Regele Olandei, în vizită pe insula Saint-Martin, devastată de uraganul Irma

Regele Olandei a ajuns luni pe insula caraibiană Saint-Martin (Sint-Maarten) pentru a vedea la fața locului modul de distribuire a ajutorului umanitar trimis în partea olandeză a insulei după trecerea uraganului Irma, a anunțat casa regală, citată de AFP.

RomaniaTV.net
12 sept. 2017, 05:45
Regele Olandei, în vizită pe insula Saint-Martin, devastată de uraganul Irma

Însoțit de ministrul olandez de interne Ronald Plasterk, regele Willem-Alexander a luat contact cu starea „apocaliptică” a insulei, care arată după trecerea uraganului Irma ca o „zonă de război”.

Uraganul Irma s-a soldat cu cel puțin zece morți și șapte dispăruți în partea franceză a Saint-Martin și cu patru în cea olandeză. 

Venită cu un avion de la Curacao, delegația a evaluat mai întâi pagubele suferite de aeroportul Prinses Juliana, redeschis de curând pentru a permite transportul ajutoarelor. Pe urmă, regele și delegația sa s-au deplasat în zonele cele mai afectate de pe insula pe care locuiesc 40.000 de cetățeni olandezi.

De asemenea, regele a avut discuții cu „voluntari, polițiști și militari”, au precizat autoritățile olandeze într-un comunicat. 

După o vizită la spitalul Sint-Maarten Medical Center și într-o școală de unde sunt coordonate operațiunile de salvare, regele Willem-Alexander și ministrul Ronald Plasterk vor vizita marți insulele olandeze vecine Saba și Saint-Eustache, afectate și ele de uraganul Irma.

Luni, primii evacuați din Saint-Martin au putut ajunge în Olanda cu un avion închiriat de autoritățile olandeze. Sute de turiști și de persoane originare din insulă au fost primite cu multă de emoție de apropiații lor pe aeroportul din Eindhoven, ceea ce a marcat pentru ei sfârșitul unui „coșmar”.