Regimul nord-coreean impune schimbarea numerelor de mobile pentru a marca anul naşterii lui Kim Il-sung

Regimul nord-coreean a ordonat unui operator major de telefonie mobilă să adauge cifra 'doi' codului '191' pentru a marca nașterea dictatorului Kim Il-sung, informează portalul de știri sud-coreean Daily NK, preluat de Agerpres.

RomaniaTV.net
27 nov. 2015, 07:01
Regimul nord-coreean impune schimbarea numerelor de mobile pentru a marca anul naşterii lui Kim Il-sung

În cadrul campaniei de propagandă pentru marcarea nașterii lui Kim Il-sung în 1912, operatorul mobil Koryolink a adăugat încă un ‘2’ la codul național 191, astfel încât toți cetățenii să-l comemoreze pe părintele fondator al țării atunci când dau un telefon, potrivit unor surse din capitala Phenian.

Această schimbare se va aplica și în cazul locuitorilor străini, a spus o sursă care a dorit să rămână anonimă. Pe de altă parte, codul utilizat de compania de telefonie mobilă rivală Kangsung Net va rămâne 195. În jur de 2,5 milioane de oameni au semnat cu Koryolink de la lansarea sa în 2008, membrii elitei fiind principalii abonați.

Citeşte şi Kim Jong-Un îl trimite la „reeducare” pe unul dintre consilierii săi apropiaţi

Deși un mobil simplu poate costa până la o cincime din salariul anual în Coreea de Nord, numărul utilizatorilor crește și au fost instalate noi turnuri pentru telefonia mobilă, ceea ce înseamnă că acoperirea rețelelor nord-coreene se extinde acum și în China.

Totuși, accesul la telefoane mobile pare să fie apanajul elitei. Kangsung Net oferă un abonament de bază de 200 de minute și îi lasă pe abonați să plătească facturile pentru convorbiri în moneda națională, lucru tot mai rar în Coreea de Nord, unde tot mai multe firme preferă să fie plătite în valută. Abonamentul la Koryolink costă 3.000 de won nord-coreeni (0,35 dolari) pe trei luni, cu o treime mai mult decât la Kangsung Net, iar minutele suplimentare pot fi cumpărate numai cu monedă străină.

Citeşte şi Partidul unic din Coreea de Nord anunţă un congres în mai 2016, după 36 de ani de la precedentul