Refugii montane panoramice, amplasate în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş. Premieră în România

Două refugii montane panoramice au fost amplasate în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş. Acestea sunt unice în România, iar în Europa mai sunt încă patru.

18 iun. 2021, 20:33
Refugii montane panoramice, amplasate în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş. Premieră în România
Refugii montane panoramice, amplasate în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş. Premieră în România

Refugii montane panoramice, amplasate în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş. Proiectul este derulat de Asociaţia „Gyilkosto Adventure”, din Gheorgheni, în colaborare cu Serviciul Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita şi în parteneriat cu Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş.

Refugii montane panoramice, amplasate în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş

„Punctele de belvedere sunt foarte populare în rândul vizitatorilor şi ne-am gândit să amenajăm aceste cabine pentru ca turiştii să poată sta mai mult, pentru cei care doresc să se uite la un apus, un răsărit, să poată petrece un timp mai îndelungat, chiar o noapte întreagă”, a explicat Simon Laszlo, preşedintele Asociaţiei „Gyilkosto Adventure”, pentru AGERPRES.

Unul dintre refugiile panoramice este situat pe Piatra Poienii, iar celălalt pe muntele Ucigaş, iar priveliştea este una extraordinară, turiştii putând să o admire atât prin ferestrele mari ale construcţiei cât şi folosind telescoapele care vor fi instalate.

„La una dintre cabine, din geamul principal se vede o parte din Cheile Bicazului şi, în faţa, Piatra Altarului, iar din partea laterală se vede Suhardul Mic şi partea din Cheile Bicazului care conduce spre staţiunea Lacu Roşu. Iar la cabina panoramică de pe muntele Uncigaş se vede zona Lacului Roşu, până în creasta principală a Hăşmaşului”, a precizat Simon Laszlo.

Refugiile montane au fost construite din lemn şi aluminiu, din mai multe module, ca să fie mai uşor de transportat şi montat. Pe stâncile pe care se află au fost prinşi stâlpi, fixaţi cu ancore chimice, pe care s-a montat o platformă de lemn, care este baza refugiului, după care modulele, aduse cu elicopterul, au fost asamblate la faţa locului, cu ajutorul a 30 de persoane, majoritatea voluntari Salvamont.

Citeşte şi Ninsori la munte în toiul verii. Vreme extremă în România VIDEO

„Aceste cabine sunt din mai multe module, care trebuiau puse la punct fix. A fost extrem de greu de executat şi extrem de periculos, pentru că erai la peste 200 metri de pământ şi în fiecare clipă putea doborî pe cineva. (…) A fost exact ca în filme. Eu cred că iarăşi să facem ceva în premieră în ţara asta, ceva ce pur şi simplu este extraordinar. Eu spun că e ceva nemaipomenit de frumos”, a spus Fekete Örs, şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita.

Acesta a mai precizat că prin acest proiect se pune la dispoziţie infrastructură pentru turism montan în siguranţă, Serviciul Salvamont derulând de peste zece ani un program complex, în acest sens, ce a vizat amplasarea a 24 de refugii montane, reabilitarea a mai bine de 2.600 km de trasee turistice sau construirea unor trasee de via ferrata.

Potrivit şefului serviciului Salvamont, aceste refugii sunt unice în România, iar în Europa mai sunt încă patru.

Unul dintre refugii este amplasat la o altitudine de 1.100 de metri, iar celălalt la 1.200 de metri, acestea fiind punctul final al unor trasee turistice educative.

„Parcurgând traseul, la final vor fi aceste puncte de belvedere, care pot fi folosite ca şi punct de belvedere, cabină foto sau refugiu, au triplu rol. Pe traseele turistice unde se află aceste cabine vor fi amplasate mai multe panouri, în care vom explica unicitatea zonei, vom oferi informaţii despre geologie, geomorfologie, flora şi fauna zonei. Vrem să ne folosim de aceste puncte de atracţie, pentru că ne aşteptăm la creşterea numărului de turişti şi a fost o condiţie ca aceste trasee turistice să capete statut de trasee educative”, a declarat directorul directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, Hegyi Barna.

Citeşte şi Primul tunel săpat în munte la Arad pentru trenuri de mare viteză. E realizat printr-o tehnică folosită în premieră în România

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, i-a invitat pe turişti, într-un live pe Facebook, să viziteze zona şi să vadă „această minune”, precizând că „este un loc foarte frumos pentru a cere mâna unei fete” sau pentru cei care vor să lucreze în linişte, în sistem de telemuncă.

Proiectul este finanţat cu fonduri europene, printr-o fundaţie din Ungaria, dar şi cu sprijinul firmelor locale şi a Consiliului Judeţean, prin Serviciul Salvamont.