Regele Belgiei, în România. Monarhul inspectează alături de Klaus Iohannis trupele de la Baza Mihail Kogălniceanu VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit vineri la prânz pe regele Belgiei, Philippe, vineri, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

17 iun. 2022, 11:29

UPDATE. Regele Belgiei a sosit la Baza Kogălniceanu la ora 12.05 şi a fost întâmpinat de Klaus Iohannis. „Majestatea voastră, vă adresez mulţumirile României pentru contribuţia importantă a militarilor belgieni la prezenţa NATO din ţara noastră. Împreună suntem mai puternici şi mai eficienţi în efortul nostru comun de a consolida securitatea spaţiului euroatlantic şi siguranţa cetăţenilor noştri. Bine aţi venit în România„, i-a transmis preşedintele României monarhului belgian.

Totodată, şeful statului român li s-a adresat şi militarilor de la baza Kogălniceanu. „Dragi militari, voi sunteţi expresia concretă a hotărârii noastre ca aliaţi pentru a colabora şi de a ne coordona pentru a îmbunătăţi securitatea noastră comună. Avem deplină încredere în dumnevoastră şi în capacitatea Alianţei de a face faţă oricăror ameninţări şi provocări prezente şi viitoare. Vă doresc succes în misiunile pe care le vedeţi îndeplini„, a mai spus Iohannis.

La rândul său, Regele Belgiei a spus: „Domnule preşedinte, vă mulţumesc că m-aţi primit la Constanţa şi pentru cuvintele frumoase. Azi am emoţii puternice; furie, mândrie şi speranţă. Sunt furios pentru că o naţiune suverană a fost invadată brutal sub privirile tuturor prin încălcarea sângeroasă a tratatelor internaţionale. Agresiunea rusă împotriva Ucrainei a provocat în ultimii ani în Europa suferinţe incomensurabile în rândul populaţiei nevinovate. Armele au adus moartea şi ne-au aruncat continentul în război din nou. În al doilea rând, mândrie pentru că ţările europene s-au unit în faţa acestui act de barbarie, acestor abuzuri şi violenţelor de nedescrisUniunea Europeană a reacţionat împreună, la unison, împotriva agresorului şi a adoptat sancţiuni. De asemenea, NATO a reacţionat rapid mobilizând trupe şi echipamente militare pe Flancul Estic”.

Adresându-li-se militarilor, monarhul a spus: „Prezenţa voastră aici, militari din şapte state NATO, departe de casă, uneori în condiţii dificile, arată că solidaritatea unei Alianţe este măsurată în momente critice. Am venit să vă susţin. Familiile voastre vă simt lipsa. Nu în ultimul rând, îmi exprim speranţa că aceste lupte se vor încheia în curând, că vom reconstrui o Ucraină liberă şi prosperă. Sprijinul Occidentului nu se va opri după încheierea ostilităţilor. Valorile noastre vor triumfa: democraţia, libertatea, solidaritatea şi respectarea drepturilor omului„.

ŞTIREA INIŢIALĂ. „Pe lângă convorbirile oficiale, Klaus Iohannis şi Regele Belgiei se vor întâlni cu militarii români, belgieni şi din celelalte ţări aliate, desfăşuraţi pe teritoriul României în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, având în vedere înrăutăţirea situaţiei de securitate din cauza agresiunii ilegale ruse împotriva Ucrainei. Vizita Majestăţii Sale Philippe, Regele Belgienilor, se desfăşoară pe fondul unui dialog bilateral consolidat la nivel înalt şi al cooperării strânse româno-belgiene în domeniul apărării, mai ales în contextul participării Regatului Belgiei cu un contingent la Grupul de luptă NATO din România”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele României şi regele Belgiei vor discuta despre temele prioritare ale agendei bilaterale şi modalităţile de aprofundare a cooperării în plan european şi internaţional. Va fi acordată o atenţie deosebită crizei din Ucraina şi impactului său multidimensional, menţionează sursa citată.

Citeşte şi Lili Ruse, perspectivă diferită asupra vizitei lui Iohannis alături de greii Europei la Kiev: „Franța, Germania și Italia ar vrea ca Zelensky să cedeze în fața lui Putin. Și România dorește asta?”

„În contextul crizei umanitare provocate de agresiunea armată a Federaţiei Ruse, se va discuta şi despre măsurile de asistenţă pentru Ucraina şi sprijinirea refugiaţilor ucraineni, inclusiv prin hub-ul umanitar de la Suceava. Cei doi şefi de stat vor aborda şi întărirea sprijinului pentru Republica Moldova, în condiţiile în care aceasta se confruntă cu provocări multiple generate de efectele agresiunii ruse împotriva Ucrainei, inclusiv găzduirea unui număr foarte mare de refugiaţi”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Citeşte şi Rusia, furioasă pe vizita la Kiev a lui Klaus Iohannis, Macron, Scholz şi Draghi. „Se vor ameţi cu horincă şi vor pleca acasă cu trenul, ca acum 100 de ani. Ceasul ticăie”