă de 56 de ani, din localitatea dâmboviţeană Gura Şuţii, este cercetat penal pentru mită electorală, după ce a intrat în posesia cărţilor de identitate ale unor localnici cărora le-a promis bani, transmite Mediafax. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Dâmboviţa, bărbatul respectiv i-a solicitat unui localnic în vârstă de 62 de ani actul de identitate, până la terminarea referendumului, oferindu-i în schimb bani. Totodată, bărbatul a intrat în posesia mai multor cărţi de identitate aparţinând unor cetăţeni din comună, toţi cu drept de vot, pe care urma să le restituie duminică seară. Persoanele cărora le-au fost luate cărţile de identitate le-au declarat anchetatorilor că li s-a promis suma de 20 de lei.

UPDATE 11.57 Vicepreşedintele organizaţiei judeţene Mehedinţi a PDL, Andi Nodiţ, a fost amendat cu 500 lei pentru că duminică a apelat abuziv numărul unic de urgenţă 112, relatează România TV. Potrivit poliţiştilor, Andi Nodiţ a reclamat faptul că mai multe persoane aflate într-un autocar au votat la secţia nr. 65 din Orşova şi se îndreaptă spre Drobeta Turnu Severin.

UPDATE 11.55 PDL a depus plângere la Parchet împotriva lui Liviu Dragnea, pe motiv că acesta a cerut ilegal ca toţi preşedinţii secţiilor de votare din judeţul Teleorman să îi raporteze din oră în oră prezenţa la vot, a anunţat, duminică, vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu, scrie Mediafax. El a arătat că Liviu Dragnea face uz de funcţia publică pe care o are, de preşedinte al Consiliului Judeţean, cerându-le preşedinţilor secţiilor de votare să-i raporteze prezenţa la vot. „Plângerea a fost deja depusă”, a precizat Boureanu. Cristian Boureanu a mai spus că PDL are plângeri făcute pe motiv că există SMS-uri false semnate în numele lui Traian Băsescu şi care îndeamnă cetăţenii să iasă la vot. El a adăugat că PDL îndeamnă cetăţenii să nu participe la vot.

UPDATE 11.45 Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a cerut Poliţiei, duminică, să facă verificări privind apariţia, în zona satului Poiana din comuna suceveană Zvoriştea, a unor materiale electorale prin care oamenii sunt îndemnaţi să nu se prezinte la vot, transmite Mediafax. Sinescu a declarat că, potrivit informaţiilor pe care le are, materiale electorale prin care oamenii sunt îndemnaţi să nu meargă la vot ar fi fost distribuite dintr-un avion de mici dimensiuni. El a spus că a cerut Poliţiei să facă verificări privind acest incident, precizând că de pe Aeroportul Suceava nu s-a decolat în cursul zilei. Totodată, ţinând cont că satul unde au fost găsite astfel de materiale electorale este în apropierea judeţului Botoşani, prefectul de Suceava a luat legătura cu omologul său din Botoşani pentru a verifica incidentul, existând suspiciuni că materialele au fost aruncate deasupra unor localităţi botoşănene şi aduse de vânt în judeţul Suceava.

UPDATE 11.10 Purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militarul, a declarat că duminică, între orele 7.00 şi 10.00, au fost înregistrate 36 de incidente electorale, fiind verificate 240 de autovehicule şi legitimate 395 de persoane, informează Mediafax. Cele mai multe dintre incidente s-au înregistrat în mediul rural (72,22 la sută), fiind confirmate 20 din cele 36 reclamate. Majoritatea sesizărilor, respectiv 83 la sută, s-au făcut la numărul unic de urgenţă 112. Poliţiştii au aplicat cinci sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.600 de lei, toate în Timiş. Două fapte penale s-a înregistrat în Dâmboviţa şi Galaţi, pentru mită electorală, respectiv impiedicarea execitării dreptului de vot – infracţiuni prevăzute de Legea 3/2000 privind desfăşurarea referendumului. Pentru prevenirea tursimului electoral, poliţiştii, prin filtrele organizate, au verificat 240 de autovehicule, fiind legitimate 395 de persoane.

UPDATE 10.55 O persoană a sesizat la numărul unic de urgenţă 112 că au plecat din Bucureşti două autocare spre Giurgiu, suspectând că sunt persoane cu drept de vot implicate în turism electoral. La Giurgiu, însă, s-a constatat că în autocare se aflau turişti portughezi, informează Mediafax.

UPDATE 10.53 Deputata democrat-liberală Doiniţa Chircu a sesizat autorităţile duminică despre faptul că un membru al comisiei electorale de la o secţie de votare din localitatea Eşelniţa, situată în Clisura Dunării, ar fi introdus mai multe buletine de vot în urnă, informează România TV. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi, Nicolae Lohon, a declarat că, în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că afirmaţiile reclamantei nu se confirmă. Conform legii, deputata Doiniţa Chircu a fost sancţionată contravenţional cu o amendă în cuantum de 1.000 de lei.

UPDATE 10.45 La Cluj-Napoca, preşedintele unui partid a sunat la 112 şi a anuntat că pe o clădire din fata secţiei de votare 81 este amplasată o cameră de luat vederi cu care se supraveghează intrarea la urne. După două ore de discuţii cu proprietarul clădirii, poliţistii au aflat că acesta a montat camera de supraveghere de teamă ca ii va fi furata bicicleta. Proprietarul casei e de alta culoare politica decat cel care a facut sesizarea, informeaza Digi24.

UPDATE 10.40 Unul dintre cetățenii care și-au exercitat dreptul la vot a primit, duminică, la Jean Monnet, după ieșirea din cabina de vot un mesaj care era semnat ca fiind din partea președintelui suspendat Traian Băsescu și prin care românii erau îndemnați să meargă la vot. „Români, avem șansa să câștigăm! Să ne unim și să mergem la vot. Traian Băsescu”, se preciza în mesaj.

UPDATE 10.38 Organizaţia Judeţeană a PSD Dâmboviţa a formulat o plângere penală împotriva primarului localităţii Petreşti, pe care l-a acuzat că, împreună cu alte două persoane, a strâns cărţi de identitate ale unor cetăţeni din comună, scrie Agerpres. Purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmboviţa, Raluca Florescu, a confirmat că a fost primită această plângere penală şi că un echipaj de Poliţie s-a deplasat în teren pentru a verifica aspectele sesizate. 

La secţia 24 din Piteşti un lucrător al Jandarmeriei a sesizat că o persoană şi-a fotografiat buletinul de vot, potrivit sesizării înregistrate duminică dimineaţa la centrul de comandă al MAI, informează MEDIAFAX. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Argeş, comisar-şef Dănuţ Dinu, incidentul a avut loc la secţia de votare nr. 24 din cartierul piteştean Găvana, fiind sesizat de către membrii comisiei, alertaţi la un moment dat de faptul că bărbatul, în vârstă de 25 de ani, a întârziat să iasă cu buletinul din cabină. „Membrii comisiei l-au chemat pe unul dintre jandarmii care asigurau paza secţiei de votare, iar căteţanul a fost imediat legitimat. Poliţiştii chemaţi la faţa locului i-au întocmit bărbatului proces-verbal de contravenţie, conform Legii 3/2000, urmând ca procesu-verbal să fie înaintat magistraţilor Judecătoriei Piteşti, care vor stabili valoarea amenzii”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş comisar şef Dănuţ Dinu.

În centrul de operaţiune al Ministerului de Interne au venit şi sesizări legate de turism electoral. Au fost depuse trei astfel de sesizări, însă după ce au verificat, poliţiştii au constatat că cei care se aflau în autocarele care mergeau să voteze în Giurgiu sunt cetăţeni străini care voiau să iasă din ţară.

De asemenea, în Dolj a fost depusă o plângere împotriva mai multor primari din judeţ. Cei care au depus aceste plângeri susţin că primarii respectivi au verificat în baza de date mai multe CNP-uri şi se tem că respectivele verificări au fost făcute pentru fraudarea votului.

Au mai fost depuse plângeri pentru diferite secţii de votare din Capitală. Spre exemplu, în faţa a două secţii din Bucureşti erau doi bărbaţi care susţineau că sunt poliţişti şi care notau numerele de înmatriculare ale maşinilor care vin la secţiile respective pentru a vota.

Peste 50.000 de cadre ale Ministerului Administraţiei şi Internelor vor veghea, duminică, ca referendumul să se desfăşoare fără probleme. Poliţiştii, jandarmii, dar şi alţi angajaţi ai MAI sunt prezenţi în cele peste 18.000 de secţii de votare, dar şi în secţiile speciale.

La sediul M.A.I. a fost înfiinţat un centru de comandă pentru monitorizarea scrutinului de duminică.

„La nivelul aparatului central s-a constituit centrul operaţional de comandă de unde va fi monitorizată întreaga situaţie operativă. Se va face o analiză şi o evaluare a riscurilor, o planificare a misiunilor, pentru că noi vom acţiona în sistem integrat toate structurile subordonate ministerului, mă refer la structurile operative, Poliţie şi Jandarmerie, Poliţia de Frontieră vor fi la propriu în teren”, a declarat Marius Militaru, purtătorul de cuvânt la Ministerului Administrației și Internelor.

Potrivit secretarului de stat pe probleme de ordine şi siguranţă publică din MAI, pe parcursul zilei de duminică sunt deschise, între orele 8.00 şi 22.00, toate serviciile de evidenţă a persoanei, astfel încât cetăţenii să-şi poate ridica sau să le fie eliberate acte de identitate. Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte serviciile de paşapoarte.

Căbulea a spus că sunt aşteptaţi la referendumul pentru demiterea preşedintelui 18.299.514 cetăţeni români.

Spynews
Bogdan, tânărul care a murit după ce a intrat cu maşina într-o cisternă încărcată cu benzină era poliţist. În trecut, ar mai fi încercat să își pună capăt zilelor
Bzi.ro
Jador a transmis că Oana Ciocan este însărcinată: „Abia aștept să fim trei!”
Fanatik.ro
Legea care îi sperie pe toți românii care stau la curte. Este interzis să faci așa ceva lângă gardul vecinului. Amenzile au început deja să curgă
Capital.ro
Ungurii dau planurile PESTE CAP în Europa. Schimbare totală de la 1 IULIE
Playtech.ro
Alegerile locale 2024 pică din nou în Duminica Orbului. S-a mai întâmplat în 1990
DailyBusiness
Weekend plin de promoții la Kaufland! Prețurile sunt extrem de mici!
Adevarul
Ofițerii ucraineni care opresc bărbații pe străzile din Kiev în vederea mobilizării, întâmpinați cu ostilitate: „Este foarte dificil emoțional”
Spynews
Poliţist din Cluj-Napoca, reţinut după ce ar fi primit 12.000 de euro mită. A fost pus să distrugă un proces verbal
Spynews
Anunț ANM de ultim moment! Cod portocaliu de furtuni severe în multe zone din țară! Care sunt județele vizate 
Evz.ro
Apariție extrem de rară. Cum au fost văzute fetele lui Putin
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Mititelu, scandal monstru cu Becali! A luat decizia să nu mai vorbească niciodată: de la ce s-au certat milionarii
wowbiz.ro
Ce ar fi pățit Cristian, tânărul luat de viitură în Italia?! Ipoteza șocantă a autorităților
Cancan.ro
Alexandra Dinu l-a ”săgetat” pe mega-milionar la un pahar de vin! După escapada nocturnă cu Bobby Păunescu, fosta soție a lui Adrian Mutu lovește și în miezul zilei
Playsport.ro
Era una dintre cele mai frumoase prezentatoare TV din România, dar a renunțat la TOT! INCREDIBIL: cu cine se iubește astăzi!
kanald.ro
Cum arăta insula de pe râul Natisone înainte de a fi inundată! Viitura a distrus totul în calea sa și i-a doborât pe cei trei tineri
Capital.ro
Reguli OBLIGATORII în România. Legea de la care NIMENI nu poate face excepție
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
stirilekanald.ro
Femeia din Buzău care și-a îngropat copilul de viu: 'N-am putut să stau cu durerea în suflet'
substantial.ro
Premierul Marcel Ciolacu anunță semnarea unui acord bilateral cu Spania pentru dubla cetățenie
MediaFlux
800 de magazine de haine păcăleau clienții. ANPC a aflat ADEVĂRUL!
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'