Refugiu în politică: Julian Assange candidează pentru un post de senator în Australia

Fondatorul WikiLeaks vede în candidatura lui la un fotoliu de senator în Australia un mijloc de apărare împotriva urmăririi penale în Marea Britanie şi, eventual, în Statele Unite.

18 feb. 2013, 10:48
Refugiu în politică: Julian Assange candidează pentru un post de senator în Australia

Julian Assange a vorbit de la Ambasada Ecuadorului din Marea Britanie, unde s-a refugiat şi i s-a acordat azil după ce justiţia britanică i-a respins cererea formulată împotriva extrădării sale în Suedia, unde ar avea parte de un presupus proces intentat de două femei pentru agresiuni sexuale.

Dacă va obţine un post de senator în urma alegerilor din Australia, din 24 septembrie, Assange spune că Ministerul Justiţiei din SUA va opri investigaţiile privind eventuale acţiuni de spionaj de care este el bănuit după divulgarea pe site-ul său, WikiLeaks, a mii de telegrame diplomatice de la ambasadele americane din străinătate, precum şi alte documente americane sensibile, scrie Huffington Post. 

Pe de altă parte, şi Marea Britanie va trebui să facă la fel, în caz contrar riscând un cost politic şi diplomatic „ridicat”, mai scrie site-ul. Totuşi, la ora actuală, Marea Britanie susţine că va aplica mandatul de arestare suedez dacă Assange părăseşte Ambasada Ecuadorului din Londra.

În Australia este în curs de formare partidul WikiLeaks, cu un comitet naţional de zece persoane şi candidaţi pentru alegerile de la 14 septembrie. Assange va candida pentru statul australian Victoria, mai menţionează publicaţia. Nominalizările pentru Senat ar urma să se încheie în data de 22 august, iar noile mandate de senatori încep la 1 iulie 2014, pentru o perioadă de 6 ani.

Urmărit în justiţie în Suedia sub acuzaţii de agresiuni sexuale pe care Assange le-a negat vehement, fondatorul WikiLeaks s-a refugiat în vara lui 2012 în Ambasada Ecuadorului din Londra, temându-se că altfel va fi extrădat în SUA, unde riscă pedeapsa cu moartea pentru publicarea unor documente considerate de către americani a fi „secret de stat”.  Cu puţin după realegerea sa duminică, preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a făcut apel la găsirea unei „soluţii rapide” pentru Julian Assange.