Referendum pentru anexarea teritoriilor lui Zelenski la Rusia. Care sunt întrebările de pe buletinele de vot

A început referendumul din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie pentru anexarea la Federația Rusă. Au fost deschise puncte de votare atât în regiunile separatiste, cât și în „Imperiul lui Putin”, special pentru „refugiați”.

23 sept. 2022, 14:11
Referendum pentru anexarea teritoriilor lui Zelenski la Rusia. Care sunt întrebările de pe buletinele de vot

Separatiștii pro-ruși deja și-au declarat independența față de Ucraina. Pasul următor, referendumul pentru aderarea la Federația Rusă, se face în perioada 23 – 27 septembrie, cât se va desfășura referendumul.

Întrebarea de la referendum, de pe buletinele de vot, este:

„Doriți să vă separați de Ucraina, să creați state independente și să deveniți parte a Rusiei?”, este întrebarea imprimată pe buletinul de vot.

În Donbas, buletinele de vot sunt imprimate în rusă, iar în Zaporojie şi Herson, întrebarea de pe buletinul de vot este scrisă atât în ucraineană, cât şi în rusă.

Votul pentru anexarea teritoriilor separatiste la Rusia a început în această dimineață, de la ora 08:00. Timp de cinci zile se va desfășura referendumul.

Practic, unirea acestor regiuni cu Rusia este iminentă, iar acest lucru va încununa succesul militar al lui Vladimir Putin în teritoriu.

 

Vladimir Putin a sunat alarma în Rusia

 

La începutul săptămânii, Vladimir Putin a anunțat organizarea referendumurilor și mobilizarea parțială în armată, de miercuri. Reamintim principalele declarații ale liderului rus, din urmă cu câteva zile:

  • Doar acei cetăţeni care fac parte dintre rezervişti sunt supuşi apelului militar şi mai ales cei care au fost implicaţi în rândurile forţelor armate, au anumite specialităţi militare şi experienţă relevantă;
  • Cei chemați la serviciul militar trebuie să urmeze o pregătire militară suplimentară înainte de a fi trimiși în luptă;
  • Rusia a fost abordată să ofere sprijin pentru referendumuri. Putin a subliniat că Rusia face totul pentru a asigura desfășurarea în siguranță a referendumurilor.
  • Regimul represiunilor din întreaga Ucraina a devenit din ce în ce mai dur. „Politici de intimidare, terorism, crime, crime, crime, forme barbare din ce în ce mai teribile”;
  • Scopul Occidentului este de a ne slăbi, dezbina și distruge țara. Ei spun deschis că în 1991 au reușit să dezbine URSS, iar acum a sosit momentul ca Federația Rusă însăși să se despartă în multe țări;
  • Poporul ucrainean a fost transformat în carne de tun;
  • Republica Populară Lugansk (LPR) este aproape complet eliberată de sub neonazişti. Luptele în Republica Populară Donețk (DPR) continuă. Aici regimul de la Kiev menține o linie profundă de fortificații;
  • Guvernul și Ministerul Apărării au primit deja în întregime instrucțiuni să stabilească cât mai curând statutul voluntarilor și luptătorilor din LPR și DPR. Ar trebui să fie același cu cel al armatei obișnuite, inclusiv asistență medicală şi garanții sociale.