Referendumul privind statutul Crimeei este nelegitim. Barack Obama afirmă că încalcă Dreptului Internaţional

Ministrul ucrainean al economiei Pavel Șeremeta a declarat joi că referendumul privind statutul Crimeei planificat pentru data de 16 martie de către Consiliul Suprem, parlamentul acestei republici autonome din sudul Ucrainei, este nelegitim. La rândul să, şeful Casei Albe a afirmat că preconizatul referendum încalcă legislaţia internaţională, iar secretarul de stat american, John Kerry, a declarat că Crimeea este Ucraina.

06 mart. 2014, 13:44
Referendumul privind statutul Crimeei este nelegitim. Barack Obama afirmă că încalcă Dreptului Internaţional

„Poziția mea este că acest referendum este neconstituțional”, a declarat ministrul Șeremeta pentru presă în capitala Kiev, reiterând poziția guvernului ucrainean, potrivit Agerpres.

Parlamentul Crimeei a votat în unanimitate pentru intrarea în componenţa Rusiei

Vicepremierul guvernului republicii, Rustam Temirgaliev, a precizat joi că alegătorii vor fi convocați să răspundă la două întrebări. ‘Prima — Sunteți pentru includerea Crimeii în Federația Rusă ca subiect al federației?. A doua — Sunteți pentru revenirea la Constituția Crimeii din 1992?’ — a afirmat el, potrivit RIA Novosti.

În conformitate cu prevederile Constituției Crimeii din 1992, republica autonomă este parte a Ucrainei și stabilește cu aceasta relații în baza unor tratate și acorduri.

Nu în ultimul rând, şeful Casei Albe, preşedintele Barack Obama, a declarat că preconizatul referendum din Crimeea încalcă normele în materie prevăzute în Dreptul Internaţional. 

„Referendumul propus privind viitorul Crimeii ar constitui o încălcare a Constituției ucrainene și a Dreptului Internațional. Orice discuție privind viitorul Ucrainei trebuie să includă guvernul legitim” al țării, a afirmat președintele SUA în cursul unei scurte intervenții la Casa Albă.

Crimeea este Ucraina, afirmă John Kerry

„Crimeea este Ucraina”, a afirmat, joi, la Roma secretarul de stat american, John Kerry, pledând în același timp în favoarea continuării dialogului cu Rusia pentru „revenirea la normal în Ucraina”, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Crimeea este o parte a Ucrainei, Crimeea este Ucraina”, a declarat el în cursul unei conferințe de presă organizate în marja conferinței internaționale privind Libia.