Regele Charles al III-lea, prinţul care s-a pregătit 70 de ani ca să urce pe tron. Povestea vieţii sale, de la bătăile încasate în şcoală la tragedia Prinţesei Diana

Charles a petrecut șapte decenii ca fiind primul în linia de succesiune la tron, iar după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II -a, a devenit automat rege.

09 sept. 2022, 08:34
Regele Charles al III-lea, prinţul care s-a pregătit 70 de ani ca să urce pe tron. Povestea vieţii sale, de la bătăile încasate în şcoală la tragedia Prinţesei Diana

„Toată viața lui s-a pregătit pentru acest rol”, spune comentatorul regal Christopher Warwick, pentru Sky News. Charles s-a născut la Palatul Buckingham la 14 noiembrie 1948, în timpul domniei bunicului său George al VI-lea. Chiar înainte de miezul nopții, pe gardul palatului a fost postat un afiş care anunța că Prințesa Elisabeta a născut un fiu pe nume Charles Philip Arthur George. Tatăl său, Ducele de Edinburgh, nu a fost prezent la naștere, se pare că a preferat în schimb să joace squash cu un prieten.

La moartea lui George al VI-lea, la vârsta de trei ani, Charles a devenit prinţ moștenitor al tronului Marii Britanii. A participat la încoronarea mamei sale la Westminster Abbey, stând între bunica sa văduvă, Regina Mamă, și mătușa sa, Prințesa Margareta.

Spre deosebire de moștenitorii anteriori ai tronului, care erau îndrumați de tutori privați, regina și prințul Philip au decis că fiul lor cel mare va merge la școală – dar vremurile au fost grele pentru tânărul elev. Charles ar fi descris internatul Gordonstoun, din Moray, Scoția, drept „Colditz în kilt”, făcând aluzie la lagărul de prizonieri de război Colditz Castle, după ce a fost agresat fără milă acolo. Se spune că tânărul prinț i-a scris acasă Reginei, spunând: „Abia dorm, pentru că băieţii sforăie și mă lovesc tot timpul în cap. E un iad absolut”.

Charles a rupt tradiția regală când a mers direct la universitate, după liceu, în loc să se alăture forțelor armate. A studiat arheologia și antropologia în primul an la Cambridge, înainte de a trece la istorie.

În 1969, Charles a primit oficial titlul de Prinț de Wales, după ce a petrecut un semestru la Universitatea Aberystwyth, unde a învățat să vorbească galeza. A devenit primul moștenitor la tron ​​care a obținut o diplomă universitară, la Cambridge, în 1970.

Ulterior, Charles a călcat pe urmele tatălui său, lansându-se într-o carieră navală. Prințul a finalizat un curs de șase săptămâni la Dartmouth înainte de aservi pe distrugătorul HMS Norfolk și două fregate. S-a calificat ca pilot de elicopter și a fost primul membru al familiei regale care a terminat pregătirea pentru Regimentul de Parașutişti. În ultimele sale nouă luni în marina, prințul a preluat comanda dragorului de mine de coastă HMS Bronington.

Dragoste cu Diana și nunta regală

În tinerețe, Charles a fost legat romantic de o serie de femei și a fost numit la un moment dat „cel mai eligibil burlac din lume”. Prințul avea 21 de ani când a întâlnit-o pentru prima dată pe Camilla Parker Bowles (cunoscută pe atunci ca Camilla Shand) la un meci de polo în Windsor. Cu toate acestea, decizia lui de a se alătura Marinei Regale în anul următor a pus capăt relației lor și ea s-a căsătorit cu maiorul Andrew Parker Bowles, un prieten al lui Charles, în 1973.

Charles a cunoscut-o pentru prima dată pe timida Diana Spencer, în vârstă de 16 ani, în 1977. În acel moment, prințul în vârstă de 29 de ani se întâlnea cu sora ei mai mare Sarah. Abia după trei ani dragostea lor a început și s-a dezvoltat rapid, iar Charles a cerut-o în căsătorie în februarie 1981.

Citeşte şi Istoricul relației tensionate dintre Regina Elisabeta și Prințesa Diana. De ce regina, la vârsta de 50 de ani, nu o plăcea deloc pe soția fiului ei, Charles și de ce s-a opus căsătoriei?!

Întrebată dacă sunt „îndrăgostiți” în timpul unui interviu TV în urma veștii despre logodna lor, Diana a răspuns: „Desigur”, înainte ca Charles să dea un răspuns celebru: „Ei bine, orice înseamnă a fi îndrăgostiți”. Prințesa a spus mai târziu că a fost „absolut traumatizată” de răspunsul lui.

Cuplul s-a căsătorit în cadrul unei ceremonii fastuoase la Westminster Abbey pe 29 iulie 1981 – un eveniment urmărit de aproximativ 750 de milioane de oameni din întreaga lume.

„Suntem trei în această căsătorie”: aventura cu Camila și divorțul de Diana

Charles și Diana au avut primul copil, William, în iunie 1982, iar al doilea copil, Harry, s-a născut în septembrie 1984. El a creat un precedent fiind primul tată regal care a participat la nașterea copiilor săi.

Dar problemele în căsătoria cuplului au devenit curând evidente. Diana știa că Charles și Camilla au o aventură, spunând într-un interviu pentru Panorama, din 1995: „Eram trei în această căsătorie, așa că era puțin cam aglomerat”.

Prințesa a spus că până în 1986 a fost „profund îndrăgostită” de altcineva – despre care se crede că este ofițerul de protecție regală Barry Manaki – și mai târziu a început o aventură de cinci ani cu maiorul James Hewitt, care era instructorul ei de călărie. Au existat chiar zvonuri că Hewitt ar fi tatăl lui Harry, dar Hewitt însuși a negat acest lucru.

În decembrie 1992, prim-ministrul de atunci asl Marii Britanii, John Major, a anunțat în Parlament că Charles și Diana se despart.

La scurt timp după divorț, a fost lansată o transcriere a unei conversații telefonice pasionate dintre Charles și Camilla – înregistrată în 1989, care dezvăluie detalii intime ale relației lor -, declanșând un scandal numit „Camillagate”.

Cuplul a divorțat oficial în august 1996.

Moartea Prințesei Diana

La un an după divorțul ei de Charles, Diana a murit într-un accident de mașină la Paris, împreună cu partenerul ei Dodi Fayed și șoferul Henri Paul. Charles le-a dat vestea lui William și Harry, atunci în vârstă de 15, respectiv 12 ani, și a zburat la Paris cu surorile Dianei pentru a-i escorta trupul înapoi în Marea Britanie.

Prințul de Wales și familia regală s-au confruntat cu critici pentru că au stat la proprietatea lor Balmoral din Scoția timp de o săptămână după moartea Dianei.

Dar Harry a spus mai târziu că tatăl său „a încercat să facă tot posibilul și să se asigure că suntem protejați și îngrijiți”, adăugând: „El trecea prin același proces de doliu”.

La înmormântarea Dianei, Charles, William și Harry au mers în spatele sicriului – împreună cu Prințul Philip și fratele Dianei, Earl Spencer -, în timp ce procesiunea trecea prin Londra. Ulterior, William a descris experiența ca fiind „unul dintre cele mai grele lucruri pe care le-am făcut vreodată”, iar Harry a spus că niciun copil nu ar trebui să fie rugat să facă ceea ce au făcut.

Relația cu Camila și a doua căsătorie

Charles şi Camilla

Charles și Camilla – care a divorțat de Andrew Parker Bowles în 1995 – au fost fotografiați pentru prima dată ca şi cuplu la hotelul Ritz din Londra în ianuarie 1999. Ocazia, o petrecre cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani de către Annabel Elliott, sora Camillei, a dat de înțeles că relația lor de dragoste de lungă durată era acum „oficială”.

S-au logodit în februarie 2005, când Charles i-a dat Camillei un inel de logodnă care i-a aparținut mamei sale. Regina și Ducele de Edinburgh nu au participat la ceremonia căsătoriei civile, dar au participat la o binecuvântare religioasă la Capela Saint George.

Va fi Charles un rege popular?

Comentatorul și biograful regal Christopher Warwick crede că Charles va fi un rege popular care ar putea conduce zeci de ani.

„Cred că și el este un tip genial, dar ceea ce nu are sunt căldura și carisma pe care le are mama lui. Am văzut deja ce fel de persoană este, știm unde îi sunt interesele, ce organizații și organisme sprijină și știm ce susține. Deși nu există niciun motiv să ne îndoim că toate acestea se vor schimba, odată cu responsabilitățile monarhiei, aceasta va pune o perspectivă complet diferită asupra restului vieții sale. În general, cred că Charles este un om popular și va fi un rege popular. Având în vedere longevitatea părinților și a bunicii sale… ar putea domni aproximativ 20 de ani înainte ca William să moștenească tronul”, a conchis Warwick.