Referendum pentru creşterea natalităţii, în Maramureş. Câţi bani urmează să primească viitorii părinţi

Autoritățile din Maramureș vor să facă un referendum pentru creșterea natalității. Familiile urmează să primească 10.000 lei după primul copil, iar la al treilea copil să aibă reduceri la impozite. Referendumul ar urma să aibă loc la alegerile locale.

RomaniaTV.net
07 feb. 2020, 10:07
Referendum pentru creşterea natalităţii, în Maramureş. Câţi bani urmează să primească viitorii părinţi

Președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea, a declarat, vineri, că finanțarea proiectului „Renașterea Maramureșului” va fi asigurată din fondurile județului, dar și a unor primării.

„Vrem să organizăm un referendum odată cu alegerile locale prin care dorim să creștem natalitatea în județul Maramureș și să recompensăm familiile care aleg să aibă copii. Prin proiectulpropunem ca fiecare cuplu de tineri ai Maramureșului, după ce se căsătoresc și fac primul copil, să primească o sumă importantă de bani, un stimulent, pentru a putea crește copiii. Suma ar trebui să o primească o singură dată, după nașterea copilului, și ne gândim la o sumă fixă de circa 10.000 de lei, suportată de Consiliul Județean și de primăria unde locuiește familia. De asemenea, propunem ca la fiecare al treilea copil, familiile să primească o scutire pentru impozitele pe casă, pe mașină, pe teren, iar acestora trebuie să le asigurăm locuri de muncă”, a spus Zetea, potrivit activnews.ro. 

Acesta a subliniat că, prin proiect, CJ Maramureș urmărește ca tinerii din județ să revină la formula de bază a societății, la familie, să se căsătorească și să aducă pe lume copii.

La nivelul județului Maramureș se înregistrează anual între 4000 și 5000 de nașteri. Reamintim că România trece printr-o criză demografică fără precedent în istorie. În 2019 Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al Institutului Național de Statistică (INS), avertiza că în Anul Centenar România a atins un „indicator de lichidare a populației”.

Citeşte şi Nimeni nu se aştepta la aşa ceva: rata natalităţii este la cel mai scăzut nivel