REFORMA PSD. De ce crede Liviu Dragnea că preşedintele partidului poate să fie şi premier VIDEO

Liviu Dragnea a explicat, vineri, de ce susţine separarea funcţiei de şef CJ de cea de preşedinte de organizaţie judeţeană, însă nu a susţinut această soluţie şi pentru funcţiile centrale.

12 dec. 2014, 14:17
REFORMA PSD. De ce crede Liviu Dragnea că preşedintele partidului poate să fie şi premier VIDEO

Asta cu începutul de la vârf, puteţi să îl întrebaţi pe domnul Oprişan, am văzut că e specialist în asta”, a spus Liviu Dragnea, referindu-se la declaraţiile lui Marian Oprişan potrivit cărora principiul separării ar trebui să înceapă de la nivel central.

Vreau să explic de ce am ieşit cu această propunere şi de ce o susţin: ceea ce se vede la televizor în ultimele zile şi nu numai în ultimele zile, reprezintă efectul. O abordare serioasă are ca ţintă cauzele. Şi noi discutăm de două lucruri: există percepţia că este acumulată prea multă putere într-o funcţie, respectiv funcţia de preşedinte de CJ – şi politică şi administrativă. Şi în opinia mea, pe care o susţin şi care are din ce în ce mai mulţi susţinători, trebuie separate aceste două funcţii”, a adăugat vicepremierul.

Dragnea a arătat că propune, totodată, transferarea atribuţiilor executive şi a celor generate de calitatea de ordonator de credite de la preşedinţii de CJ la administratorii publici.

Întrebat dacă deţinerea simultană a funcţiei de premier şi de preşedinte de partid, cum este cazul actual al lui Victor Ponta, nu înseamnă tot acumularea de prea multă putere, Dragnea a răspuns negativ: „Nu, în opinia mea, primul-ministru care e şef de partid dă mai multă greutate Guvernului şi mai multă stabilitate Guvernului”.

Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea, care a spus, la România TV, că propunerea lui Dragnea, ca preşedinţii de consilii judeţene să nu mai poată fi şi lideri ai organizaţiilor judeţene ale PSD, este oportună doar în măsura în care separarea funcţiilor administrative de cele politice se face până la vârful partidului, astfel încât premierul şi vicepremierul să nu mai deţină funcţii de prim rang în ierarhia PSD.

Principiul complet este ca de la nivel judeţean, unde preşedintele de consiliu judeţean nu mai poate fi preşedinte de partid, să se meargă la nivel naţional: nici miniştrii să nu mai fie vicepreşedinţi la partid, nici vicepremierul să nu mai fie preşedinte executiv şi nici premierul să nu mai fie preşedintele partidului. Dacă vorbim de acest principiu pe echilibru nu putem vorbi doar de unii. Acest principiu trebuie să funcţioneze de jos până sus”, a comentat Marian Oprişan.

LIVIU DRAGNEA propune trei măsuri extrem de dure împotriva BARONILOR LOCALI