Reforma „tainică” a spaţiului Schengen cerută de Sarkozy vizează direct România şi Bulgaria

Reforma acordurilor Schengen cerută de preşedintele francez Nicolas Sarkozy este în realitate deja lansată la Bruxelles, iar ameninţările făcute sunt de fapt un mesaj de avertisment adresat în special Greciei, Bulgariei şi României.
Romania TV
12 mart. 2012, 08:08
Reforma

Această reformă este realizată în tăcere la nivel european, după ce a fost angajată la cererea mai multor ţări, principalele fiind Franţa, Italia şi Germania, în primăvara lui 2011, din cauza afluxului de imigranţi clandestini cu ocazia Primăverii Arabe, în special tunisieni care veneau în Franţa trecând prin Italia.

De atunci, acest dosar complex a fost preluat de guverne, în detrimentul Comisiei Europene, ale cărei prerogative erau deja limitate în acest domeniu, informează Mediafax.

Reforma în curs a acestui imens spaţiu de circulaţie fără paşaport -care include 22 dintre statele UE (cu excepţia Marii Britanii, Irlandei, Bulgariei, României şi Ciprului) şi patru ţări asociate, între care şi Elveţia – conţine două propunei legislative.

„Ceea ce spune Sarkozy este de fapt ceea ce negociem de mai multe luni”, a apreciat un diplomat european, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Principala reformă studiată prevede ca, pe viitor şi ca ultim resort, statele Schengen să poată restabili temporar controalele la frontiera cu un alt stat Schengen în cazul unui aflux masiv şi necontrolat de imigranţi şi dacă ţara respectivă nu reuşeşte să facă faţă.

La ora actuală, statele pot introduce controale numai în caz de ameninţări teroriste sau în cazul unor mari evenimente, cum sunt reuniuni ale şefilor de stat sau competiţii sportive. Noua clauză de restabilire avută în vedere ar fi temporară, pentru o perioadă de şase luni care poate fi prelungită, potrivit ultimelor discuţii.

Frontiera dintre Grecia şi Turcia „este deschisă ca poarta unui hambar”

Pentru a evita recurgerea la această măsură extremă sunt prevăzute „mecanisme de alertă” şi sunt luate în considerare proceduri de ajutor, pentru a asista ţara europeană care nu îşi poate controla frontiera, înainte de a fi decisă restabilirea controalelor la frontiere, scrie Mediafax.

Cazul cel mai sensibil în prezent este cel al Greciei, criticată pentru incapacitatea sa de a-şi controla frontiera terestră cu Turcia, un punct de intrare pentru circa 200 de imigranţi ilegali pe zi, care încearcă apoi să ajungă în alte state UE. „Această frontieră este deschisă ca poarta unui hambar”, a afirmat ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner, în cursul unei reuniuni cu omologii săi europeni joia trecută.

UE încearcă în particular să convingă Turcia să semneze un acord de readmisie a clandestinilor, iar Ankara cere în schimb facilităţi de viză pentru cetăţenii săi.

Reforma spaţiului Schengen vizează de asemenea să ofere asigurări unorstate care, după exemplul Olandei sau Austriei, sunt reticente în ceeace priveşte aderarea României şi Bulgariei, pe care le consideră insuficient pregătite.

Afirmaţiile lui Sarkozy făcute duminică „sunt un mesaj de avertisment adresat în special Greciei, Bulgariei şi României”, pentru ca aceste ţări să acţioneze cu mai multă determinare, a apreciat un diplomat european.

Nicolas Sarkozy a ameninţat duminică cu ieşirea Franţei din spaţiul Schengen dacă nu va obţine o reformă de fond, care să permită consolidarea controalelor în caz de imigraţie masivă.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Statul îți confiscă și îți vinde totul din casă. Se achită toți banii în 15 zile. Legea valabilă în toată țara
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Legea veche de zeci de ani în România se schimbă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce