Regele Mihai, despre Băsescu: Cu cât sunt mai mărunte jignirile sale, cu atât se crede mai important

Regele Mihai a declarat, pentru BBC, că nu merită să reacţioneze la acuzaţiile de trădare pe care i le aduce presedintele Traian Băsescu, întrucât, cu cât sunt mai mărunte jignirile şefului statului român, cu atât acesta "se crede mai important".

RomaniaTV.net
25 oct. 2011, 17:42
Regele Mihai, despre Băsescu: Cu cât sunt mai mărunte jignirile sale, cu atât se crede mai important

Într-un interviu acordat BBC din Elveţia, înainte de a veni în România pentru a participa la ceremoniile organizate în cinstea sa, Regele Mihai a fost întrebat cum comentează criticile formulate la adresa lui de către preşedintele Băsescu.

Întrebat în mod explicit în legătură cu declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, care l-a acuzat în iunie de „trădarea interesului naţional” prin lăsarea României în mâinile sovieticilor, Regele Mihai a răspuns: „Nici măcar nu merită să reacţionez la aşa ceva, pentru că este un lucru atât de mărunt, ştiţi bine asta. Şi acesta este genul. Cu cât sunt mai mărunte jignirile sale, cu atât el se crede mai important. Nu ar putea să îmi pese mai puţin de ceva”.

În discuţia avută cu reporterul BBC, fostul suveran vorbeşte despre momentul abdicării sale, despre cele două întâlniri cu Hitler, în 1937, în Bavaria şi în 1941 în Berlin.

Într-un interviu acordat în iunie, preşedintele Băsescu declara că „abdicarea Regelui a fost un act de trădare a interesului naţional al României”. Regele Mihai a refuzat să comenteze la acel moment şi criticile conform cărora nu ar fi depus suficiente eforturi pentru a opri deportarea evreilor.

Preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi cei mai mulţi membri ai Guvernului nu au fost prezenţi în Parlament pentru discursul Regelui Mihai, notează BBC News online.

Regele Mihai a susţinut, marţi, un discurs în Parlament, cu ocazia celei de-a 90-a aniversări. La şedinţa Camerelor reunite au asistat foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, fostul premier Petre Roman, preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, primarul Capitalei, Sorin Oprescu. Regele Mihai a fost îndelung aplaudat de cei prezenţi, atât la începutul evenimentului, cât şi la final. Discursul susţinut de Regele Mihai în Parlament face parte din evenimentele programate de Casa Regală pentru „Jubileul 90” al Majestăţii Sale. Jubileul Regelui cuprinde şi evenimente culturale, decorări şi dineuri oficiale programate până pe 10 noiembrie.

VEZI INTERVIUL AICI