Ruşii se revoltă faţă de mobilizarea ordonantă de Putin. Proteste masive şi confruntări violente cu poliţia în Daghestan

Tot mai mulţi ruşi se revoltă după mobilizarea ordonată de Vladimir Putin, prima mobilizare militară a Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial. Ciocniri violente au avut loc duminică între poliţişti şi cei care se opun mobilizării, în regiunea Daghestan din sudul Rusiei.

26 sept. 2022, 12:27
Ruşii se revoltă faţă de mobilizarea ordonantă de Putin. Proteste masive şi confruntări violente cu poliţia în Daghestan

Prima mobilizare militară a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial provoacă nemulţumire în rândul ruşilor. În multe localităţi, ruşii s-au revoltat şi au protestat în stradă. Un protest violent a avut loc în Daghestan, o regiune săracă cu majoritate musulmană situată pe malul Mării Caspice.

Cel puțin 100 de persoane au fost reținute în Makhachkala la un protest împotriva mobilizării în regiunea Daghestan, oamenii fiind revoltaţi de ordinul președintelui Vladimir Putin de a mai trimite sute de mii de oameni să lupte în Ucraina, scrie Reuters.

Daghestan este o regiune a cărei populaţie este în mare parte de religie musulmană şi de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina a înregistrat cel mai mare număr de morți decât orice altă provincie. O analiză recentă a serviciului rus al BBC a arătat că cel puțin 301 de soldați din Daghestan au murit, de 10 ori mai mulți decât la Moscova. Cifra adevărată este probabil mult mai mare, notează BBC.

Peste 2.000 de persoane au fost arestate la proteste în masă de când președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri mobilizarea parțială a rezerviștilor.

Citeşte şi: Recrutări cu arma în mână în Rusia: un bărbat a deschis focul în biroul de recrutare. Comisarul militar a fost ucis

Pe reţelele de socializare au fost postate zeci de videoclipuri care au arătat confruntări între protestatari care strigau „Nu război!” şi polițişti, în Dachestan, regiunea în care revolta împotriva autorităţilor a fost multa mai mare decât în alte teritorii ruseşti.

Într-unul dintre videoclipuri se vede un grup de femei care alungă un ofițer de poliție.

Citeşte şi: Imediat după ce a decretat mobilizarea, Putin a plecat în vacanţă. Mai multe filmări au fost preînregistrate, pentru a le da ruşilor senzaţia că preşedintele munceşte continuu

De asemenea, un poliţist a fost luat la pumni de protestatari.

Tot duminică, poliţiştii au tras focuri de armă în aer după ce zeci de locuitori dintr-un sat din Daghestan au blocat un drum important în semn de protest faţă de decizia oficialilor care au chemat peste 100 de bărbați din sat, cu o populație de 8.000 de locuitori, pentru serviciul militar în urma ordinului de mobilizare dat de Vladimir Putin.

După ordinul de mobilizare ordonat de Putin, mulți tineri ruși au încercat să fugă din țară, încercând să treacă granița în Finlanda și Georgia. Multe persoane au primit ordin să se prezinte la serviciul local de recrutare chiar dacă nu se încadrau. Între ei şi un chirurg în vârstă de 59 de ani orb la un ochi, pe jumătate surd și bolnav de cancer.

„Tata este șocat, nu mai spune nimic, este într-o stare depresivă, dar încearcă să-şi păstreze firea și să fie calm, pentru a nu ne supăra nici pe mine, nici pe mama, ca să nu ne îngrijorăm. Păstrează totul în el, suferă în interior, încearcă să nu-şi arate în niciun fel emoţiile”, a declarat fiica chirurgului, Polina Diachok.

Se știe că bărbatul a fost diagnosticat cu urolitiază, cancer de piele din prima etapă, este și orb la un ochi și nu poate vedea nimic fără ochelari. În plus, are astigmatism, hipertensiune arterială și are dificultăţi mari de auz.