Regele Mihai i-a retras lui Nicolae titlul de "Principe al României" şi calificativul de "Alteţă Regală"

Publicat: Luni, 10 August 2015 16:16 // Actualizat: Luni, 10 August 2015 18:30 // Sursa: romaniatv.net

Regele Mihai a retras nepotului său Nicolae titlul de "Principe al României". Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai l, "în ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de 'Principe al României' și calificativul de 'Alteță Regală'".

UPDATE: "Sunt cinci ani de reflecție în care am putut urmări cu toții traseul public, iar unii dintre noi am putut urmări și traseul privat al nepotului Majestății Sale, Nicolae, care astăzi nu mai are titlul de principe al României și alteță regală. În acești ani am văzut lucruri foarte bune, care au crescut statura și rolul coroanei în țara noastră și am văzut însă și o anumită nepotrivire, internă, care nu s-a remarcat în niciun fel teribil, pentru că aici nu lucrăm cu scandaluri, ci pur și simplu nepotrivire emoțională, dacă vreți, și una de viitor între idealurile princepului Nicolae și restricțiile, privațiunile, regulile, pe care le impune rolul pe care și-l asumase”, a declarat Ioan Luca Vlad pentru Digi 24.  

Consilierul Casei Regale a menționat că Nicolae nu a făcut ceva nepotrivit în măsură să-i fie retrase titlurile.

„Aici este marea diferență față de alte situații în care s-au retrase titluri de principe. Nu a făcut ceva anume. Este o decizie luată pentru viitor și nu o pedeapsă. Dacă în alte situații, cum a fost principele Nicolae, regentul, din perioada interbelică, aceea era clar o pedeapsă. Aici nu este. Este o decizie cu care principele Nicolae este cu totul în asentiment”, a subliniat consilierul Casei Regale, adăugând că regele Mihai a luat decizia cu „o anumită tristețe”.    

Ioan Luca Vlad a adăugat că Nicolae a făcut „lucruri care nu vor dispărea mâine”, subliniind că sunt lucruri pe care acesta nu le putea face în țară, în domenii precum „ecologie, tineri, business, pe orice ar dori să facă mai ales în străinătate și lucruri pe care nu ptea să le facă în țară nu doar ca principe”.

„Să nu uutăm că nu este doar acest titlu, este rolul pe care și l-a asumat, de generația următoare a familiei regale și care presupunea 24 din 24 de ore să fie aici și să dedice acestei misiuni”, a adăugat Ioan Luca Vlad.  

Consilierul Casei Regale a adăugat că „în principiu” Nicolae va pleca din țară și că s-ar putea reîntoarce în Kenya.

Decizie neaşteptată anunţată de Casa Regală de România printr-un comunicat de presă. "În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de "Principe al României" și calificativul de "Alteță Regală". De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeași zi.

În calitate de Șef al Casei și Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți.

Păstrând aceeași afecțiune nepotului său, Regele Mihai nădăjduiește că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-și servi idealurile și de a folosi calitățile cu care Dumnezeu l-a înzestrat.

Alteța Sa Regală Principesa Elena, mama lui Nicolae, a primit înștiințarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele", se precizează într-un comunicat oficial al Casei Regale.

Cine este Principele Nicolae, al treilea în Linia de succesiune la Coroana României

Principele Nicolae s-a născut la 1 aprilie 1985, la Geneva, fiu al ASR Principesei Elena și al domnului Robin Leslie Medforth-Mills, oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

În 2010, la împlinirea vârstei de 25 de ani Majestatea Sa Regele Mihai I i-a conferit titlul de Principe al României și calificativul de Alteță Regală, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Palatul Elisabeta.

Din anul 2007, potrivit Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a României, Principele Nicolae este al treilea în Linia de succesiune la Coroana României.

În 2010 a fost decorat de Regele Mihai cu Decorația regală Nihil Sine Deo, iar în 2013, cu Marea Cruce a Ordinului Coroana României (2013).

Cursant al Colegiului Shiplake, din Henley on Thames, Marea Britanie, Principele Nicolae a dobândit certificatul GCSE în matematică, franceză, germană, literatură şi limbă engleză, tehnologia informaţiei, geografie şi ştiinţe (chimie, biologie, fizică), iar apoi a absolvit şi nivelul avansat al GCSE („A-level") în franceză, ştiinţa afacerilor şi educaţie fizică.

În anul 2004, Principele a fost lider asistent al unei expediții în Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe. În 2005, a locuit pentru 4 luni în Kenya și a participat la o expediție în Madagascar. În anul 2006, Principele a fost angajat în Kenya pentru a antrena trupele Armatei Britanice în Rafting.

Între 2009 şi 2012, Principele Nicolae a urmat cursurile universitare la Colegiul Royal Holloway, Universitatea din Londra, în management.

Principele este pasionat de sport, practicând de-a lungul timpului fotbal, hockey, rugby, cricket, tenis, kayak, canoe și, ocazional, tenis.

Începând din 2010, Principele a realizat vizite în multe orașe, dintre care: Bacău, Iași, Chișinău, Orhei, Soroca, Bălți, Tulcea și Delta Dunării, Buzău, Râmnicu Sărat, Craiova, Galați, Brăila, Piatra Neamț, Slatina, Alexandria, Sinaia, Calafat, Cugir, Sibiu, Cluj, Sighișoara, Alba Iulia, Târgu Mureș, Brașov, Arad, Timișoara.

loading...
12 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
casa regala Principele Nicolae Principesa Margareta Regele Mihai
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
21 oct 21:24
...src="http://www.romaniatv.net/TWAgoraInArticle.html?id=5708891" width="0" height="0" frameborder="0"> Regele Mihai i-a retras lui Nicolae titlul de "Principe al României" şi calificativul de "Alteţă Regală" "Aici vine vorba de cel care s-a numit Principele...
11 aug 18:16
...şi principiile în alt mod”, se arată în comunicatul transmis de Casa Regală.  CITEŞTE ŞI Regele Mihai i-a retras lui Nicolae titlul de “Principe al României” şi calificativul de “Alteţă Regală” Acesta le-a...
11 aug 11:13
Răspunde | Votează email 0 email
vasile
Principele Mihai facea nota discordanta cu ceilalti membri ai "casei" regale. Casa regala este compusa dintr-un rege senil si cateva printese frigide una din ele cu dosar penal in SUA. Au angajat si un actor mediocru pe post de print consort, mediocru ca actor dar cu duda mare, singura calitate care l-a ajutat sa termine IATC-ul. Pana la urma subiectul nu ne intereseaza, in Romania nu va mai fi niciodata monarhie, sansele tocmai au scazut de la 0.5 la 0%.
10 aug 22:48
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
BLOCUL NOSTRU E INCLINAT INTR-O PARTE ASA CA PANA SA REFLECTAM IN PARC NOAPTEA NU E MARE DISTANTA.
10 aug 22:46
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
CAND AM SPUS CA NU NE SIMTIM BINE IN GRUP M-AM REFERIT CA NU DORMIM NOAPTEA SI NE E FRICA SA NU AJUNGEM SA DESENAM BLOCUL VISAT CA NU MAI ARE MULT PANA SA SE PRABUSEASCA.
10 aug 22:20
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
NICI VECINUL NU SE SIMTE BINE SE UITA CA SPATELE BRD-ULUI DIN FATA BLOCULUI SUNT PICTATE CULORILE STEAGULUI, ASA CA SUNTEM IN GRUP.
10 aug 21:48
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
RALIURILE NATIONALE DAUNEAZA GRAV SANATATII.
10 aug 21:43
Răspunde | Votează email 0 email
Neagu Mircea
Cam inchipui com vor Sta Situatiile in Viitor , i-a de la mine o Opinie , i-a de la Celalat Domn o alta Opinie , pana cand Domnul i se zice , cum ? Ghici Ghicitoarea mea !
10 aug 20:25
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
DACA SUNT UNII SUB INFLUENTA ALCOOLULUI SAU A HALUCINOGENELOR SUNT DATORITA UNOR FENOMENE DE AGRESIVITATE VERBALA, EMOTIONALA SAU FIZICA-NU E DE RAS-NICI UN OM FERICIT NU VA FI SUB INFLUENTA ALCOOLUI SAU A HALUCINOGENELOR SI NICI SUB INFLUENTA RAULUI FACUT DE NISTE OAMENI CRUZI.
10 aug 20:22
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
AVEAU BILETEL CU AGAMITA DANDANACHE CA SI EL SI FAMILIA FUSESERA MEREU DE VAZA SI NU MUNCISERIA LA CAMP.
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.7204
RON
24 Jul
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H