Ursula von der Leyen s-a declarat împotriva convenirii unui armistiţiu între Rusia şi Ucraina

Serghei Lavrov a părăsit reuniunea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite după ce a acuzat Ucraina şi aliaţii occidentali de ”impunitate” în Donbas. Preşedinta Comisiei Europene cere Ucrainei să continue lupta.

22 sept. 2022, 23:02
Ursula von der Leyen s-a declarat împotriva convenirii unui armistiţiu între Rusia şi Ucraina

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat joi împotriva convenirii unui armistiţiu între Rusia şi Ucraina, motivând că singura opţiune pentru ca acest război să se încheie este ca Rusia să pună capăt invaziei, potrivit Agerpres.

Ursula von der Leyen a făcut această afirmaţie într-un discurs susţinut la Universitatea Princeton, unde a venit în cadrul programului său stabilit cu ocazia prezenţei în SUA la Adunarea Generală a ONU.

”Ştiu că unii cer o încetare a focului, dar realitatea este că dacă Rusia încetează să lupte, nu va mai fi război în Ucraina. Dar dacă Ucraina încetează să lupte, nu va mai exista Ucraina”, a apreciat Ursula von der Leyen, adăugând că armata ucraineană a făcut ”progrese impresionante, eliberând multe sate şi oraşe”, iar ”aceasta necesită consolidare”.

Zelenski, mesaj direct pentru ruși: „Vreţi mai mult? Nu? Atunci protestaţi. Ripostaţi. Fugiți sau predați-vă!”
NATO ”condamnă ferm referendumurile false” de anexare a regiunilor ucrainene la Rusia, pe motiv că reprezintă ”o încălcare flagrantă a Cartei ONU”. Alianţa nu va recunoaşte ”niciodată anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeei de către Moscova”
Alianţa Nord-Atlantică ”condamnă ferm referendumurile false” de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson la Rusia, pe motiv că reprezintă ”o încălcare flagrantă a Cartei ONU”, potrivit noul comunicat al blocului militar. De asemenea, NATO subliniază că nu va recunoaşte ”niciodată anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeei de către Moscova”.

”Condamnăm în termeni cât mai fermi posibil planul de a organiza aşa-numitele «referendumuri» privind aderarea la Federaţia Rusă în regiunile ucrainene controlate parţial de armata rusă”, se arată în comunicat.

Serghei Lavrov ameninţă Europa de la tribuna ONU: „Occidentul şi SUA sunt parte a acestui conflict, Zelenski este fiu de căţea”
Comunicatul reafirmă faptul că ”nicio achiziţie teritorială rezultată din ameninţarea cu forţa sau utilizarea forţei nu va fi recunoscută ca fiind legală”.

De asemenea, NATO subliniază că statele aliate ”nu recunosc şi nu vor recunoaşte niciodată anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeei de către Rusia”

 

În plus, comunicatul precizează că ”referendumurile false” din regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson ”nu sunt legitime” şi vor constitui ”o încălcare flagrantă a Cartei ONU”

Alianţa Nord-Atlantică face apel la toate statele ”să respingă încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială”.

Decizia preşedintelui rus Vladimir Putin referitoare la mobilizarea parţială reprezintă ”o nouă escaladare a războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei”, anunţă NATO, care adaugă că alianţa militară ”continuă să respingă retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei”.

”Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru război, suferinţa imensă pe care agresiunea ei o aduce asupra poporului ucrainean, precum şi costul războiului său, inclusiv pentru poporul rus, care este în prezent mobilizat (…). Rusia trebuie să oprească imediat acest război şi să se retragă din Ucraina”, mai menţionează comunicatul.

Alianţa Nord-Atlantică îşi reafirmă ”sprijinul neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional şi pentru dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare”,

Comunicatul oferă asigurări că aliaţii NATO ”rămân hotărâţi în a oferi sprijin politic şi practic Ucrainei”.