Referendum București 2024. Câți alegători sunt aștepați la urne, cum se votează, care sunt condițiile de validare a referendumului

Aproape 1,8 milioane de bucureșteni sunt așteptați duminică la urne atât pentru primul tur al prezidențialelor, cât și pentru referendumul local inițiat de primarul general Nicușor Dan. Iată care va fi procedura de vot și care sunt condițiile de validare a referendumului.
Irina Dumitrescu
22 nov. 2024, 09:34
Referendum București 2024. Câți alegători sunt aștepați la urne, cum se votează, care sunt condițiile de validare a referendumului

În secțiile de vot din București vor fi, duminică, patru urne: una pentru primul tur al alegerilor prezidențiale și trei pentru referendumul local – câte una pentru fiecare întrebare a consultării publice inițiate de Nicușor Dan.

În Capitală sunt aproape 1,8 milioane de alegători, inclusiv cei care vor împlini 18 ani în ziua de 24 noiembrie, şi 1.289 secţii de votare, conform Autorităţii Electorale Permanente (AEP).

Vor exista două liste electorale, în care se va consemnează, separat, prezența la prezidențiale și cea la referendum. Bucureștenii pot opta pentru a vota la ambele scrutine sau numai la unul dintre acestea. Ei vor primi patru buletine de vot: unul pentru alegerea viitorului președinte al României și trei pentru referendumul local.

Potrivit primarului general Nicușor Dan, dacă un alegător greşeşte urnele, votul său va fi valabil, cu condiţia să fie exprimat corect.

Bucureştenii vor vota la secţiile la care sunt arondaţi, cu excepţia membrilor birourilor electorale şi a persoanelor implicate în procesul electoral. Votanţii cu mobilitate redusă vor putea vota la secţia cea mai apropiată, urmând să fie trecuţi pe listele suplimentare.

Va exista o singură urnă specială, în care vor fi colectate toate buletinele de vot, iar aceasta va putea fi folosită de alegătorii care nu se pot deplasa, cei care au o activitate care impune prezenţa continuă la locul de muncă, persoanele internate sau cele arestate la domiciliu. Solicitanţii pentru urna specială trebuie să facă două cereri diferite: una pentru alegeri prezidenţiale şi alta pentru referendum.

Secțiile de vot vor fi deschise în intervalul 7:00 – 21:00. În eventualitatea unor cozi, programul poate fi prelungit. ”Dacă la ora 21.00 este coadă la secţia de votare, toţi oamenii vor putea vota, dar nu mai târziu de ora 23.59”, a explicat Nicuşor Dan, citat de news.ro.

Pe fiecare dintre cele trei buletine de la referendumul local se află o întrebare. Primele două întrebări au fost propuse de primarul general al Capitalei, iar cea de-a treia, de consilierii municipali ai PSD.

Ce vor fi întrebați bucureștenii la referendumul local

1. ⁠Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti? ⁠

2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?

3. Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?

Fiecare dintre cele trei buletine pentru referendumul local va avea două chenare, cu variantele de răspuns DA și NU. Pentru ca votul să fie valabil, ștampila trebuie pusă în interiorul unuia dintre chenare.

Edilul Nicuşor Dan a precizat că alegătorii trebuie să ridice şi să-şi exprime opţiunea pe toate cele trei buletine de vot de la referendum, şi nu doar pe unul sau două dintre acestea.

Condițiile de validare a referendumului

Pentru ca demersul inițiat de Nicușor Dan să ”treacă”, este nevoie mai întâi să fie validat. Referendumul este validat dacă are o prezență de minimum 30 la sută din numărul alegătorilor, asta însemnând circa 540.000 de persoane.

Totodată, rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25 la sută din cei înscriși pe listele electorale permanente.

Referendumul va ”trece” dacă, prin numărarea tuturor voturilor valabil exprimate, sunt majoritare răspunsurile DA.

Campania pentru referendumul local se încheie sâmbătă, 23 noiembrie 2024, la ora 7:00. În aceeaşi zi, li se distribuie preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare din Bucureşti următoarele materiale: un exemplar al listei electorale permanente pentru referendumul local; buletinele de vot, ştampila de control, ştampilele cu menţiunea „VOTAT”, formularele pentru încheierea proceselor-verbale pentru consemnarea rezultatelor votării, pentru referendum, formularele listei electorale suplimentare şi ale extrasului din listele electorale, formularele necesare pentru consemnarea situaţiilor semnalate de Sistemul informatic pentru monitorizarea prezenţei la vot şi prevenirea votului ilegal, câte un buletin de vot pentru fiecare întrebare a referendumului local, vizat şi anulat de preşedintele biroului electoral al sectorului Municipiului Bucureşti, pe care le vor afişa la sediul secţiei de votare, mai precizează sursa citată.

Tot sâmbătă, între orele 18:00 şi 20:00, se vor primi cererile de votare prin intermediul urnei speciale.

Citește și Casele de pariuri au actualizat cotele pentru candidaţii la alegerile prezidenţiale. Cine intră în turul al doilea cu Marcel Ciolacu

În ziua votării, la ora 6:00, se vor verifica urnele, listele electorale, buletinele de vot şi ştampilele, se va consemna, în procese-verbale, numărul buletinelor de vot primite şi al celor lipsă, pe măsura deschiderii pachetelor sigilate, se va pune ştampila de control pe ultima pagină a fiecărui buletin de vot din acestea şi se vor închide şi sigila urnele prin aplicarea ştampilei de control, iar la ora 7.00 începe votarea.

Potrivit aceluiaşi calendar electoral stabilit de Primăria Capitalei, în cel mult 24 de ore de la încheierea votării – 25 noiembrie 2024, ora 21:00 – se numără voturile şi se încheie procesele-verbale, iar apoi vor fi trimise Biroului Electoral al Municipiului Bucureşti dosarul cu rezultatele votării, toate contestaţiile privitoare la operaţiunile electorale ale biroului electoral al secţiei de votare, buletinele de vot nule şi cele contestate, împreună cu întâmpinările, contestaţiile şi materialele la care acestea se referă, precum şi dosarele cuprinzând listele electorale utilizate în cadrul secţiei de votare, îndosariate pe tipuri de liste, precum şi ştampila de control.

Se estimează că rezultatele referendumului vor fi centralizate şi validate de Biroul Electoral Central până la 28 noiembrie.

Este de aşteptat ca până pe 28 noiembrie să fie centralizate şi validate rezultatele referendumului local de către Biroul Electoral Central.

Primarul general Nicuşor Dan i-a îndemnat pe bucureşteni să voteze DA la referendum, subliniind că această consultare publică este foarte importantă pentru viitorul Capitalei.

”Vorbim în primul rând de împărţirea banilor, taxelor şi impozitelor bucureştenilor între Primăria Generală şi primăriile de sector. Pe de o parte, este o distribuţie inechitabilă între sectoare, pe de altă parte, pe acea împărţire care funcţionează de 20 de ani nu au fost niciodată bani pentru marile investiţii, nu au fost bani pentru extinderea reţelei de transport public, pentru preluarea metroului la Capitală, unificarea sistemului de termoficare prin preluarea CET-urilor de la Ministerul Energiei, pentru construcţia unui mare spital, pentru construcţia unor locaţii de învăţământ, niciodată nu au fost bani pentru investiţiile mari în Bucureşti şi în felul ăsta oraşul a acumulat un deficit de dezvoltare inclusiv faţă de oraşe din vestul României. Noi am dovedit în aceşti patru ani pe zona de competenţă pe care am avut-o în zona centrală a oraşului că am restabilit legalitatea şi ordinea. Dorim să restabilim legalitatea şi ordinea în întreg oraşul dacă bucureştenii votează să ne dea această competenţă”, spus edilul.

Nicuşor Dan a subliniat că şi ultima întrebare de la referendum este importantă, pentru că se referă la problema drogurilor în rândul tinerilor şi vizează înfiinţarea  unei instituţii subordonate Primăriei Capitalei să se ocupe de rezolvarea acestei grave probleme a consumului de droguri printre tineri.

Citește și Carnea de porc, un lux pentru români de sărbători. De Crăciun mulți vor ”tăia” porcul străin pentru că este mai ieftin

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Capital.ro
O nouă taxă de la Primărie. Proprietarii de locuințe o plătesc din 2025. Se achită anual în România
Playtech.ro
Ce conține pudra roz pe care autoritățile o pulverizează deasupra orașului Los Angeles, pentru a înăbuși incendiile
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Diana Șoșoacă, prezentă la învestitura lui Nicolas Maduro, președintele-dictator al Venezuelei. Mii de oameni care l-au contestat au fost arestați
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Momentul care a schimbat internetul pentru totdeauna. Istoria bătăliei online
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost folosit. Românii n-au știut ce se ascunde în spate: Nu există gesturi gratuite
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Nicuşor Dan avertizează asupra unui posibil eşec al instituţiilor după anularea alegerilor prezidenţiale
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre