Regele Charles al III-lea, discurs în limba română: „Am ajuns să iubesc România, cultura şi arta, patrimoniul, istoria, peisajele. Ţară de Glorii, ţară de dor”

Regele Charles al III-lea a declarat vineri, în alocuţiunea susţinută la Palatul Cotroceni, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, că a ajuns să iubească România, cultura şi arta, patrimoniul, istoria, peisajele şi biodiversitatea. Monarhul a citat, în limba română, două versuri din poezia "Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie", fiind aplaudat de oficialii prezenţi la eveniment.

02 iun. 2023, 17:56
Regele Charles al III-lea, discurs în limba română: „Am ajuns să iubesc România, cultura şi arta, patrimoniul, istoria, peisajele. Ţară de Glorii, ţară de dor”

Regele Charles al III-lea a arătat că ”Regele României era vărul regelui Marii Britanii iar Regina Maria era de asemenea descendentă a familiei regale britanice”.

Tatăl meu a fost vărul regelui Mihai şi aveam amintiri din copilăria comună petrecută aici şi pot să spun că întotdeauna m-am simţit acasă în România. Am avut astfel posibilitatea de a fi martor la prima mână a dezvoltării extraordinare care a avut loc şi care este, pot să spun, o mărturie a energiei, inovativităţii şi rezistenţei dvs. Am întâlnit şi am fost impresionat de reprezentanţii tinerei generaţii, întreprinzători, tineri care fac faţă provocărilor lumii moderne, în toate domeniile, din tehnologie, ecoturism sau protecţia mediului, în construirea de clădiri prietenoase cu mediul.

Am fost inspirat de oamenii pe care i-a întâlnit, care lucrează neobosit pentru ceilalţi.

Este atât de impresionant să vezi câţi voluntari tineri lucrează an de an, cu atâta dragoste şi atenţie la detalii pentru monumentelor istorice, pentru a ajuta la păstrarea arhitecturii atât de diversificate a României.

Citeste si Regele Charles a ajuns în România. Klaus Iohannis l-a așteptat pe covorul roșu, la Cotroceni (VIDEO)

Am ajuns să iubesc România, cultura şi arta, patrimoniul, istoria, peisajele şi biodiversitatea. Ţară de Glorii, ţară de dor”, a spus Regele Charles al III-lea, citând în limba română expresia ”Ţară de Glorii, ţară de dor”.

România şi-a păstrat pădurile, peisajele rurale şi modele de agricultură sustenabilă. În continuare, aici, sunt numeroase specii care au dispărut în alte zone din Europa şi din lume. Cu atât mai preţioasă devine, deci, această ţară. Dar mai ales preţuiesc prietenii mei din România. Sunt foarte recunoascător pentru numeroşii oameni care sunt şi aici în sală care m-au sprijinit în proiecte care fac bine pentru comunităţile din toată ţara”, a spus Regele Charles.

Monarhul a precizat că în ultima vizită în România a remarcat sprijinul necondi’ionat pe care poporul nostru l-a acordat ucrainenilor.

Am venit în România atâţia ani pentru că am simţit apropierea de poporul român, pentru suferinţele din urma celui de-al doilea război Mondial mi-am dorit mai ales să amintesc lumii de toate lucrurile care au făcut ca România să fie o ţară atât de specială. Astăzi nu mai este nevoie să amintim oamenilor, pentru că din ce în ce mai mulţi britanici vin anual în România şi milioane de români reprezintă un element important al vieţii din Marea Britane. Legăturile noastre de prietenie sunt mai puternice astăzi decat oricând de-a lungul istoriei şi abia aştept să îmi joc şi eu rolul în strângerea lor şi mai puternic, pe viitor”, a mai spus Regele Charles.

Citeste si Ilie Năstase, marele absent de la recepţia dată de Klaus Iohannis în cinstea Regelui Charles al III-lea. „Nu am fost invitat, că nu sunt iubit”