Regele Thailandei a promulgat noua Constituţie a regatului

Regele Thailandei a promulgat joi noua Constituție a țării, care întărește controlul armatei asupra afacerilor statului, dar deschide calea spre organizarea de alegeri, la trei ani după instalarea la putere a juntei, în urma puciului din 2014.

06 apr. 2017, 11:19
Regele Thailandei a promulgat noua Constituţie a regatului

Militarii aflați la putere din 2014 consideră promulgarea noii legi fundamentale o etapă esențială în vederea întoarcerii la democrație și organizării de alegeri. Potrivit armatei, constituția — cea de-a 20-a din 1932 — va contribui la combaterea instabilității cronice a vieții politice thailandeze și debarasarea de parlamentarii corupți. Adversarii juntei acuză însă că viitoarele alegeri, a căror dată încă nu a fost stabilită, nu vor duce la o democrație reală, în condițiile în care noua constituție stipulează formarea Senatului prin numire și un control strict asupra deputaților aleși.

Regele Maha Vajiralongkorn, care i-a succedat anul trecut tatălui său Bhumibol Adulyadej, decedat după 70 de ani de domnie, a semnat Constituția joi după-amiaza, în cadrul unei ceremonii televizate și la care au asistat membri ai guvernului, parlamentari și ambasadori străini. Ceremonia, care a durat o jumătate de oră și a fost însoțită de 21 de salve de tun, a fost prima de acest gen după 49 de ani, iar analiștii politici afirmă că aceasta ar putea semnala începutul unei noi ere politice, doar patru din cele 19 constituții precedente fiind promulgate în cadrul unei ceremonii regale, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Thailanda restaurează Carul de Aur, pentru „ridicarea la cer” a regelui Bhumibol, mort de cinci luni

Regele Maha Vajiralongkorn a provocat surprindere în ianuarie, cerând, într-o intervenție neașteptată din partea sa în sfera politică, modificarea unor pasaje ale proiectului noii Constituții referitoare la monarhie. Autoritățile nu au făcut însă publice pasajele amendate, semn al opacității care continuă să înconjoare tot ce privește monarhia.

Potrivit unor experți, prin modificarea Constituției junta speră să blocheze pe termen lung revenirea la putere a opoziției, reprezentată de foștii premieri Thaksin Shinawatra și sora sa Yingluck, guvernul condus de aceasta din urmă fiind înlăturat de la putere de ultima lovitură de stat din 2014. Noile alegeri ar putea avea loc în a doua jumătate a lui 2018.