„Regele asfaltului” Nelu Iordache, preluat de DNA de pe aeroport şi dus la audieri într-un nou dosar de corupţie

Procurorii DNA l-au preluat miercuri sub escortă de pe Aeroportul Otopeni pe omul de afaceri Nelu Iordache și l-au dus la audieri la sediul instituției într-un nou dosar de corupție

21 iul. 2021, 11:24
„Regele asfaltului” Nelu Iordache, preluat de DNA de pe aeroport şi dus la audieri într-un nou dosar de corupţie

Procurorii i-au adus lui Nelu Iordache la cunoștință acuzațiile din noul dosar și au început audierea acestuia, potrivit surselor citate de G4Media.

Afaceristul tocmai ajunsese în România, pe Aeroportul Otopeni, unde a fost așteptat de procurori. La ultimul termen din alt proces de acorupție, avocatul a spus în sală că acesta e plecat in Italia.

Tribunalul București a motivat marţi sentința prin care milionarul Nelu Iordache, supranumit și „regele asfaltului” a fost condamnat la 12 ani și șase luni de închisoare pentru evaziune fiscală și delapidare. În sentință, judecătorul arată că Iordache a dat dovadă de „un cinism exacerbat”.

Milionarul Nelu Iordache, patronul Romstrade și Blue Air, a fost condamnat în luna martie 2021 la 12 ani și 6 luni de închisoare pentru evaziune fiscală și delapidare. Sentința, care nu este definitivă, a fost între timp motivată și arată faptele pentru care a fost judecat și condamnat în primă instanță Iordache.

Nelu Iordache, achiziţii fictive de aproape 10 milioane de euro

Astfel, potrivit procurorilor DNA, în perioada februarie – aprilie 2011, Nelu Iordache Nelu a înregistrat în contabilitatea SC Bata Sky Imobiliare SA (fosta Blue Air), achiziţii fictive de materiale publicitare promoţionale în valoare totală de 46.356.636 lei, din care TVA în cuantum de 8.972.252 lei.

„Prin aceste demersuri, Iordache ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 8.972.252 lei (echivalentul a 2.133.254 euro), reprezentând TVA dedusă în mod nelegal. Produsele respective ar fi fost achiziţionate de la două societăţi administrate de Ali Imad”, a arătat DNA.

Pe lângă asta, procurorii DNA susțin că până în luna ianuarie 2014, Nelu Iordache şi-ar fi însuşit în mod necuvenit suma de 47.311.243 lei, pe care ar fi „justificat-o” prin simularea unui împrumut pe care l-ar fi acordat firmei SC Bata Sky Imobiliare SA, iar în acest sens, ar fi încheiat un contract prin care a atestat în mod neadevărat că a împrumutat societatea cu suma de 11.000.0000 euro.

Acest contract ar fi generat, în sarcina societăţii, o obligaţie de restituire a sumei respective în favoarea lui Iordache, deşi în realitate firma nu a încasat niciodată vreun ban, în modalitatea de mai sus”, au mai arătat procurorii.

Citeşte şi: Stenograme. Cristian Piedone, convorbire interceptată cu Ion Rădoi: „Îmi dai şi mie o jumate de staţie la Izvor?”. Şeful sindicatului subînchiria spaţii comerciale cu sume între 5.000 şi 200.000 de euro