Referendum pentru ieșirea Germaniei din Uniunea Europeană: „Să lăsăm poporul să decidă ca în Marea Britanie”

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) vrea să organizeze un referendum pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană.

23 ian. 2024, 09:24
Referendum pentru ieșirea Germaniei din Uniunea Europeană: „Să lăsăm poporul să decidă ca în Marea Britanie”
Referendum pentru ieșirea Germaniei din Uniunea Europeană: „Să lăsăm poporul să decidă ca în Marea Britanie”

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care câștigă teren în sondajele de opinie, are în vedere organizarea unui referendum privind ieșirea Germaniei din Uniunea Europeană dacă va ajunge la putere, a declarat co-liderul său Alice Weidel într-un interviu, relatează AFP.

Citește și: Cum arată un sens giratoriu turbo și cum funcționează. Noul concept este larg răspândit în Franța, Olanda, Belgia și Germania

Referendum pentru ieșirea Germaniei din Uniunea Europeană

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania intenționează să organizeze un referendum prin care populația să își exprime dorința cu privire la continuarea parcursului său sau ieșirea țării din Uniunea Europeană.

„Dacă nu este posibilă o reformă, dacă nu reușim să reconstruim suveranitatea statelor membre ale UE, ar trebui să lăsăm poporul să decidă, așa cum a făcut Marea Britanie. Am putea organiza un referendum pentru ‘Dexit’ – o ieșire a Germaniei din UE”, a declarat Weidel pentru Financial Times.

Încurajată de sondaje record, vorbind de 22%, care au plasat-o pe a doua poziție la nivel național de câteva luni, înaintea Partidului Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz și imediat după conservatori (CDU), extrema dreaptă germană își manifestă dorința de a guverna.

Următoarele alegeri legislative vor avea loc în 2025, iar AfD va prezenta pentru prima dată un candidat la funcția de cancelar. În schimb, principalele partide au exclus să se alieze și să guverneze cu această formațiune anti-UE și anti-imigrație într-un context de fragmentare din ce în ce mai mare a peisajului politic, care presupune formarea de coaliții la nivel național și regional. Trei scrutinuri importante la nivel regional vor avea loc în septembrie în estul țării, iar AfD este lider în sondajele de opinie, cu peste 30% din intențiile de vot.

La congresul său din aceasta vară, AfD și-a afirmat convingerile eurosceptice într-o Germanie în care apartenența la UE rămâne susținută de o largă majoritate a populației. Alternativa pentru Germania se află în centrul unui scandal după dezvăluirea făcută de site-ul german de investigații Correctiv că mai mulți membri ai AfD, inclusiv un apropiat al lui Alice Weidel, au discutat recent în timpul unei adunări la Potsdam despre expulzarea în masă a persoanelor de origine străină. Aceste dezvăluiri au provocat o undă de șoc în Germania, unde de câteva zile au loc în toată țara manifestații împotriva AfD, acuzată că reprezintă un pericol pentru democrație.

Citește și: Salariul minim în Germania a ajuns la 2.500 de euro. Până și angajații necalificați câștigă acești bani în Germania