Regimul lui Putin ia măsuri radicale. Peste 260.000 de bărbați au părăsit Rusia de la decretarea mobilizării

Conform unei publicații ruse, 261.000 de băbați au părăsit Rusia după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea „parțială”.

26 sept. 2022, 14:17
Regimul lui Putin ia măsuri radicale. Peste 260.000 de bărbați au părăsit Rusia de la decretarea mobilizării

După ce miercuri a fost anunțată mobilizarea, la Kremlin a început să se vorbească despre închiderea granițelor pentru bărbații care pot fi mobilizați. Discuțiile au început atunci când Serviciul Federal de Securitate (FSB) a primit informații cu privire la numărul de bărbați care părăsesc Rusia.

„Atmosfera este de așa natură încât forțele de securitate și Ministerul Apărării îl vor putea convinge pe Putin să închidă granițele înainte de a fi prea târziu”, conform publicației ruse Novaia Gazeta Evropa. Numărul bărbaților care au părăsit țara se la anunțarea mobilizării până sâmbătă seara este de 261.000.

Bărbaților cu vârste de mobilizare li se interzice părăsirea Rusiei după „referendumuri”

Conform unei surse apropiate a Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, autoritățile vor închide frontierele pentru bărbații care au vârsta de mobilizare începând cu 28 septembrie. Acest lucru se va întâmpla după referendumurile  care au loc în autoproclamata Republica Populară Donețk, Republica Populară Lugansk și în teritoriile ocupate din regiunile ucrainene Herson și Zaporojie care se vor încheia  în seara de 27 septembrie.

„Pentru a părăsi Rusia, bărbații vor trebui să obțină permisiunea biroului de înregistare și înrolare militară”, conform unei surse citată de Ziare.com. Se presupune că Rusia va înrola 1,2 milioane de persoane, însă Kremlinul neagă această informație.

Anunțul mobilizării a declanșat proteste împotriva războiului în întreaga țară, care au fost oprite de poliție. Aproximativ 1.472 de protestatari au fost reținuți din mai multe orașe, potrivit grupului independent de monitorizare a protestelor OVD-info.

Citește și: Ruşii se revoltă faţă de mobilizarea ordonantă de Putin. Proteste masive şi confruntări violente cu poliţia în Daghestan

Mai multe înregistrări video arată cum bărbații fug din țară pentru a nu fi recrutați,  cozi lungi fiind formate la punctele de frontieră  terestră cu mai multe state  vecine.

Conform ofocialului Gărzii de Frontieră finlandeză, Matti Pitkäniitty, peste 8.500 de cetățeni ruși au călătorit sâmbătă în Finlanda. Numărul a fost cu 62% mai mare față de săptămâna trecută, a mai spus Pitkäniitty pe Twitter.

Conform oficialului, coada de la punctul de trecere a frontierei Vaalimaa a atins lungimea de 546 de metri, duminică.

Deputata municipală rusă din Sankt Petersburg care a părăsit Rusia, Ksenia Thorstrom, a declarat că mobilizarea este o decizie nepoulară. „Nu mă aşteptam ca Putin să facă acest lucru, atunci când primul şoc va trece, rezistenţa va creşte”, a declarat aceasta.

Citește și: Serbia, aliată a lui Putin, nu va recunoaște referendumurile false de anexare a zonelor ucrainene aflate sub ocupație rusă