REFERENDUM RUSIA, rezultate parţiale. Putin poate candida pentru alte două mandate

Aproximativ 76% dintre ruşi au votat până în prezent în favoarea reformelor constituţionale care îi permit preşedintelui în exerciţiu Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, a anunţat luni, cu trei zile înainte de încheierea referendumului, institutul de sondare a opinie publice VŢIOM - de stat -, preluat de agenţiile internaţionale de presă.

29 iun. 2020, 19:32
REFERENDUM RUSIA, rezultate parţiale. Putin poate candida pentru alte două mandate

Referendumul constituţional a început joia trecută şi se va încheia miercuri. Potrivit VŢIOM, 76% dintre cei care au votat până în prezent s-au pronunţat în favoarea reformelor, iar 23,6% împotrivă. Institutul a precizat că aceste date se referă la perioada 25-28 iunie, pe un eşantion de 163.124 de alegători de la 800 birouri de votare din 25 de regiuni ale Federaţiei Ruse.

Bogdan Aurescu, despre strategia naţională de apărare a României. „Nu spunem că Rusia este un stat inamic”

Criticat pentru decizia de a anunţa aceste date înainte de încheierea scrutinului, VŢIOM a susţinut că există o „cerere mare” de informaţii şi legea nu-i interzice să facă acest lucru. „Legea nu ne interzice”, a declarat directorul VŢIOM Valeri Fiodorov pentru AFP.

Dacă „Da” va câştiga la referendum, atunci Vladimir Putin va putea candida la alte două mandate prezidenţiale de câte şase ani începând din 2024, când îi expiră mandatul în exerciţiu şi ultimul permis de Legea fundamentală a Rusiei în forma actuală. Criticii Kremlinului contestă referendumul, apreciind că nu este decât un simulacru care să-l facă pe Putin preşedinte pe viaţă.