REFERENDUM pentru INDEPENDENŢA Scoţiei

Liderul campaniei în favoarea rămânerii Scoţiei în cadrul Marii Britanii, Alistair Darling, a fost declarat miercuri învingător în dezbaterea televizată din ajun, în care l-a avut ca adversar pe premierul scoţian Alex Salmond, relatează AFP, citată de Agerpres.

06 aug. 2014, 14:02
REFERENDUM pentru INDEPENDENŢA Scoţiei

Liderii celor două tabere ale referendumului privind independenţa Scoţiei, prevăzut pentru 18 septembrie, s-au confruntat timp de două ore pe scena Conservatorului regal scoţian de la Glasgow, în faţa unei audienţe de 350 de persoane, şi în direct pe canalul scoţian STV.

Alex Salmond a încercat să-şi impună carisma în faţa fostului ministru britanic de finanţe laburist, considerat un orator mai slab. Totuşi, Darling, liderul taberei împotriva independenţei, s-a arătat foarte ofensiv şi a dominat dezbaterea, potrivit unui sondaj realizat în finalul acesteia, la care 56% dintre cei intervievaţi au considerat prestaţia sa mai bună decât cea a lui Salmond (44%).

Un alt sondaj realizat de institutul ICM pentru ziarul The Guardian l-a prezentat ca învingător tot pe Alistair Darling, 47% dintre telespectatori afirmând că liderul campaniei ‘Better Together’ (‘Mai bine împreună’) a fost mai bun decât Alex Salmond, în favoarea căruia s-au pronunţat 37% dintre cei intervievaţi.

Chiar şi comentatorii din presa favorabilă independenţei au apreciat că premierul scoţian nu a reuşit să fie destul de convingător. ‘Nu cred că a fost cea mai bună seară pentru Alex Salmond’, a declarat comentatorul politic de la Sunday Herald, primul ziar care s-a pronunţat, în mai a.c., în favoarea independenţei. Ziarul Daily Record, favorabil rămânerii Scoţiei în Regatul Unit, a afirmat chiar că Darling l-a ‘rupt’ pe Salmond. Mai nuanţat, ziarul The Scotsman a apreciat că nu a existat vreun învingător.

Datele compilate de Financial Times, care a sintetizat toate sondajele, au arătat, la sfârşitul lunii trecute, că 48% din cei 4 milioane de alegători ar vota pentru rămânerea în Regatul Unit, iar 36% ar alege independenţa. O a doua dezbatere televizată este prevăzută pentru 25 august.