Regele Mihai şi-a recâştigat în instanţă şase hectare de teren din domeniul de la Săvârşin

Regele a cerut în instanţă cel şase hectare de teren, parte a domeniului de la Săvârşin. Terenul fusese trecut în patrimoniul statului printr-o hotărâre de Guvern din 2005, pe care instanţa o consideră ilegală. Sentinţa nu este definitivă.

RomaniaTV.net
23 ian. 2012, 14:40
Regele Mihai şi-a recâştigat în instanţă şase hectare de teren din domeniul de la Săvârşin

Procesul în care Regele Mihai a avut calitatea de reclamant s-a judecat la Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal de la Curtea de Apel Timişoara, informează avocatura.com.

Astfel, Majestatea Sa a cerut constatarea ilegalităţii prin care o suprafaţă de peste 62.000 de metri pătraţi a trecut în patrimoniul statului. Avocaţii Majestăţii Sale au arătat că statul nu a prezentat niciun titlu valabil pe baza căruia să se poată atesta prin hotărârile de Guvern că suprafaţa din Parcul Castelului Săvârşin ar aparţine Statului Român.

În urma analizării probelor de la dosar, magistraţii au considerat că dreptatea este de partea Majestăţii Sale Regele Mihai I. „S-a stabilit că titlul prin care Statul Român a dobândit în proprietate imobilul înscris în CF 1279 nu a fost valabil pentru că a fost rezultatul unor constrângeri morale din partea autorităţilor politice care s-au instaurat după decembrie 1947, astfel că s-au încălcat dispoziţiile Constituţiei României din 1948 care au ocrotit dreptul de proprietate privată asupra imobilelor proprietate particulară. “, se arată în decizia curţii. Decizia poate fi atacată cu recurs, la Curtea Supremă.